Samosa (fotorecept)
Autor receptu: marek135
Pakistanská Samosa alebo po našom pakistanské pirohy :)
8 porcií |
75 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- CESTO:
Múky zmiešame, pridáme rascu, 2 PL oleja, 2 PL rozpusteného masla, 0,5 PL soli a vodu podľa potreby. Vymiesime na mäkké cesto. Pracovnú dosku navlhčíme vodou, prenesieme na ňu cesto a päsťou ho rozťahujeme a prekladáme niekoľko krát. Nakoniec z cesta urobíme bochník a dáme ho odpočínúť do misy. Medzitým si pripravujeme plnku.
- PLNKA:
Kuracie prsia dáme v celku variť do málo solenej vody. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na drobné kocky (asi 1cm). Chvíľu ich opražíme na 0,25 dcl oleja, neskôr pridáme kurkumu a dusíme 7 minút. Potom pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a ďalej dusíme okolo 5 minút. Tak pridáme mrazený hrach, neskôr natrhané na vlákna kuracie prsia a zľahka premiešame. Pridáme soľ podľa chuti, mčk, červenú papriku, koriander a polovicu mletej rascue aj pomletých klinčekov. Podusíme a po 3 minútach pridáme 1 PL maggi a vajíčka nakrájane na drobné kocky. Zalejeme jednou naberačkou vývaru z kuracích pŕs. Dovaríme, dochutíme a dáme vychladnúť.
Do plnky môžeme použiť namiesto hrášku aj na rezance nasekanú kapustu alebo na rezance porezanú papriku.
- Z cesta vyťahujeme kúsky, ktoré roztiahneme, pokrútime po pracovnej doske do šúľka a ten následne skrútime ako slimáka do menšieho bochníčka tak že jeden koniec šúľka je vnútri a druhý zatlačíme tiež do vrchu. Bochníčky následne rozvaľkáme na pravidelné kolieska o hrúbke asi 3 mm a prekrojíme ich na polovicu. Z každej polovičky urobíme kornútik, tak že jeden roh potrieme vodou, spojíme s druhým a tak do lievika dávame vychladnutú plnku. Vrch zlepíme.
Sploštené naplnené kornúty vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán do zlatista.
- Podávame s kečupom alebo s jogurtom zmiešaným s druhou polovicou pomletej rasce a klinčekov. Dobrú chuť