Shawerma (šaverma) po mojom (fotorecept)

Autor receptu: janaalizibolenova

Jedno z mojich obľúbených jedál z egyptskej/arabskej kuchyne, upravené na môj spôsob.

2
porcie

Postup

  1. Hovädzie mäso si nakrájame na pásiky, pridáme 3PL octu, soľ, 1ČL čierneho korenia, poriadne zamiešame a dáme na noc do ladničky. Po vybratí z ladničky mäso opláchneme, aby sme sa zbavili trošku octu - nemusíme, nie je to podmienka.
  2. Dve stredne veľké cibule si nastrúhame na strúhadle. Mäsko si dáme do kuchty - nie je podmienka, ale v tom prípade musíme rátať s dlhšou dobou prípravy. Pridáme nastrúhanú cibuľu, čierne korenie a trošičku soli (len v prípade, ak sme mäsko oplachovali po vybratí z ladničky). Všetko dobre premiešame a mäso necháme na plameni, až kým jeho povrch zmení farbu.
  3. Prilejeme 2 poháre vody, dobre premiešame, kuchtu uzavrieme a necháme na slabom plameni 30 minút (ak robíme bez kuchty, musíme pravidelne dolievať vodu a kontrolovať mäkkosť mäsa). Po 30 minútach je mäsko krásne uvarené, až sa rozpadáva.
  4. Mäsko preložíme z kuchty(hrnca) do sklenej ohňovzdornej misy. Misu s mäsom dáme neprikrytú do rúry a pečieme tak dlho, kým sa nám takmer všetka šťava neodparí (ak sa ponáhľame v príprave a chceme ušetriť energiu a čas, dáme do ohňovzdornej misy k mäsu len malé množstvo šťavy z kuchty/hrnca-ostatok je možné použiť na iné účely).
  5. Medzitým si umyjeme a nadrobno nakrájame hrsť petržlenovej vňate a paradajky.
  6. Pripravíme si tahinu (nakoľko sama o sebe nie je chuťovo zrovna vábna). Do misky si dáme 5-7ČL tahiny. Pridáme 0,5 ČL octu, štipku soli, čierneho korenia, indického kmínu a 2-3PL vody. Všetko dobre premiešame, kým nám nevznikne jednotná hmota.
  7. Upečené mäsko vyberieme z rúry. Do mištičiek/hlbokých tanierov si dáme mäso, k nemu pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, petržlenovú vňať a nakoniec pridáme tahinu, ktorú sme si pripravili podľa bodu 6 - množstvo podľa vlastnej chuti.
  8. Všetko zmiešame a konzumujeme. Takto pripravenú šavermu môžeme podávať s klasickými prílohami, alebo ňou naplniť arabský chlieb. Nám doma najviac chutí samotná s chlebom.