Simit - sezamové kruhy fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 21. januára 2015
Simit - sezamové kruhy (fotorecept)
Foto: cesminaz

Velmi obľúbené Turecké pečivo ;-) Za inspiraciu dakujem @nazarboncuk ,ktora tu ma tiez skvely recept na Simit :-) Pred rokom po vyskusani jej Simitu,som Zobraziť celý popisVelmi obľúbené Turecké pečivo ;-) Za inspiraciu dakujem @nazarboncuk ,ktora tu ma tiez skvely recept na Simit :-) Pred rokom po vyskusani jej Simitu,som si upravila pomer niektorych surovin presne podla našej chuti,ktoru si pamätame z Turecka :-) a odvtedy uz inak ani nerobim :-)

17-18
porcií
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
250 g
2 PL
150 g (margarín)
2 ks
3,5 dcl
50 g
4 dcl
4 PL (pekmez)
1,5 dcl




Postup

  1. 1

    Muku,sol a cukor premiesame lyzicou v jednej miske.Potom pridame 2 žľtky,zmäknute maslo a napucany kvasok,ktory sme si spravili z 2dcl mlieka a 1kl cukru.No a napokon este aj to zvyšné mlieko 1,5dcl.Tuk mozte pouzit podla seba,niaky vami osvedceny margarin cca.70% ,ci uz maslo :-) ..to uz necham na vas.

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Poriadne pomačkáme :-) -vymiesime polotuhe cesto,ktore sa ma oddelovat od misky.

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou muky vymiesime cesto do bochnika,trocha spodok a vrch pomucime a misku prikryjeme igelitom a utierkou.Takto cesto odlozime na teplejsie miesto stat na 1 hodinu..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatial si v jednej panvici na sucho opecieme 4dcl sezamu,ktory po vychladnuti dame do jednej väcsej misky.Potom zmiesame tiez v jednej väcsej miske 4Pl Pekmezu-Melasi a 1,5dcl vody..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Toto cesto nenakysne velmi,len trocha akoby podkysne :-) ..ale hlavne je,aby tu hodinu odpocivalo..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto z misky vyberieme na trocha pomucenu dosku a rukami ho pozdlz roztapkame :-) na hrubku 1,5-2cm..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom pomocou takejto škrabky na slovenske halusky :-) krajame cesto na pasiky hrube cca.2cm..Je to lahsie a jednoduchsie než nožíkom ;-P

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tuto "techniku" na Simit,som sa naucila z Tureckeho programu,kde robili Simit uz "profici" v niakej Simitovej pekarni ;-D -islo im to "jedna radost" ;-P Ale je aj take video na You tube.Mne sa tato "technika" zdala fakt super,tak som ju bola vyskusala a odvtedy uz inak Simit ani nerobim! A kludne sa moze pouzit aj pri inom pecive ;-) Takze.. pasik vysulame na nepomucenej doske na tenucko,asi tak na hrubku malicka :-)

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uchopime v strede-v polovici ,zdvyhneme,mykneme a ono by sa malo v tej rychlosti,same omotat ;-)

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto sa to omoce jedno o druhe..a potom koniec chytite,aby sa to uz nerozislo :-)Je to velmi lahke a jednoduche,ide to fakt velmi rychlo.Ono len to vysvetlovanie je trocha komplikovane :-))

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    oba konce prelozime asi 1cm jedno cez druhe..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..a takto cez to tam a naspät "šúlneme" aby sa tie konce spojili :-) Netlacte priliz,len tak stredne..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ..dostanete taketo krasne kruhy ;-P

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Kruhy potom pojednom namocime do melasovej šťavy z jednej aj z druhej strany..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ..trocha odtrasieme od šťavy a z jednej aj z druhej strany povalame v sesame.Sezam sa na mokre cesto pekne nalepi :-) Nic si z toho nerobte ak nebude vsade rovnomerne nalepeni..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    A ukladame ho na plech s peciacim papierom..Takto na plechu ho este nechame na teplejsom mieste postat 30 minut.Zatial zapneme ruru,nech sa nam predhreje na 170°C.Po 30 minutach dame do rury piect na 15-20 minut.Maju byt pekne zlatiste :-)

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Hned po vybrati ešte za horuca,natreme pomocou štetca vrch upeceneho kruhu melasovou šťavou,ktora nam este zostala.Nemusite vela,2x pretrite vrch to staci :-) To len aby sa ta melasova chut a sladkost dala prijemne citit.Prave tato melasova šťava,toto natieranie,dava Simitu tu pravu a nezamenitelnu chut ;-P

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Simit z polohrubej muky ma tuhšie,hustejšie cesto po upečeni a zostane z vonka chutny chrumkavy.Simit ma vynimocnu sladko-slanu chut ,ktora skvelo ladi so Sezamom :-) My ho mame radi takto,ale kto ho chce mat mäkkučky,tak si ho jednoducho pripravy z hladkej muky,alebo pol na pol.Celkom podla vlastnej chuti.. Podavame ako male pohostenie pre navštevu ku kave,alebo čaju ;-P ako aj k ranajkam či na desiatu.

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

zuzanka1367
To sa mi veľmi páči, sezam mám rada, aj chuť trstinovej melasy mi je po vôli, odložím a vyskúšam. Vďaka za recept..
tatranka
Paráda! Teším sa ma toto nové pečivo,že si ho upečiem. 5*Už je v kk.
kukulienka71
@cezminaz , veľmi sa mi páčia tieto sezamom obalené venčeky. Ďalšia pekná inšpirácia do mojej KK. Za podrobný fotopostup a nádhernú úvodnú fotku máš mojich 5*. Najviac ma pobavil bod 12:-P Ďakujem
katka78
Toto predo mnou v Turecku schovali! A to som sa snažila koštovať ich jedlá poctivo (niežeby ma bolo treba nútiť) :-) Tak niekedy nabudúce.. ledaže by sa dali cez monitor poslať. Vyzerajú fajnovo.
amelie
skvelé! musím to vyskúšať:-))) *****
jerica
@cezminaz
Tvoj recept je perfektný fotodokument, to už musí podľa toho spraviť aj totálny začiatočník, (resp.nemehlo) nič iné, krásna práca sa aj dobre hodnotí, aj ukladá do pamätníčka zvaný kk :-)
mariamka
toto je skvele citanie! uplne ma dostal tvoj recept mila @cesminka :) venceky, naramky, mensi, vacsi, najvacsi.. :)) mas to skratka zmaknute, a vsetko rucna praca, radost pozerat! len porad, cim nahradit melasu, zeby medom, sirupom? vona a chut opeceneho sezamu ma velmi laka, KK :)
smejkad
no super, asi pouzijem ine cesto, moji maju radi makucke a nadychane, ale toto macanie v sladkom niecom a potom v sezame, to sa mi paci :-)
a uz ma napadaju aj orechy a kokos :-)))))
slavka2012
Mas ich naozaj krasne. Ja somich uz tiez robila, podla receptu Nazarboncuk. Boli vynikajuce a nedalo sa im odolat, ihned bolo po nich, takze ich uz radsej nerobim :-).
cesminaz
@zuzanka @tatranka @martamm dakujem vam pekne za mile slova,som velmi rada,ze vas pecivo zaujalo :-) a urcite vyskusajte,chuti naozaj skvelo! @methi :-) vdaka za pochvalu,aj za link,mas ich pekne! A s tym medom je to tiez dobra alternativa ;-P @amelie velmi ma potesis ak vyskusas ;-) a najma ked ti budu chutit!
cesminaz
@kukulienka dakujem za tvoju uprimnu pochvalu a mile slova ;-) Ten bod 12...tak po tvojom komente som sa nan znova kukla,ze co sa ti tak na nom paci!!!??? ..no a potom ma to napadlo ;-))))) @katka78 ver ze by som ta velmi rada ponukla,keby to cez monitor bolo mozne :-) @jerica :-)) dakujem pekne za pochvalu,od vas je to pocta :-) Co sa tyka dokumentacie,pri niektorych receptoch sa fakt zide do podrobna :-)
cesminaz
@mariamka mila,tvoj komentar ma vzdy nesmierne potesi a aj pobavy :-))Chut opeceneho sezamu s melasou je naozaj vynikajuca! Odporucam ti vyskusat to,ak budes mat moznost :-) Najlepsia je sice melasa,ale skus aj ako radi @methi s medom.Aj ked melasa ma skor chut peceneho cukru.Skus,uvidis a das vediet :-) @slavka2012 aj ja som zopar krat robila podla @nazarboncuk a veru boli skvele!..ako pises,len sa po nich zaprasilo.
cesminaz
@smejkad ..ved jasne,ze to si uz kazdy urobi podla chuti :-) Zo zaciatku,ked som robila len z hladkej muky,tak mi manzel vravel,ze Simit nema byt taky makky :-/ ze on za detstva jedaval tvrdsi Simit u nich v Turecku..Tak som zavala skusat s mukami,ze ktora bude najlepsia pre nas,aby mal Simit ako za detstva ;-) Chut som pravdaze poznala,z Turecka aj z Rakuska z Tureckych obchodov.Ale nie vsade robia dobry a chutny Simit :-/ niekde len vyzera ako Simit,ale chut nema vobec ziadnu! Takto doma si urobis chutovo skvely Simit,a ze ci ty chces makky ako vata,alebo tvrdsi otom uz rozhodnes ty :-) Napriklad ked robim Simit pre moju mamu,tak jej robim jedine z hladkej muky,ona ho ma tiez najradsej makky a nadychany :-) ako ty spominas.Vsetko dam rovnako,iba mnozstvo mlieka si musi clovek prisposobit,lebo kazda muka inak saje :-) Ale ved skus ako myslis @smejkad ..uvidis :-) Zaujimavy je aj tvoj napad v obalovani orechov a kokosu!..ale to uz je zasa ine pecivko ;-P
manya
@cesminaz páčia sa mi tvoje turecké dobroty, ukladám a príde čas aj na vyskúšanie;
safran
v Turecku som si obľúbila aj veci, ktoré som do vtedy nejedla, ale toto som tam neskúsila. Patrilo by sa napraviť. Veľmi ma zaujal spôsob podávania s olivami, ako písala nazarboncuk vo svojej verzii.
Dobrá správa pre bratislavčanov: v tureckom obchode, čo spomínala v lete cezminas, je dostať pekmez morušový aj hroznový (v areáli Slovnaftu). Tak už len napiecť túto pochúťku :-)
marikafil
raz som to skúšala, samozrejme hneď zmizli, aj keď som samozrejme nebola taká šikovná, ako originálny turecký kuchár, čo ich robil na terase hotela na každé raňajky. krásny recept a dokonalý návod aj s fotkami. inak pekmez dostať aj v orientálne predajni - buď v starom Avione v Starom meste alebo vo Farmárskej tržnici (bývalá Ikea).
1x safran
jerica
@cesminaz pozdravujem , ďakujem za recept, vyskúšané , robila som z polovičnej dávky, dobre som spravila, dodržala som presne suroviny, môj postreh, pre mňa (to si aj uviedla) cesto je dosť hutné, možno to tak má byť, kyslo to skoro dve hodiny, aj ked nemyslím si , že som pomalá, ale dosť dlho mi trvalo, pokiaľ som našúlala a spravila venčeky. Mala som nachystanú melasu aj opražený sézam, tie prvé , než som na to prišla, mala som z melasy polepené prsty,samozrejme následne sa sézam lepil aj na prsty, tak som zobrala mašlovačku a stým som potierala venčeky , potom posypala sezamom. Piekla som ako máš uvedené v postupe, upečené som potrela s melasou čo zostala, len musím napísať, že som musela dorábať zmes melasy a vody. Môj záver, nemám žiadnu výhradu určite ich budem ešte robiť , všetko sa u nás zje , len na budúce zmením pomer mlieka a kvasníc.



jerica
Ešte malý dôvetok, chuť výborná, presne ako si uviedla, zapíjam pomarančovou šťavou. Moja polovička pri telke si bude pochrumkávať :-)
cesminaz
Mila @jerica som rada,ze si sa ozvala :-) a ze si sa podelila o svoju skusenost s tymto receptom.Toto cesto,by vziadnom pripade nemalo byt az priliz tuhe,len take polotuhe-ako som pisala.Je to masnejsie polotuhe cesto.Vykysnut tiez nema celkom,len postat 1h a ono by to malo podkysnut asi o polovicu.Moja skusenost s mukami je taka,ze nieje muka ako muka,najma ked sme tu na vareche z rozdielnych krajin :-) Napr. ked som robila tento isty recept z madarskej muky som musela pridat 3,5dl mlieka ale ked som ho robila z rakuskej muky,uz som musela dat 4,5dl mlieka aby som dostala presne tu konzistenciu cesta ako ma byt.Podla tvojej fotky kde ho krajas vidim,ze tvoje cesto bolo tuhsie nez by malo byt,cize tvojej polohrubej muke by sa bolo zislo asi tych 4,5dl mlieka.Ja ked som ho roztapkavala ako na fotke uvadzam na 1,5-2cm hrubku,tak sa dalo citit ze su vnom bublinky od toho podkysnutia.Takze nabuduce urob ako vravis,daj viac mlieka,alebo daj pol hladkej a pol polohrubej :-) Alebo sprav len z hladkej,mojej mame robim tiez len z hladkej muky.No v tom pripade si musis pomer mlieka sama usudit,ale cesto ma byt hustotou vzdy polotuhe mastnejsie,co sa oddeluje od misky.Ked cesto urobis na spravnu konzistenciu,tak ani simit z polohrubej muky tak "chrumkat " nebude :-) lebo ma len korku trocha-prijemne chrumkavu,ale zvnutra je sice to cesto hustejsie,ale v ziadnom pripade nie tvrde :-) Odkedy som tu na Vareche a skusam vseliake recepty,som sa naucila,ze treba mat vzdy v rozume,ze sme z roznich krajin a mame sice "nazvy" muk rovnake,ale ich melu kazda krajina vacsinou inak.Uz nie raz som pochodila tak,ze som robila podla jedneho receptu presne vsetko,ale cesto som mala z
razu bud redsie alebo tuhsie,nez by malo byt..Takze sa uz drzim
je
dine toho,ze autor receptu na pis
al ci ma byt cesto redsie,hustejsie, lepkave,nelepkave..A odvtedy vzdy tak aj niaky recept robim,ze nedam nazaz vsetko mlieko donho,ale davam po trosky..a ked je uz konzistencia ako pise autor,tak uz viac nedam,aj ked je v recepte viac udane.Alebo naopak,ze mi napriek dodrzania pomeru mlieka bolo cesto tvrde a nedalo sa snim vobec pracovat :-( Niekedy sa treba drzat aj svojich vlastnych skusenosti,ci rad autora a Varechacov :-) Takze mila @jerica dakujem za vyskusanie receptu,aj ked som trocha smutna,ze sa ti celkom ten Simit nevydaril tak,ako mal byt..ale som rada,ze chutil :-) Dakujem za odozvu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia