Šampita (fotorecept)

Autor receptu: eldina

snáď najznámejší balkánsky zákusok...:)...možno ste mu tiež na dovolenke v Chorvátsku /či inom štáte bývalej Juhoslávie/ neodolali..:)

24
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme: /ešte spomeniem, že ja som použila Marina keks, ale môžte aj lístkové cesto či upiecť tenkú piškotu, je to na Vás/
  2. najprv dať variť vodu s cukrom, pridať pár kvapiek citronu...variť na miernom ohni cca 15-20 minút....sirup musí byť "mazľavý"..
  3. minútu , dve pred tým, ako je dovarený, začať šľahať bielky..ked je sneh tuhý, pridať krištáľový cukor zmiešaný s vanilkovým...stále šľahať............horúci sirup z cukru pridávať po kvapkách/obrazne povedané..:))..nie liať / do snehu, ktorý stále šľaháme...po pridaní sirupu šľahať ešte asi 5 minút..../tento krok som nefotila, lebo som mala obe ruky obsadené/...:)
  4. dokopy sa šľahá asi 10 minút--sneh je takto hustý..
  5. keks rozložiť na plech / trochu som ho navlhčila mliekom, ale to nemusíte/...
  6. sneh rozotrieť na keks
  7. trochu som ho vidličkou upravila..:)
  8. Šampitu som robila na najväčší plech....ak ju dáte na menší plech, bude vyššia