Šafranová vianočka zo štyroch prameňov fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. septembra 2014
Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept)
Foto: pusta

Tento vynikajúci a sviatočný recept pochádza z kuchárskej knihy "Konečne doma" od známej židovskej šéfkuchárky Judith Stahl.

2 vianočky
porcie
120 minút
príprava
20-25 minút
na 180/horný a doný ohr °C

Suroviny

500 g
1 bal.
2 PL kopcom
 štipka
42 g čerstvé
100 g čerstvé
100 ml vlažné
100 ml
2 PL horúca
1 ks do cesta
1 ks na potretie vianočky
 štipka




Postup

  1. 1

    Do misky som dala šafrán, zaliala som ho 2 PL horúcej vody a nechala odstáť.

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy som dala preosiatu múku, práškový cukor, soľ, premiešala a do jamky v múke som rozdrobila droždie.

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hrnčeku som nechala rozpustiť maslo na miernom plameni a nechala som ho vychladnúť. Droždie som zaliala zmesou vlažného mlieka a sladkej smotany, nechala som ho vykysnúť - asi 15 minút.

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked kvások vykysol, pridala som šafrán aj s vodou, jedno vajce,...

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...rozpustené maslo,...

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a všetko som dôkladne spracovala rukami na pružné polotuhé hladké cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky, cesto som jemne poprášila múkou, prikryla čistou utierkou a odložila som ho odpočívať na 12 hodín na noc do chladničky, kde nastane pomalé a rovnomerné kysnutie, čím bude cesto kvalitnejšie a vzdušnejšie. Vykysnuté cesto som ráno vybrala z chladničky, nechala som ho zohriať voľne na stole na izbovú teplotu - asi 1 hodinu, prepracovala som ho rukami ešte v mise,...

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...na doske som z neho vytvarovala valec, ktorý som rozdelila na 8 rovnakých kúskov, cesto nelepí, výborne sa s ním pracuje, vôbec netreba podsypávať múkou.

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z jednotlivých kúskov som spravila bochníčky, prikryla utierkou a nechala som ich na teple vykysnúť - asi 30 minút.

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Každý bochníček som rozšúľala na šúľky o dĺžke asi 45 cm, 4 šúľky som položila k sebe, na hornom konci som ich spojila stlačením na seba a spoj som zasunula smerom nadol na spodok, začala som pliesť vianočku zo štyroch prameňov.

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    I. krok: uchopila som do prstov rúk 1. pravý krajný šúľok cesta, preložila som ho ponad 2. a 3. šúľok,
    II.krok: potom som viedla 1. šúľok pod 4. šúľok,...
    III.krok: opäť som pokračovala v pletení z prava do ľava rovnakým postupom ako som uviedla vyššie,...

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    IV. krok: ..kým som neuplietla celú vianočku, horný a dolný okraj som zasunula dole naspodok pod vianočku.

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Obe vianočky som položila na plech s teflonovou foliou /vystlaný pečiacim papierom/, prikryla som ich čistou utierkou a nechala som ich na teple vykysnúť- asi 30 minút, u mňa je vhodným teplým miestom plech položený na sporáku pri zapnutej teplej trúbe, ktorú rozohrievam na pečenie.

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vykysnuté vianočky som pred pečením 2x potrela rozšľahaným vajcom, vložila som ich piecť do trúby vyhriatej nna 180 stupňov C, na spodok trúby som dala malý hrnček s horúcou vodou, piekla som ich do zlato-hnedej farby na povrchu - asi 20 až 25 minút na funkcii trúby - horné a dolné pečenie + ventilátor.

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Upečené vianočky som nechala úplne vychladnúť na mriežke.

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vianočku som pokrájala na plátky asi 2 cm a podávala na podnose ku kávičke. Servírovala som s maslom a s domácim čučoriedkovým džemom, ako si moji chlapi želali. Vianočka má krásnu žltú farbu, charakteristickú aromatickú korenistú chuť po šafráne, nie je presladená, je taká slávnostná a sviatočná.

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pohľad zblízka: na obrázku vidno jej ľahkú a nadýchanú štruktúru, je kvalitná a veľmi jemná vdaka maslu, mlieku, sladkej smotane a hladkej múke, má krásnu žltú farbu po šafráne, ktorý pridáva na korenistej aromatickej chuti vianočky a dáva jej slávnostný sviatočný charakter. Šafrán patrí medzi najdrahšie koreniny sveta, používa sa pre farbu a charakteristickú výrazne aromatickú korenistú chuť do polievok, omáčok, k mäsám..do varenia i pečenia v celom svete, pestuje sa v Afganistane, Iráne, Kašmíre, Maroku, na juhu Francie, v Španielsku, v oblasti Stredomoria - Grécku, Turecku, v Taliansku na Sardínii, Abruzzo, Toskánsko, najnovšie správy hovoria o Rakúsku v Panónskej nížine - Wachau šafrán, vo Švajčiarsku v obci Mund, dokonca vo Švédsku, najväčším producentom je však Irán, až 91% svetovej produkcie, čo je ročne až 170 - 180 ton, pričom cena šafránu je okolo 20€ za 1 gram.

    Šafranová vianočka zo štyroch prameňov (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

gitka61
Tvoja safranova vianocka je nadherna niet co dodat .Spomenutu autorku a jej relaciu o peceni a vareni rada pozeram.Dokonca mam od nej aj jednu vybornu kucharsku knihu.Vianocka bude mat zajtra u nas premieru.5***** k.k:-)
1x pusta
kukulienka71
pekná vianočka! šafran mám veľmi rada, jeho chuť je nezabudnuteľná. Práve v sobotu som pripravovala nepečený piškótovník s malinovým želé a šafranovým tvarohom, bola to mňamka. Ani som nevedela, že Judit Stahl je Židovka, pritom meno aj výzor napovedá...Veľmi pekný recept! ukladám, 5*
pusta
@gitka61 , tá židovská šéfkuchárka, pani Judith Stahl, má vynikajúce recepty, jej kuchárske knihy sú úžasné, máš doma poklad :-)
som rada, e šafránovú vianočku už aj robíš :-)))
potom poprosím a spätnú odozvu.
dakujem za odskúšanie, uloženie do kk a 5*
pusta
@kukulienka71 , áno,chuť šafránu je veľmi charakteristická a aromatická, má krásnu farbu :-)
robila si samé fantastické dobroty so šafránom, je to skvelá korenina.
vidíš, Judith Stahl má vynikajúce židovské recepty, ich kuchyňa je úžasná.
dakuijem ti za krásne uznanie, uloženie do kk i za 5*
kecemis
Pekna praca. Pripomina mi to detstvo, vianocka s maslom a mlieko alebo kakao k tomu.
1x pusta
jarunka
Vianocku som nerobila strasne davno. Budem tu mat 2 vnucata 3 dni, tak im Orem ineho upeciem aj toto aby mali na ranajky
1x pusta
medovnicek
má krásnu farbu vďaka tomu šafranu, mám len troška problém s pletením zo 4 pruhov - musím si vždy pustiť video, aby som to správne urobila:), recept si ukladám a snáď sa to podľa tvojho postupu naučím aj bez videa:)
1x pusta
pusta
@kecemis - Milý Mirko, som rada, že ti táto vianočka pripomína tvoje šťastné detstvo :-)
moji chlapi sú už v zrelom veku a k vianočke tiež obľubujú kakao a sladké :-)))
dakujem za uznanie.
pusta
@jarunka , jéééj, to budú tvoje milé vnúčatá mať radosť z takých skvelých raňajok, som veľmi rada, že im ju upečieš :-)))
dakujem za pochvalu.
pusta
@medovnicek , neboj sa pletenia vianočky, nepotrebuješ video, neboj :-)
na chvíľku stiahnem recept a tie šúľky očíslujem, aby postup bol úplne zrozumiteľný, ok? :-)))
uvidíš, naučíš sa to hravo.
dakujem za uznanie.
terinka55
Parádna vianočka, nádherné spracovanie. Určite aj skvelá chuť. Veľmi sa mi páči. KK a 5*****
zolik
Uz len za super navod na pletenie a vyborny popis si tento recept zasluhuje ulozenie do kk a plny pocet*.
smejkad
ja zo 4 zapletam inak, podla @margaretka , ale aj tento postup je na oko velmi pekny, urcite vyskusam :-)
pusta
@zolik ,potešila si ma :-)
dakujem za uznanie a uloženie do kk i plný počet* :-ň
vážim si to.
smejkad
no vidis @pusta , zacala som zlozitejsim :-)))
tento tvoj druhy postup som pouzivala doteraz :-)
sracz
Výborný rcp, milá @pusta s predpokladom super chutí a vôní! So šafránom som ešte nejedol, ale čo nebolo, môže byť! Niekedy začiatkom 21. storočia som piekol "najlepšie pečené kurča na svete" (so 4 hlavičkami cesnaku) podľa Judith Srahl; rozhodnuté, repete bude v Des Moines a k tomu i jej "predvianočka"!
pusta
@smejkad , ja používam obidva postupy :-)
vedela som, že to je ten, ktorý používaš :-)
páčia sa mi, ale sú aj iné.
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, budem sa musieť pozrieť aj na to "najlepšie pečené kurča na svete od Judith Stahl, má skutočne vynikajúce recepty :-)))
som rada, že je táto šafránová vianočka u teba zaradená ako "predvianočná - potom poprosím aj o spätnú odozvu.
dakujem ti za uznanie sa o zaradenie tohoto úžasného receptu do tvojho repertoára.
gitka61
Safranova vianocka s pomalym kysnutim dnes dopadla vyborne.Len sa po nej tak zaprasilo.Cesto bolo uzasne lahucke a safran len tak rozvoniaval.Pametam sa este ako dieta sme ho pestovali v zahrade,semena sme dostali z Madarska.Zber bola velka babracka,tak sme prestali z pestovanim.Ten co som pouzila do vianocky mam z Turecka a je vyborny.Dakujem za recept ,,ktory este par krat upeciem.Pokial este safran vystaci.:-) :-) :-)
beatacsontosova
tak toto jednoznačne vyskúšam, minulý víkend som z núdze kúpila vianočku v obchode, nejakým nedopatrením mi neostal chlebík (môj drahý iba grimasy strúhal že ja nič ja muzikant - potvora, o desiatej večer ešte bol schopný natlačiť takmer polovicu chleba čo som odložila na ráno a ja som potom čumela jak puk kam mi zmizol). ale teda aj drahý ofrfľal vianočku čo som doniesla, bola bez chuti a vône, mne sa zatiaľ žiadna nevydarila (chuťovo fajn no tuhá že by som s ňou na druhý deň hádam aj ublížila), no z tejto už pri čítaní receptu mám slinky v ústach
pusta
@gitka61 ,áno, turecký šafrán je vynikajúci :-)
hej, dnes sa už viacerí snažia dopestovať doma šafrán, je to však veľmi pracné.
joooj, to som rada, že si upiekla a len tajk sa po tejto šafránovej vianočke :-)))
dakujem za úžasnú správu.
pusta
@beatacsontosova , no chlapi spú nevyspytateľní:-)))
tí moji radi zjedia, všetko, čo im navarím a upečiem :-)
som rada, že túto vianočku vyskúšaš aj ty :-)
to vieš, domáca vianočka je domáca, tou iste ani tvoj pán manžel nepohrdne. :-)
môžem za seba povedať len toľko, že som uškrečkovala kúsok pre seba a táto vianočka bola vláčna i na 3. deň,
uvidíš, že sa vydarí aj tebe, potom mi napíš, ako si bola spokojná.
dakujem.
marika21
V Bille sa mi podarila kúpiť vianočka a bola nedopečená. Stalo sa mi to už dvakrát. Hneď pri zahryznutí bolo cítiť surové, nedopečené cesto. No čo už. Babka mala pre sliepky. Tie si vôbec nesťažovali, že je nedopečená.
Upiekla som podľa tvojho receptu. Bola vynikajúca.*****Chutila.
pusta
@marika21 , to si mala teda smolu s tými vianočkami doma, preto ja radšej pečiem doma.
veľmi ma teší, že si upiekla podľa môjho receptu, že sa vydarila a chutila :-)
dakujem za skvelú správu.
pelda5
@Gitka61 (16.9.2014 14:00)

Gitka, nemožem od p. Judith žiadnů knihu vygůgliť - poradíš? Vďaka ?:-)
marienka44
Náhodou som natrafila na Tvoj recept, zapáčil sa mi, tak som vyskúšala. Tu je výsledok. Pre mnaadcérku stačí také množstvo. Budeme mat zajtra naraňajky. Teším sa a ďakujem za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia