Šípkový koncentrát (fotorecept)
Autor receptu: eraserhead
Postup
- Ruža šípová (Rosa canina). Plody sú chlpaté nažky. Šípky sú nepravé plody.
- Nazbierajte koľko uznáte za vhodné. Pre náš účel sa hodia šípky ešte tvrdé.
- Šípky zbavíme čierneho okvetia a pozdĺžne rozrežeme.
- Zbavíme vnútra, mne poslúžila drobučká lyžička.
- Takto očistené šípky dôkladne umyjeme a zalejeme vínom. V tom víne necháme aj viac dní (niekto to necháva aj 6 dní). Nám stačil jeden deň v chlade.
- Potom pomaly privedieme k varu a pomaly varíme. Alkohol z vína vyprchá ale zanechá nám tú esenciu chuti.
- Varíme kým nie sú šípky mäkké. Potom ich prepasírujeme a ešte krátko povaríme na požadovanú konzistenciu.
- Ešte horúce dáme do vysterilizovaných pohárov, obrátime hore dnom.