Ryža v tlakovom hrnci

Autor receptu: kristinamia

Tlakovy hrniec, by som odporučila každej gazdinke. Ja s ním varím skoro všetko. A hlavne nedám dopustiť na ryžu z tlakového hrnca. Je úžasná, mäkká, nerozvarená a mierne lepkavá. Jednoducho taká, aká má byť. Dnes som ju robila k pečenému kuraťu.

5 minút
príprava
2 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu nakrajanu na mensie, opražíme na oleji do sklovita. Medzitým si umyjeme ryžu.
  2. Pridáme ryžu a pražíme kým sa prestane lepit na dno hrnca a je taká sypkejšia.
  3. Ochutíme vegetou.
  4. Zalejeme vriacou vodou, na jeden hrncek ryze, ide 1,5 hrnceka vriacej vody. Cize v tomto pripade tri. Vodu meriam hrncekmi az ked je zovreta. Predtym som davala hned na zaciatku do konvice studenu odmeranu vodu, ale trochu z nej sa odvari, cize jej je menej. Pridame este cesnak a hrniec uzavrieme.
  5. Hrniec natlakujeme a stisime plamen, takto nechame ryzu varit, asi jednu, dve minuty a vypneme ohrev. Nechame hrniec aby sa sam odtlakoval a mozeme otvorit.
  6. Takto to vyzera po otvoreni hrnca. Cesnak vyberieme a ryzu premiesame, ochutname, prip. dochutime. Dobry chut ☺