Šišky (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

Keď som sa ako mladá žena vydala, toto bol ďalší recept, ktorý mi dala švagrinka Gitka. Som jej vďačná za veľa dobrých receptov. Keďže je tu fašiangové obdobie, nastal čas, aby som urobila tieto šišky. Okrem tohto obdobia ich robievam ešte asi 4-5 krát do roka. V recepte do zátvorky som napísala polovičnú dávku.

60 ks (30)
porcií
20-30 minút
príprava
30-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na šišky si pripravíme tieto ingrediencie.
  2. Na spodok do misky dáme štipku soli, osiatu múku, zmäknuté maslo, ostrúhanú citr. kôru (citrón dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou), 4 žĺtky a Um. Do boku v miske pridáme cukor, do cukru rozdrobíme droždie a prilejeme asi 50 ml vlažného mlieka. Prisypeme opatrne aj trochu múky. Tu robíme kvások priamo v miske, nie zvlášť ako inokedy.
  3. Prilejeme zvyšné vlažné mlieko.
  4. Vypracujeme hladké cesto.
  5. Prikryjeme a necháme na teplom mieste nakysnúť.
  6. Medzitým vyšľaháme sneh zo štyroch bielkov, ktoré zľahka vmiešame rukou do cesta.
  7. Znovu nechám prikryté kysnúť.
  8. Cesto rozdelíme na dve polovice, jednu vyklopíme na pomúčenú dosku.
  9. Cesto rozvaľkáme na 1 a 1/2 cm hrúbku.
  10. Vykrajujeme šišky a kladieme na pomúčenú dosku.
  11. Prikryjeme utierkou, asi 5-10 min. necháme kysnúť.
  12. Surovú šišku vezmeme do ruky, vrchnú stranu oprášime pierkom alebo malým štetcom od múky, oprášenú stranu otočíme a zospodu urobíme prostredným prstom jamku v šiške. Teraz oprášime tú stranu, ktorá bola položená na doske, čiže tá je teraz hore. Vložíme do oleja, prikryjeme pokrievkou. Asi o1 min. odokryjeme a šišky otočíme.
  13. Hotové šišky odložíme na papierové obrúsky, aby sme ich zbavili zvyšného oleja.
  14. Šišky obaľujeme v cukre s vanilkovým cukrom. Do jamky, ktorú sme robili, dáme lekvár.
  15. A takéto sú šišky zvnútra, už ich len ochutnať. DOBRÚ CHUŤ!