Ryža v tlakovom hrnci
Autor receptu: kristinamia
Tlakovy hrniec, by som odporučila každej gazdinke. Ja s ním varím skoro všetko. A
hlavne nedám dopustiť na ryžu z tlakového hrnca. Je úžasná, mäkká, nerozvarená a
mierne lepkavá. Jednoducho taká, aká má byť. Dnes som ju robila k pečenému kuraťu.
5 minút príprava |
2 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľu nakrajanu na mensie, opražíme na oleji do sklovita. Medzitým si umyjeme ryžu.
- Pridáme ryžu a pražíme kým sa prestane lepit na dno hrnca a je taká sypkejšia.
- Ochutíme vegetou.
- Zalejeme vriacou vodou, na jeden hrncek ryze, ide 1,5 hrnceka vriacej vody. Cize v tomto pripade tri. Vodu meriam hrncekmi az ked je zovreta. Predtym som davala hned na zaciatku do konvice studenu odmeranu vodu, ale trochu z nej sa odvari, cize jej je menej. Pridame este cesnak a hrniec uzavrieme.
- Hrniec natlakujeme a stisime plamen, takto nechame ryzu varit, asi jednu, dve minuty a vypneme ohrev. Nechame hrniec aby sa sam odtlakoval a mozeme otvorit.
- Takto to vyzera po otvoreni hrnca. Cesnak vyberieme a ryzu premiesame, ochutname, prip. dochutime. Dobry chut ☺