Šafranová vianočka zo štyroch prameňov fotorecept
Foto: pusta
Tento vynikajúci a sviatočný recept pochádza z kuchárskej knihy "Konečne doma" od známej židovskej šéfkuchárky Judith Stahl.
porcie
príprava
na 180/horný a doný ohr °C
Suroviny
500 g |
|
1 bal. |
|
2 PL kopcom |
|
štipka |
|
42 g čerstvé |
|
100 g čerstvé |
|
100 ml vlažné |
|
100 ml |
|
2 PL horúca |
|
1 ks do cesta |
|
1 ks na potretie vianočky |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Do misky som dala šafrán, zaliala som ho 2 PL horúcej vody a nechala odstáť.
-
2
Do misy som dala preosiatu múku, práškový cukor, soľ, premiešala a do jamky v múke som rozdrobila droždie.
-
3
V hrnčeku som nechala rozpustiť maslo na miernom plameni a nechala som ho vychladnúť. Droždie som zaliala zmesou vlažného mlieka a sladkej smotany, nechala som ho vykysnúť - asi 15 minút.
-
4
Ked kvások vykysol, pridala som šafrán aj s vodou, jedno vajce,...
-
5
...rozpustené maslo,...
-
6
...a všetko som dôkladne spracovala rukami na pružné polotuhé hladké cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky, cesto som jemne poprášila múkou, prikryla čistou utierkou a odložila som ho odpočívať na 12 hodín na noc do chladničky, kde nastane pomalé a rovnomerné kysnutie, čím bude cesto kvalitnejšie a vzdušnejšie. Vykysnuté cesto som ráno vybrala z chladničky, nechala som ho zohriať voľne na stole na izbovú teplotu - asi 1 hodinu, prepracovala som ho rukami ešte v mise,...
-
7
...na doske som z neho vytvarovala valec, ktorý som rozdelila na 8 rovnakých kúskov, cesto nelepí, výborne sa s ním pracuje, vôbec netreba podsypávať múkou.
-
8
Z jednotlivých kúskov som spravila bochníčky, prikryla utierkou a nechala som ich na teple vykysnúť - asi 30 minút.
-
9
Každý bochníček som rozšúľala na šúľky o dĺžke asi 45 cm, 4 šúľky som položila k sebe, na hornom konci som ich spojila stlačením na seba a spoj som zasunula smerom nadol na spodok, začala som pliesť vianočku zo štyroch prameňov.
-
10
I. krok: uchopila som do prstov rúk 1. pravý krajný šúľok cesta, preložila som ho ponad 2. a 3. šúľok,
II.krok: potom som viedla 1. šúľok pod 4. šúľok,...
III.krok: opäť som pokračovala v pletení z prava do ľava rovnakým postupom ako som uviedla vyššie,... -
11
IV. krok: ..kým som neuplietla celú vianočku, horný a dolný okraj som zasunula dole naspodok pod vianočku.
-
12
Obe vianočky som položila na plech s teflonovou foliou /vystlaný pečiacim papierom/, prikryla som ich čistou utierkou a nechala som ich na teple vykysnúť- asi 30 minút, u mňa je vhodným teplým miestom plech položený na sporáku pri zapnutej teplej trúbe, ktorú rozohrievam na pečenie.
-
13
Vykysnuté vianočky som pred pečením 2x potrela rozšľahaným vajcom, vložila som ich piecť do trúby vyhriatej nna 180 stupňov C, na spodok trúby som dala malý hrnček s horúcou vodou, piekla som ich do zlato-hnedej farby na povrchu - asi 20 až 25 minút na funkcii trúby - horné a dolné pečenie + ventilátor.
-
14
Upečené vianočky som nechala úplne vychladnúť na mriežke.
-
15
Vianočku som pokrájala na plátky asi 2 cm a podávala na podnose ku kávičke. Servírovala som s maslom a s domácim čučoriedkovým džemom, ako si moji chlapi želali. Vianočka má krásnu žltú farbu, charakteristickú aromatickú korenistú chuť po šafráne, nie je presladená, je taká slávnostná a sviatočná.
-
16
Pohľad zblízka: na obrázku vidno jej ľahkú a nadýchanú štruktúru, je kvalitná a veľmi jemná vdaka maslu, mlieku, sladkej smotane a hladkej múke, má krásnu žltú farbu po šafráne, ktorý pridáva na korenistej aromatickej chuti vianočky a dáva jej slávnostný sviatočný charakter. Šafrán patrí medzi najdrahšie koreniny sveta, používa sa pre farbu a charakteristickú výrazne aromatickú korenistú chuť do polievok, omáčok, k mäsám..do varenia i pečenia v celom svete, pestuje sa v Afganistane, Iráne, Kašmíre, Maroku, na juhu Francie, v Španielsku, v oblasti Stredomoria - Grécku, Turecku, v Taliansku na Sardínii, Abruzzo, Toskánsko, najnovšie správy hovoria o Rakúsku v Panónskej nížine - Wachau šafrán, vo Švajčiarsku v obci Mund, dokonca vo Švédsku, najväčším producentom je však Irán, až 91% svetovej produkcie, čo je ročne až 170 - 180 ton, pričom cena šafránu je okolo 20€ za 1 gram.
som rada, e šafránovú vianočku už aj robíš :-)))
potom poprosím a spätnú odozvu.
dakujem za odskúšanie, uloženie do kk a 5*
robila si samé fantastické dobroty so šafránom, je to skvelá korenina.
vidíš, Judith Stahl má vynikajúce židovské recepty, ich kuchyňa je úžasná.
dakuijem ti za krásne uznanie, uloženie do kk i za 5*
moji chlapi sú už v zrelom veku a k vianočke tiež obľubujú kakao a sladké :-)))
dakujem za uznanie.
dakujem za pochvalu.
na chvíľku stiahnem recept a tie šúľky očíslujem, aby postup bol úplne zrozumiteľný, ok? :-)))
uvidíš, naučíš sa to hravo.
dakujem za uznanie.
pozri tu:
varecha.pravda.sk/recepty/obycajna-vianocka-zo-styroch-pr...
som rada, že sa ti recept páči. :-)
dakujem za pochvalu.
dakujem za uznanie a uloženie do kk i plný počet* :-ň
vážim si to.
tento tvoj druhy postup som pouzivala doteraz :-)
vedela som, že to je ten, ktorý používaš :-)
páčia sa mi, ale sú aj iné.
som rada, že je táto šafránová vianočka u teba zaradená ako "predvianočná - potom poprosím aj o spätnú odozvu.
dakujem ti za uznanie sa o zaradenie tohoto úžasného receptu do tvojho repertoára.
hej, dnes sa už viacerí snažia dopestovať doma šafrán, je to však veľmi pracné.
joooj, to som rada, že si upiekla a len tajk sa po tejto šafránovej vianočke :-)))
dakujem za úžasnú správu.
tí moji radi zjedia, všetko, čo im navarím a upečiem :-)
som rada, že túto vianočku vyskúšaš aj ty :-)
to vieš, domáca vianočka je domáca, tou iste ani tvoj pán manžel nepohrdne. :-)
môžem za seba povedať len toľko, že som uškrečkovala kúsok pre seba a táto vianočka bola vláčna i na 3. deň,
uvidíš, že sa vydarí aj tebe, potom mi napíš, ako si bola spokojná.
dakujem.
Upiekla som podľa tvojho receptu. Bola vynikajúca.*****Chutila.
veľmi ma teší, že si upiekla podľa môjho receptu, že sa vydarila a chutila :-)
dakujem za skvelú správu.
Gitka, nemožem od p. Judith žiadnů knihu vygůgliť - poradíš? Vďaka ?:-)