Sedliacky hrniec I

ipo - fotkaipo, 23. mája 2010
Sedliacky hrniec I
Foto: ipo

Jeden z mojich obľúbených klasických receptov na sedliacky spôsob. Mám rád takéto jednohrncové recepty nielen preto, že majú jednoduchú prípravu, ale sú veľmi chutné Zobraziť celý popisJeden z mojich obľúbených klasických receptov na sedliacky spôsob. Mám rád takéto jednohrncové recepty nielen preto, že majú jednoduchú prípravu, ale sú veľmi chutné a pritom vždy sú trochu iné. Upozorňujem, že to nie je recept pre milovníkov zdravej výživy :) . Keďže som recept dávnejšie nerobil, tak som odfotil aspoň kuchtu :)

6-8
porcií
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1,5 kg
400 g
500 g
2 hlávky




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny

    Sedliacky hrniec I - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu nakrájame na plátky, mäso narežeme na hrubšie väčšie kusy (mäso môže byť aj s kosťou), zemiaky ošúpeme a nakrájame na štvrťky, cibuľu nakrájame na kolieska a cesnak na kúsky.

  3. 3

    Na prípravu použijeme tlakový hrniec (kuchtu), od jeho veľkosti závisí aj množstvo surovín. 1/ Na dno hrnca pokladieme krížom drevené špajdle a na ne nakladieme plátky slaniny. 2/ Na slaninu dáme vrstvu z polovice zemiakov, trochu posolíme a posypeme rascou. 3/ Mäso potrieme horčicou osolíme okoreníme a polovicu nakladieme do jednej vrstvu na zemiaky. 4/ Na mäso dáme vrstvu cibule a opäť vrstvu z druhej polovice mäsa. 5/ Na mäso dáme zvyšok slaninky, ak nám ostala. 6/ Vrch zasypeme druhou polovicou zemiakov, opäť osolíme a posypeme rascou. Takto nám chute pekne prechádzajú zhora nadol.

  4. 4

    Hrniec uzatvoríme (pre istotu) a dáme dusiť približne 20 minút (vo väčšom hrnci). Vodu nie je potrebné dávať - zemiaky aj mäso pustia dostatok šťavy. Kto má rád viac šťavy môže trošku podliať, ale nie veľa, aby z toho nebola polievka.

  5. 5

    Hrniec odstavíme a necháme vyfučať. Naberáme veľkou lyžicovou naberačkou tak, že sa snažíme nabrať aj z vrstvy zemiakov a mäsa. Ja ako milovník chleba si ho neodpustím, najmä, keď je viac šťavy. Hodia sa k tomu akékoľvek sladkokyslé zavárané pochutiny.

Diskusia k receptu

sovka62
Teda toto bude určite dobré, sliny sa mi zbiehajú. A schvaľujem aj ten chlieb, mne by to bez neho tiež nechutilo.
zdezda
:-))))))no teeeda, to je receptík, rada varím v tlakovom hrnci, no bez vody som to ešte neskúšala, ukladám si ho , dík :-)
tinca
mňamka,len nie na moju diagnózu. Zdezda kamoška varí v tlakáči zemiaky bez vody, keď prvýkrát vyfučia odstaví, zemiaky majú dosť vody oni si pustia. A sú výborné.
babidka
jedlo ktore na prvy pohlad vyzera "obycajne" ale v skutocnosti je to pochutka :-) a obmien je neskutocne vela ....
bababa
Zajtra vyskusam a dufam, ze to bude vyborne...
zdezda
tinca, ďakujem, vyskúšam aj tie zemiaky :-)
evusik
ja tiež často používam tlakový hrniec ale bez vody? to je pre mňa novinka - určite to vyskúšam najprv zemiaky a potom aj tvoj recept pretože vyzerá mňamkovo
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Ďakujem za reakcie a myslím, že nikto nebude sklamaný. Tie zemiaky je úplná pravda, kto chce ušetriť čas a energiu, tak odporúčam robiť v kuchte.
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Áno dá sa použiť aj kuracie, ale treba počítať s tým, že bude viac rozpadnuté. Kuracie prsia sú myslím moc suché na tento recept, ale vyskúšať sa to dá a určite sa to bude dať aj zjesť :)
gittka
sama mnamka.už sa teším,ked to ochutnám!!!
chorvatka
Pani moji, ved toto je Zivanska pecienka v kuchte. Vynikajuci napad, hlavne ta rychlost pripravy ma potesila.
Vdaka, urcite vyskusam.
viera1
K tomuto som sa dopracovala aj ja,keď mi syn večer o 22:00 povedal,že na druhý deň nemá v práci objednaný obed.Bola som prekvapená,aké šťavnaté bolo mäso,možno tým,že som ho nevyklepala a pridala som medzi to aj nakrájanú papriku a paradajky.Vynikajúce a rýchle.Pre wevewe:špajdle sú dobré na to,aby sa neprichytilo mäso,ja som podliala asi 1,5dl vody.Pozerám,že tam nie je mletá paprika napísaná,aj tú dávam.Takže ak nemôžte klepať mäso o 22:00,neklepte a susedia Vás budú mať radi.
wevewe
@viera1 vdaka, to ma nenapadlo ;-) ale uz teraz viem ako to vyuzijem aj v inych jedlach
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Ďakujem Viera1 za odpoveď ohľadne špajdlí. Spočiatku to ide na prudkom ohni, tak by sa to pripieklo odspodu. Môžeme to brať aj ako dobrú prísadu do jedla, v tom prípade odporúčam údené :)). Červenú papriku nezvyknem dávať, hodne zmení chuť jedla, ale ako som napísal, je to vysoko variabilné jedlo.
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Vidím, že nie som sám chlebíkový aj iní viete, čo je dobré :))
nanaxxxxx
No držte palce..zajtra to vyskúšam :) hlavne aby to môjmu prieberčivému manželovi chutilo...............
nanaxxxxx
No držte palce..zajtra to vyskúšam :) hlavne aby to môjmu prieberčivému manželovi chutilo...............
modrykamen
Kadečo som v kuchyni skúšal, ale spojiť živánku s tlakovým hrncom, tak to teda nie. A tá rýchlosť ! Za tento nápad dávam sto bodov. Samozrejme v lete živánka v pahrebe je trošku niečo iné, ale na zimu pre "dietárov ako stvorené". Ja som tento recept objavil až teraz, no zaráža ma taká malá odozva za tri roky.
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Haa, už som ho dávno nevaril, takže mám na budúci týždeň inširáciu. Existuje ešte Sediacky hrniec II, len som sa ešte nedopracoval k zverejneniu. Snáď sa rozhýbem :)
dodo46
@ipo
A toto je tu už skoro 3 roky a až teraz som to zbadal . Výborný recept
už aj idem na ňom pracovať.Čakáme na pokračovanie.