Šišky fotorecept

margaretka28 - fotkamargaretka28, 30. januára 2013

Viem, že je tu už veľa receptov na šišky a že každá máme ten svoj, recepty ktoré som tu našla majú jedno spoločné....ide do Zobraziť celý popisViem, že je tu už veľa receptov na šišky a že každá máme ten svoj, recepty ktoré som tu našla majú jedno spoločné....ide do cesta viac vajec, alebo žltkov.Tieto moje sú iba také obyčajné, do cesta stačí iba jedno vajíčko a aj tak sú dobré.Možno sa budú niekomu hodiť.

Suroviny

1 kg
500 - 600 ml (vlažné)
1 ks
2  PL kopcovitá
2  ČL zarovnané
50 ml (rum)
1 ks
42 g
1  cm plátok




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misky, v strede vyhlbime jamku, dáme do nej cukor, rozdrobené droždie a zalejeme vlažným mliekom.Počkáme, kým nám kvások vzíde a potom pridáme vajce, rum, maslo a soľ. Vypracujeme hladké cesto.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Necháme v teple vykysnúť.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom cesto vyvaľkáme a vykrojíme šišky, mne ich vyšlo 46.Necháme ešte asi 10 min. podkysnúť vykrojené.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do rajnice dáme rozohriať dostatočné množstvo oleja (šišky musia plávať) a vložíme šišky,vrchnou stranou do oleja.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zakryjeme pokrievkou, plameň mierne stíšim a šišky nechám pod pokrievkou asi 1 aj pol minútky. Vo vnútri sa vytvorí para, vdaka ktorej šišiky pekne vyskočia.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom odokryjem, otočím šišiky na druhú stranu a dosmažím už odokryté.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s domácim marhuľovým džemom, alebo aké máme radi.:-)

Diskusia k receptu

medulienka122
musím vyskúšať, podľa množstva musíš mať doma poriadny regiment hladošov, mne stačí aj 1/4 dávky :-), teraz sa to aj hodí, keď v zime je bieda s vajíčkami , zatiaľ si ukadám
afataga
krasne ti nakysli, ake drozdie pouzivas? posli zo dve, ak este zostali :-)
margaretka28
@medulienka , pravdu máš je nás doma 6 a najstarší syn zje 10 ani si ťažko nespraví a pritom je chudý ako plot...no a niečo zanesiem aj mame, ona to už nerobí, lebo otec nemôže a pre samu sa jej to neoplatí.
marianne
@afataga aj v niektorych jednotarskych predajniach ale hlavne v Ziline mate pri Mirage velku predajnu vilija a tam vzdy:-)
marianne
@margaretka ja mam tiez iba recept na take hodnevajcove:-) Ja ich priznam moc nejedavam,ale muz zboznuje,spravim niekedy pre neho.Ale az urobim slubovane dukatky od @cistinky ,zabudol na ne tak som ticho:-))))
afataga
@marianne dakujem, ale netusim, kde ja ta predajna, skusim najst na nete, alebo mozes to trochu upresnit prosim ta?
martinka78
@afataga
Ja viem o Viliji, ale nie pri Mirage. Je to na tej uličke, ako sa ide od Domu umenia Fatra smerom k Polícii a na rohu odbočky k Štátnemu komornému orchestru je tá predajňa (je tam aj predajňa nejakých umeleckých predmetov alebo niečoho podobného).
izabella929
margaretka , krásne sa ti vydarili , sú ako páper.-) parááádne.-)))šikuľka.-)
sovka62
Iste sa niekomu budú hodiť, ako píšeš a najviac mne, presne takéto mám rada, deravé od vrchu po spodok. Tie ťažké, plné vajec a masla sú dobré, mama iné nerobila, ale nič pre mňa. Ďakujem.
medovnicek
krásne ich veru máš a majú aj peknú bielu obruč, už som veru dávno šišky nesmažila, v poslednej dobe som ich len piekla, tvoj recept si ukladám a určite sa nájde príležitosť na ich vyskúšanie
havino
krásne sa ti podarili , nádherne, toto sú šišky môjho detstva, samá diera, ved som ich aj o to viac pojesť musela,však boli prázdne,ale vážne už, takéto moja mama vedela urobiť. Ja ich robím po nej,ale až také fugy nemávam, aj ked sem tam sa podarí.
helca103
Máš ich krásne nadýchané a verím,že aj chutné. Ja sa chystám v sobotu robiť podobné ktoré robím už roky a tiež sú veľmi dobré, ale ja iba tretinu z tvojej dávky :-)
jozka2
mas ich prekrasne,tajomstvo sisiek je urobit cesto redsie a pri davani do olej otocit vrchnu stranu dole a tiez ich trochu povytiahnut a urobit v prostriedku maly otvor,ja ich zakryjem a druhu stranu peciem uz odkrytu,nedavam az tolko cukru,1Pl staci ale kazdy robi po svojom.
douglas
Takéto sme doma volali: Pampúšiky! Cesto krásne nadýchané, mäkkučké...len zahryznúť. :).
anna087
Rada by som pomohla,čo sa týka váženého pekárenskho droždia.Ja si ho kupujem v Metre,je to polkilová kocka.Natlačím si ho do vzduchotesnej misky a dám do chladničky.Odoberiem si koľko potrebujem.Vydržia mi v pohode aj dva mesiace.
jozka2
to je nadherne sesto,nemas starch,ze vystrelia?sama bublina,to musi byt pochutka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia