Šípkový koncentrát (fotorecept)

Autor receptu: eraserhead

Suroviny

Postup

  1. Ruža šípová (Rosa canina). Plody sú chlpaté nažky. Šípky sú nepravé plody.
  2. Nazbierajte koľko uznáte za vhodné. Pre náš účel sa hodia šípky ešte tvrdé.
  3. Šípky zbavíme čierneho okvetia a pozdĺžne rozrežeme.
  4. Zbavíme vnútra, mne poslúžila drobučká lyžička.
  5. Takto očistené šípky dôkladne umyjeme a zalejeme vínom. V tom víne necháme aj viac dní (niekto to necháva aj 6 dní). Nám stačil jeden deň v chlade.
  6. Potom pomaly privedieme k varu a pomaly varíme. Alkohol z vína vyprchá ale zanechá nám tú esenciu chuti.
  7. Varíme kým nie sú šípky mäkké. Potom ich prepasírujeme a ešte krátko povaríme na požadovanú konzistenciu.
  8. Ešte horúce dáme do vysterilizovaných pohárov, obrátime hore dnom.