Plnené kapustné listy
Plnené kapustné listy

Sarma fotorecept

rose86 - bez fotkyrose86, 11. januára 2024
Sarma (fotorecept)
Foto: rose86

Ahojte, toto je môj prvý recept, ktorý sem pridávam. Rozhodla som sa pre toto jedlo, keďže je u nás obľúbené a robím ho často. Zobraziť celý popisAhojte, toto je môj prvý recept, ktorý sem pridávam. Rozhodla som sa pre toto jedlo, keďže je u nás obľúbené a robím ho často. Je tu už pár receptov na sarmu (má veľa názvov - holúbky, takart, u nás je to sarma), ale chcem ukázať, ako sa robí u nás.

10
porcií
45 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg mleté
200 g
2 ks
5 strúčikov
2 PL
1 ks
1/2 hrnčeka
1 kg
2 bal.
2 PL




Postup

  1. 1

    Na panvici si orestujeme nakrajanu cibulu do sklovita, pridame prelisovany cesnak a mletu cervenu papriku, dame dole zo sporaka a nechame vychladnut. Kym cibulka s cesnakom vychladne, prichystame si do vacsej misky mlete maso, vajicko, pol hrnceka premytej surovej ryze (ked date surovu ryzu, budu sarmicky tuhsie, ked date uvarenu, tak budu maksie, my mame radi take tuhsie), sol, cierne korenie, majoran (vsetko podla chuti) a nakoniec pridame orestovanu cibulkovu zmes. Moze sa davat vsetko aj surove, v sarmickach sa to udusi, ale takto dopredu osmahnute je to chutnejsie. Vsetko dokladne premiesame a nechame chvilu odpocinut, nech prejdu chute. Medzitym si nakrajame na pruzky slaninku a dame oprazit. Vymastime si hlboky pekac bravcovou mastou, na spodok naukladame polovicu kyslej kapusty. Kapustu nepremyvam. Som toho nazoru ze kysla kapusta ma byt kysla a je skoda splachnut tolko vitaminov.

  2. 2

    Takze spodok pekaca si vystelieme polovicou kyslej kapusty a na nu dame tak polovicu z uprazenej slaninky. (Miesto slaninky mozete pouzit aj udene rebierka alebo klobasku.) Ked to mame takto prichystane, tak mozeme ist plnit sarmicky. Kupujem nakladane kapustne listy, jednak su chutnejsie a okrem toho je to velke ulahcenie prace, ked clovek nemusi obvarat hlavkovu kapustu. Maju ich v Jednote, jedno balenie stoji nieco cez dve eura a na kilo masa spotrebujete 1,5 balenia. Ale ak nezozeniete, alebo ak vam lepsie vyhovuje hlavkova kapusta, tak mozete kludne aj s nou. Len ju treba poriadne obvarit, aby boli listy makke a nelamali sa pri plneni. Inak som skusala uz aj s obvarenych vinicnych listov a to bola tiez mnamka... Takze nebudem tu rozvadzat ako sa presne plnia listy, lebo to by chcelo video a ja nemam ani foto, kedze pri plneni potrebujete obe ruky. No naplnite si listy (cim mensie, tym lepsie), ked to robite prvy krat tak odporucam pozriet videa na nete.

    Sarma (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Poukladame ich pekne vedla seba do pekaca. Ked vyplnime celu plochu a ostanu nam este sarmicky, posypeme vrch kyslou kapustou a oprazenou slaninkou a ukladame dalsie poschodie.

    Sarma (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mne vyslo tak jeden a pol poschodia.

    Sarma (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na vrch potom rozprestrieme zvysok kyslej kapusty, slaninky a ak nam ostali kapuste listy (mne ostali 3 velke) tak si ich prerezeme na mensie a poukladame na vrch, cize vsetko nimi zakryjeme.

    Sarma (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec si zmiesame paradajkovy pretlak s vodou. Tak cca 1liter, nech je vela stavy, lebo nejaku stavu popije aj ryza. A zalejeme tym vsetko.

    Sarma (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zakryjeme, dame do rury na cca 180 °C. A zakryte pekne pecieme aspon dve hodiny. Priznam sa, zabudla som odsledovat kolko presne sa sarmicky piekli. Tak odporucam vybrat jednu a vyskusat ci su listy makke. Ked su listy makke, masko je hotove na 100 %.

  8. 8

    No a uz len hladna papulka chyba. K sarme jeme cerstvy biely chlieb. Ale hodi sa aj knedla alebo varene zemiaky. Dozdobit mozeme kyslou smotanou.

    Sarma (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobru chut :)

Diskusia k receptu

farbuska
1. Vitaj na Vareche!
2. Sármu/holúbky/plnené kapustné listy mám veľmi rada a na tvojom recepte vidno, že si na ich príprave dávaš záležať. Máš pravdu, recepty a postupy sa dom od domu mierne líšia, ja som napríklad nepoužívala paradajkový pretlak, ale vyskúšam podľa teba, lebo to nemôže jedlo pokaziť.
Naopak, na balenie používam listy z čerstvej kapusty. Z hlávky kapusty vyrežem hlúbik a takto upravenú hlávku dám napariť na kovovú vložku do hrnca s vriacou vodou. Naparené listy sa potom dobre plnia.
3. Teším sa na ďalšie recepty. :)
bugout
Áno tento druh jedla mám naozaj rád... Apropo pár dní dozadu som v jednej kuchárskej knihe (nebudem robiť reklamu) kde sa odvolávajú na Rettigovu videl plnený kapustny list a volá sa španielsky vtáčik.... Celkom ma to prekvapilo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia