Šišky (fotorecept)

Autor receptu: margaretka28

Viem, že je tu už veľa receptov na šišky a že každá máme ten svoj, recepty ktoré som tu našla majú jedno spoločné....ide do cesta viac vajec, alebo žltkov.Tieto moje sú iba také obyčajné, do cesta stačí iba jedno vajíčko a aj tak sú dobré.Možno sa budú niekomu hodiť.

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme do misky, v strede vyhlbime jamku, dáme do nej cukor, rozdrobené droždie a zalejeme vlažným mliekom.Počkáme, kým nám kvások vzíde a potom pridáme vajce, rum, maslo a soľ. Vypracujeme hladké cesto.
  2. Necháme v teple vykysnúť.
  3. Potom cesto vyvaľkáme a vykrojíme šišky, mne ich vyšlo 46.Necháme ešte asi 10 min. podkysnúť vykrojené.
  4. Do rajnice dáme rozohriať dostatočné množstvo oleja (šišky musia plávať) a vložíme šišky,vrchnou stranou do oleja.
  5. Zakryjeme pokrievkou, plameň mierne stíšim a šišky nechám pod pokrievkou asi 1 aj pol minútky. Vo vnútri sa vytvorí para, vdaka ktorej šišiky pekne vyskočia.
  6. Potom odokryjem, otočím šišiky na druhú stranu a dosmažím už odokryté.
  7. Podávame s domácim marhuľovým džemom, alebo aké máme radi.:-)