Šatočky či pirôžky - rýchlo a ľahko

Autor receptu: babinka

Mala som chut volaco rychle upiect, hladala som cosi na internete - az som nasla inspiraciu a do hodinky bolo vsetko urobene a dbala som, aby nebolo aj zjedene. Je to vhodne na sladko i na slano. Recept je pre 2 - 3 osoby, ale viem to teple zjest aj sama cele :)) Robila som cesto z dvojitej davky, lebo sa to lahko pocita : kolko muky, tolko tvarohu a tolko masla :)

20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosiatu muku dame do misky, pridame zmaknute pokrajane maslo a tvaroh. Spolu vymiesame na jemne lepive cesto. Ak mame radi sladsie, alebo je to pouzita varianta "na sladko" - mozeme prisypat 1 - 2 PL kryst. cukor ( ale nie je to nutne ). Na pomucenej doske vyvalkame cesto na hrubku cca 2-3 mm a vykrajujeme kolieska, do stredu ktorych dame dzem (lekvar, mak, tvaroh, orechy, nutelu - podla seba) a zlepime k sebe (pouzila som najmensi pristrojcek na pirozky). Okraje zatlacime a vidlickou este potvrdime spojenie :). Ak to maju byt satocky, cesto pokrajame na stvorceky, naplnime, protilahle rohy spojime, prstami zatlacime strany a opat vidlickou potvrdime. Ak cesto velmi lepi, kludne pomucte viac a odkrojky znova zmiesajte a pokracujte vo vykrajovani.
  2. Hotove ukladame na plech vylozenych papierom na pecenie - nie je treba velke medzery, pretoze cesto neporastie. Na bezny plech sa zmesti 30 kuskov najmensich piroztekov (velkost ako doma robene varene pirohy), mne sa zdali ako jednohubky, skutocne na raz do ust. Ak sa robia velke pirozky - vyjde ich tak polovica. LUXUSNA VERZIA - pred pecenim potriet zltkom a posypovat hrubym kr. cukrom, orechovymi ci mandlovymi drobkami - podla vasej fantazie Pri slanej verzii plnky ako bezne zvyknete - masovo syrova, cuketova, zeleninova, hubova a vrch posypat syrom, ci rascou alebo pazitkou.
  3. Pecieme 15 - 18 minut v rure vyhriatej na 180 stupnov (konce by mali zacat hnednut). Este teple posypat praskovym (pripadne aj v kombinacii s vanilkovym ) cukrom. Rychle zhotovene, rychle upecene a rychle zjedene. Mne najviac chutili este teple - to uz som sa musela brzdit, aby ostalo aj na fotku.