Shawerma (šaverma) po mojom fotorecept

janaalizibolenova - bez fotkyjanaalizibolenova, 2. marca 2010

Jedno z mojich obľúbených jedál z egyptskej/arabskej kuchyne, upravené na môj spôsob.

2
porcie

Suroviny

500-600 g
2
2
hrsť
5-7 ČL




Postup

  1. 1

    Hovädzie mäso si nakrájame na pásiky, pridáme 3PL octu, soľ, 1ČL čierneho korenia, poriadne zamiešame a dáme na noc do ladničky. Po vybratí z ladničky mäso opláchneme, aby sme sa zbavili trošku octu - nemusíme, nie je to podmienka.

  2. 2

    Dve stredne veľké cibule si nastrúhame na strúhadle. Mäsko si dáme do kuchty - nie je podmienka, ale v tom prípade musíme rátať s dlhšou dobou prípravy. Pridáme nastrúhanú cibuľu, čierne korenie a trošičku soli (len v prípade, ak sme mäsko oplachovali po vybratí z ladničky). Všetko dobre premiešame a mäso necháme na plameni, až kým jeho povrch zmení farbu.

  3. 3

    Prilejeme 2 poháre vody, dobre premiešame, kuchtu uzavrieme a necháme na slabom plameni 30 minút (ak robíme bez kuchty, musíme pravidelne dolievať vodu a kontrolovať mäkkosť mäsa). Po 30 minútach je mäsko krásne uvarené, až sa rozpadáva.

  4. 4

    Mäsko preložíme z kuchty(hrnca) do sklenej ohňovzdornej misy. Misu s mäsom dáme neprikrytú do rúry a pečieme tak dlho, kým sa nám takmer všetka šťava neodparí (ak sa ponáhľame v príprave a chceme ušetriť energiu a čas, dáme do ohňovzdornej misy k mäsu len malé množstvo šťavy z kuchty/hrnca-ostatok je možné použiť na iné účely).

  5. 5

    Medzitým si umyjeme a nadrobno nakrájame hrsť petržlenovej vňate a paradajky.

  6. 6

    Pripravíme si tahinu (nakoľko sama o sebe nie je chuťovo zrovna vábna). Do misky si dáme 5-7ČL tahiny. Pridáme 0,5 ČL octu, štipku soli, čierneho korenia, indického kmínu a 2-3PL vody. Všetko dobre premiešame, kým nám nevznikne jednotná hmota.

  7. 7

    Upečené mäsko vyberieme z rúry. Do mištičiek/hlbokých tanierov si dáme mäso, k nemu pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, petržlenovú vňať a nakoniec pridáme tahinu, ktorú sme si pripravili podľa bodu 6 - množstvo podľa vlastnej chuti.

  8. 8

    Všetko zmiešame a konzumujeme. Takto pripravenú šavermu môžeme podávať s klasickými prílohami, alebo ňou naplniť arabský chlieb. Nám doma najviac chutí samotná s chlebom.

Diskusia k receptu

jarco
Tak tento recept určite vyskúšam, hoci na moje tradičné varenie "do 45 minút na stole" je teda extrémne zložitý :-) Možno v lete na chalupe :-)
janaalizibolenova
jarco, mne ani tak zlozity nepride, na pripravu nie je casovo narocny, varenie je uz ina vec, to cakanie, kym je v kuchte a v rure, to clovek slinta od tych voni, no o to lepsie potom chuti :-D

napad urobit si tento recept na chalupe v lete, je vynikajuci, pokial bude aj vynikajuca spolocnost, to Vam potom to cakanie bude utekat rychlejsie :-D
michsamant
no nabuduce ked budem drzat tahini v ruke, tak to kupim, nie ako vcera, pozeram na to a rozmyslam na co to asi je :))
michsamant
Jani ja som pozerala tuto Tahini pastu a mali taku, co sa vola Black (cierna) Tahini...je ich niekolko druhov, nevies??
lucylee
hovädzina bola moja naj, ak zase dostanem chuť na mäso, vyskúšam :-)
alebo urobím Martinovi
janaalizibolenova
@lucylee , myslim, ze Mato si pochuti, mozes potom aj svokrovcom v Kosiciach urobit.....toto urobim asi skor cez tie vianoce, ako mahshi :-D tak potom k Vam nabehnem s hrncom ;-D
lucylee
oni moc hovädzie nejedia, ale keď im nepoviem, že je to hovädzina, tak snáď zjedia :-)
michsamant
Janka, konecne som si urobila Tahini, takze najblizsie ked budem robit masko urobim takto, len tonebude hovadzie. Uz sa tesim :)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia