Šatočky či pirôžky - rýchlo a ľahko

babinka - fotkababinka, 5. augusta 2011
Šatočky či pirôžky - rýchlo a ľahko
Foto: babinka

Mala som chut volaco rychle upiect, hladala som cosi na internete - az som nasla inspiraciu a do hodinky bolo vsetko urobene a dbala Zobraziť celý popisMala som chut volaco rychle upiect, hladala som cosi na internete - az som nasla inspiraciu a do hodinky bolo vsetko urobene a dbala som, aby nebolo aj zjedene. Je to vhodne na sladko i na slano. Recept je pre 2 - 3 osoby, ale viem to teple zjest aj sama cele :)) Robila som cesto z dvojitej davky, lebo sa to lahko pocita : kolko muky, tolko tvarohu a tolko masla :)

20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
100 g (Philadelphia cheese)
100 g
  do plnky podla vlastnej chuti
  na posypanie




Postup

  1. 1

    Preosiatu muku dame do misky, pridame zmaknute pokrajane maslo a tvaroh. Spolu vymiesame na jemne lepive cesto. Ak mame radi sladsie, alebo je to pouzita varianta "na sladko" - mozeme prisypat 1 - 2 PL kryst. cukor ( ale nie je to nutne ). Na pomucenej doske vyvalkame cesto na hrubku cca 2-3 mm a vykrajujeme kolieska, do stredu ktorych dame dzem (lekvar, mak, tvaroh, orechy, nutelu - podla seba) a zlepime k sebe (pouzila som najmensi pristrojcek na pirozky). Okraje zatlacime a vidlickou este potvrdime spojenie :). Ak to maju byt satocky, cesto pokrajame na stvorceky, naplnime, protilahle rohy spojime, prstami zatlacime strany a opat vidlickou potvrdime. Ak cesto velmi lepi, kludne pomucte viac a odkrojky znova zmiesajte a pokracujte vo vykrajovani.

  2. 2

    Hotove ukladame na plech vylozenych papierom na pecenie - nie je treba velke medzery, pretoze cesto neporastie. Na bezny plech sa zmesti 30 kuskov najmensich piroztekov (velkost ako doma robene varene pirohy), mne sa zdali ako jednohubky, skutocne na raz do ust. Ak sa robia velke pirozky - vyjde ich tak polovica. LUXUSNA VERZIA - pred pecenim potriet zltkom a posypovat hrubym kr. cukrom, orechovymi ci mandlovymi drobkami - podla vasej fantazie Pri slanej verzii plnky ako bezne zvyknete - masovo syrova, cuketova, zeleninova, hubova a vrch posypat syrom, ci rascou alebo pazitkou.

  3. 3

    Pecieme 15 - 18 minut v rure vyhriatej na 180 stupnov (konce by mali zacat hnednut). Este teple posypat praskovym (pripadne aj v kombinacii s vanilkovym ) cukrom. Rychle zhotovene, rychle upecene a rychle zjedene. Mne najviac chutili este teple - to uz som sa musela brzdit, aby ostalo aj na fotku.

Diskusia k receptu

babinka
Ospravedlnujem sa za foto - nedokazala som obrazok spravne otocit, darmo som ho v picasa otocila - preniest sem sa mi to uz nepodarilo. Aj kvalita je z mobilu - moja prva fotografia :)
aroooo
@babinka , keby mne sa podarila aspoň takáto fotka tiež len z mobilu a vložená sem, tak skáčem 1,2 m;recept ukladám, keď nám neponúkaš aspoň l ks originál jedno či slaný či sladký
mili2936
Máš moje sympatie, aj kvôli pirôžkom, ktoré vyzerajú na "zožranie", aj v snaživosti. Komu sa nepáči, nech si otočí monitor..... :-)
alexdidi
Máš ich krásne....tiež ich robievam, ale všetko po 250g, lebo tak je tu balené maslo i tvaroh....výborné sú a ozaj najlepšie ešte teplé....
akeber
nááááádherné pirohy , ja takto robievam aj slivkové gule len používam hrubú múku......:D
tatranka
Pre fotografiu sa ty netráp.Recept je úžasný a ukladám do KK.Keď budeš častejšie prispievať,tak aj foto sa zlepší.
babav
Pekne sa ti vydarili.Poznam toto cesto,hodi sa nie len na pirozky.
Robievam z neho makove ,orechove a syrove rozky a satocky.
Lahko sa zapamata: recept z muky,masla a tvarohu(alebo philadelphia cream cheese)v pomere 1:1:1(kolko muky tolko masla ,tolko syra);-)
nika72
sú krásne dobrý nápad...aj slané aj sladké
tetrisss
Uz su na stole, tiez mam recept na 3x250 a plnila som ich dnes nutelou a udusenymi jablckami, ale su este horuuuce.
babinka
dakujem vam za povzbudive komentare, potesia vzdy, aj ked to nie kvoli tomu zverejnujem. Najradsej by som zverejnila "tabulu nepodarkov", ktore dokazem vycarovat, bolo by toho viac :))
Posledny? Cokoladova poleva @egreska - neslo to natriet, lebo bola prihusta, cokoladova poleva na ozdoby na tortu? mala sa liat, ale tiez sa neliala... a najlepsia bola cokoladova masa na ruzicky - ako kamen :) No..... spomenula som si aj na uvodnu vetu nasej hymny, ked som tolko cokolady varila a teraz ich mam v mrazaku. Cakaju ma dve vrecuska - mozno volaco sa este da zachranit :))))
jerica
@babinka si šikulka a odvážna školáčka , len sa neboj pracovať na PC, mne sa dokonca páči recept aj šatočky & Tvoje foto . Dnes idem robiť halušky s tvarohom , základ je podobný len tam idú vajíčka,už som ich robila chutili nám tak dnes budú k obedu , v recepte bola príloha šošovica , robila som ale tie halušky sú výborné aj bez prílohy dnes príloha nebude. Hlavné bude aj sviečková. Som v kuchyni pozerám ako vychádza slniečko hneď máš lepšiu náladu , kvety na terase sa usmievajú na teba je to ranné pohladenie na duši , od rána máš dobrú náladu.Máme štátny sviatok tak sme doma kompletka ja a môj:-) chacha cha ale dlho nebudeme .Teším sa má prísť priateľka a sedieť na terase s priateľmi je pohoda ako keď bola sovka s manželom, bolo super.No povedz ako tá varecha zbližuje , fajn:-))
babinka
poznam ci pamatam take krasne rana s manzelom na chalupe - tuna uz rana su hmliste, ale naaaadherne! Byvame na kopci a pod nami zopar udoli, biela husta hmla sa posuva z jednej strany na druhu, u nas slnko a je to nieco uzasne. Zajtra planujem robit grilovacku ako predpripravu na oslavu dcerinych narodenin, tak tu "smirujem", ale uz pekne dlho :)))
jerica
prajem peknú grilovačku,ja som zatiaľ vystriekala terasu , poliala kvety,stromček (myslím jasmín) čo sme dostali od sovky a teraz už chystám slivky na osúch , potom zeleninku na sviekovú atď.. keď vydrží slniečko aj deň bude krajší. Janko príde k stolu na raňajky a prácou na záhrade sa začne preňho deň.
bozulka
@babinka koláčiky sú pekné a určite výborné.
Neviem prečo sa nemôžem s tebou spojiť cez skype.Chcela som ti poďakovať tak to skúšam aspoň takto.
marijanka712
teraz ich mám na stole s pravým slivkovým lekvárom fakt je to dobrotka u nás sa tom povie aj takto " aj králi by im onikali" také sú výborné.
babinka
@bozulka , akosi sa castejsie prihlasujem na skype pod dcerinym heslom, lebo na mojom mrnavom pc skype som neinstalovala, aby ma nespomaloval a preto casto rozpravam iba pod jej menom - snad ta raz zachytim ja a prihlasim sa k tebe - pekny cas predvianocny ti zelam
@marijanka712 - som rada, ze chutili, ja som sa k nim zas nedostala, lebo skusam stale nove a novsie - varecha prekypuje z hrnca a denne pribuda tolko receptov, keby som len tie, co mam v KK chcela skusat, tak zvacsujeme dvere, ved uz len priberam :)
irenaw
super, uložené, túto verziu môžem robiť cez rok a valčeky na Vianoce
teresalaura
super recept! niekedy vyskusam. s cokoladou tu v US som mala tiez problem...tych par sivych vlasov je asi z toho :) Neda sa vobec robit s tunajsim margarinom (bud sa zrazi, alebo netuhne), tak ju len jednoducho roztopim a nepridavam do nej nic.
babinka
@teresalaura , vdaka za priatelstvo vareskove, uz som si to s tou cokoladou trosku poriesila, aj ked len pripad od pripadu - najprv ohrejem nad parou trosku smotany (jedno akej) a do nej dam rozpustit cokoladu, ziadna teplota vyssia nez ludska (to uz viem od @zuzuliak ), takze vlazne a miesam....:) Nie je sice tekuta na oblievanie, ale aspon sa da lepsie roztierat :))) A kremy uz viem, vzdy sa zrazia, ale treba ich jemnulinko ohrievat a vtedy miesam a je z toho nadherne husta bezhrckova masa....
babinka
Dnes sa do toho pustam po rokoch zas, uz viem aj Lepsie fotit. Tak cez vikend snad prilozim krajsiu:)
1x radost
katkat
taketo cosi zvykla moja maminka pekavat ked som bola este mala... dakujem za pripomenutie, skusim si upiect aj ja :)
babinka
Je mi smutno, napiekla som dva plechy z dvojitej davky a pouzila kupovany americky dzem, ktory takmer vsetok vytiekol. Mohla som ho zahustit orechami ci opecenou struhankou, ale ..... Takze foto nepribudne. Ale chutili veeelmi
jerica
@babinka je mi ľúto že ti vytiekoľ lekvárik, byť tak bližšie, určite by som ťa vedela potešiť mojim lekvárikom :-)
babinka
Jarka, vdaka, uz aj tu si robim vlastny, len toho roku som si v lete odskocila domov a minula som urodu, uz len paradajky mam, ale z nich dzem nechcem do vianocnych, radsej skusim z pomarancov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia