Šampita (fotorecept)
Autor receptu: eldina
snáď najznámejší balkánsky zákusok...:)...možno ste mu tiež na dovolenke v Chorvátsku /či inom štáte bývalej Juhoslávie/ neodolali..:)
24 porcií |
30 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Potrebujeme: /ešte spomeniem, že ja som použila Marina keks, ale môžte aj lístkové cesto či upiecť tenkú piškotu, je to na Vás/
- najprv dať variť vodu s cukrom, pridať pár kvapiek citronu...variť na miernom ohni cca 15-20 minút....sirup musí byť "mazľavý"..
- minútu , dve pred tým, ako je dovarený, začať šľahať bielky..ked je sneh tuhý, pridať krištáľový cukor zmiešaný s vanilkovým...stále šľahať............horúci sirup z cukru pridávať po kvapkách/obrazne povedané..:))..nie liať / do snehu, ktorý stále šľaháme...po pridaní sirupu šľahať ešte asi 5 minút..../tento krok som nefotila, lebo som mala obe ruky obsadené/...:)
- dokopy sa šľahá asi 10 minút--sneh je takto hustý..
- keks rozložiť na plech / trochu som ho navlhčila mliekom, ale to nemusíte/...
- sneh rozotrieť na keks
- trochu som ho vidličkou upravila..:)
- Šampitu som robila na najväčší plech....ak ju dáte na menší plech, bude vyššia