Šišky ako vánok

Autor receptu: elisticka

Tieto šišky robím asi 40 rokov a tak sú vynikajúce že som sa rozhodla ich dať sem hoci som nefotila postup len finále ale dievčence chceli receptík tak pridávam...kedže tu máme fašiangy tak ich vyskúšajte:-)

36
porcií
120 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si uvaríme zemiaky v šupke..a necháme vychladnúť,potom ich postrúhame na jemno.Do misky si dáme múku a soľ pridáme nastrúhané zemiaky ,vajíčko a žľtok.Do vlažného mlieka dáme cukor a rozdrobené kvasnice.Ked vykysne pridáme do misky,vylejeme aj roztopené maslo a rum a vypracujem cesto.
  2. Na pomúčenú dosku dáme cesto a rozvaľkáme ho asi na 1cm a vykrajujeme kolečká.necháme ich na doske asi 1 hodinu kysnúť.
  3. V hlbšej panvici si dáme rozohriať olej a masť a vykysnuté šišky hodíme vrchnou stranou do oleja a prykryjeme asi tak po 2 minútach odokryjeme a otočíme ale už neprikryvame.usmažené preložíme na tácku vystlanú obrúskami aby vypili zbytočnyý olej.
  4. Zakiaľ nám kysnú šišky urobíme si pknku. nad parou vyšľaháme sneh s cukrom a pridáme džem a došlahame .môžeme dať aj vanilkový cukor.Druhá varianta peny :dáme kryštálový cukor do kastrolika a trocha vody aby bolo zarovno cukrom a uvarime na nit..a potom robime sneh a do vyšľahaných bielok prilejeme horúcu niť a šľaháme a pridáme džem..tento sposob je rýchlejší tak si vyberte :-))
  5. Na šišky nastiekame ozdobne penou a pocukrujeme povrch ...dobrú chuť:-))
  6. a takto vyzerajú vo vnutri....