Ryža na egyptský spôsob

janaalizibolenova - bez fotkyjanaalizibolenova, 1. marca 2010

Táto ryža chutí trošku inak ako klasická, čo je spôsobene cestovinou, ktorú do ryže pridávame. Úprimne, už len samotná ryža mi nechutí, dokonca Zobraziť celý popisTáto ryža chutí trošku inak ako klasická, čo je spôsobene cestovinou, ktorú do ryže pridávame. Úprimne, už len samotná ryža mi nechutí, dokonca aj na Slovensku, doma, si varím len túto.

3
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 poháre
2,5 poháre
1  PL
3 hrste




Postup

  1. 1

    Ryžu si preberieme, dobre opláchneme a pridáme k nej 2,5 pohára/hrnčeka vody.

  2. 2

    Do hrnca dáme rozpustiť lyžicu masla/oleja.

  3. 3

    Keď sa maslo roztopí, pridáme 3 hrste podlhovastej tarhone/rezancov - neuvarených.

  4. 4

    Tarhoňu/rezance na masle/oleji opražíme dohneda.

  5. 5

    Pridáme ryžu s vodou a dobre pomiešame. Pridáme soľ.

  6. 6

    Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme ryžu variť na najmenšom plameni a najmenšom horáku. Po 15tich minútach ryža vsiakne vodu, ale necháme ju ešte na najmenšom plameni 15minút a priebežne miešame.

  7. 7

    Po 30 minútach od začiatku varenia by mala byť hotová.

Diskusia k receptu

2010
Je to super ale uz sa opakujem ale moja stara suseda taku vari s tarhonou, ale dakedy tam este da aj cerstvy nakrajany spenat na poslednu chvilu zavarit.
janaalizibolenova
2010 nie neopakujete sa, ja som to od Vas este nepocula, niekto dava aj cibulku, cesnak, tu v restauraciach zvyknu davat aj hrozienka susene, ale to uz mi teda vobec nejde po chuti, lebo to zaroven robia aj strasne mastne tak, ze mate olej este aj na druhy den v ustach :-/
2010
presne viem o com hovorite davnejsie som byval v Kuvajte u mojho arabskeho znameho...a tam sa jedlo na zemi a len rukou a olej vam tiekol az po laket ( jasne ze sa jedlo len pravou rukou).
2010
Jasne ze mal super kuchynu a teraz z odstupom to vidim ze sa skor asi predvadzal aby ukazal svoje beduinske korene.
janaalizibolenova
co sa tyka sposobu ich jedenia, vedela by som rozpravat a ten neporiadok, co ostane :- ) v nasej (manzelovej) rodine sa nastastie je za stolom, ale tiez vela krat rukami a zo mna sa svokor smeje, ze na kazde jedlo musim mat normalny pribor-lyzicka, nozik, vidlicka a samozrejme vsetko hrozne mastne, kolkerazy sa mi zaludok obrati a radsej si nedam, alebo maju este vo zvyku (vseobecne aj v restauraciach) maso neprepiect poriadne, neda sa niekedy ani pozut :-/
2010
presne tak , hovadzie steak suhlasim aj na medium ale kurca polosurove a jahnacina,( vacsina je to aj tak stara baranina) ,,,dakujem pekne.
preto je dobre mat kucharku z indie alebo srilanky a tie robia kari a to varia do aleluja aj 5 hodin.
janaalizibolenova
mate pravdu, presne, kura polosurove, raz mi doniesli totalne vo vnutri surovy rezen, nehovoriac o tom, ze ked je to kura nahodou grilovane, tak z neho nic nemate, lebo sa to maso ani neda obrat od kosti, co je take malo upecene, raz sme sa takto z kurata s manzelom priotravili, bolo polosurove a na druhy den, sme cely den zvracali, tak bohvie, ci to uz nebolo aj nejake pokazene, baranina/jahnacina, to ani nespominam, to sa neda do toho ani vidlicka zapichnut, nieto este, aby som to odrezala a o žutí, nie je rec, iba co si clovek zuby vylame, vobec napriklad nepouzivaju v domacnostiach niektorych kuchtu,moja svokra vari hovadzinu tak max hodinu, len tak v otvorenom hrnci, samozrejme , ze vysledok je nulovy, je to tvrde a vysusene o baranine ani nehovorim, to sa fakt vobec neda jest, ja som si doniesla sem z domu(SK) kuchtu a pekne kazde masko uvarim tak, ze sa rozpada, ked sa donho pichne, nepotrebujem sa priotravit, ako zo spominaneho kurata vyssie, predtym bez kuchty som tiez robila hovadzinu minimalne 2 hodiny!
janaalizibolenova
este k tomu priotraveniu, raz manzel bol priotraveny tiez z kuraciny (vdaka objednavke z MOMEN) a to tak, ze bol tyzden na injekciach a lezal nemohuci v posteli a cely tyzden zvracajuci, s vysokymi teplotami, nastastie v hoteloch v letoviskach sa snazia to jedlo robit poriadne, ale vravim stalo sa mi aj, ze mi doniesli vo vnutri surovy rezen, o muche (polomrtvej, polozivej) v salate ani nehovorim :-DDDD ale ta bola v takom klasickom rychloobcerstveni a ani sa mi po reklamacii neunuvali doniest novy salat, uprimne by som sa ho asi ani nedotkla :-DDD
jody
Janka, podľa výzoru cestoviny sa táto nazýva "slovenská ryža", takže varíte ryžu tak či tak. :-)
janaalizibolenova
ano Jody, uz som sa to dozvedela :-D, my doma to volame tarhona, a vlastne prvykrat s takymto sposobom upravy ryze so "slovenskou ryzou" som sa stretla tu v Egypte :-D aspon sa aj trosku vzdelam :-)
michsamant
k tomu jedeniu rukami, treba byt na to sikovny a mne to niekedy vyhovuje pretoze si nespalim jazyk, ale prsty :)) ked jeme niekde vonku, nie prave v restauracii, tiez je fajn jest z bananoveho lista a rukou, ktoru je mozne si umyt pitnou vodou z flase...tie taniere byvaju spinave a bananove listy su preprane ciste a po jedle sa zahodia...
Janka, pohladam tuto "slovensku ryzu" ci je ju dostat,pekny recept :)
janaalizibolenova
Miska, dakujem, skus pripadne rezance :-D ja robievam aj s rezancami, tu som zatial nevidela servirovat na bananovych listoch a dobry napad sem-tam (hlavne vonku v tych podmiekach) pouzivat ruky, ale zaroven treba aj mydlo, alebo aspon tie navlhcene utierky, lebo clovek predtym kadeco pochyta, ja vzdy pridem domov s tak spinavymi rukami, ze az cierna voda tecie, staci mi len ist do obchodu a pochytat tam par potravin v obaloch :-(
michsamant
janka skus prepoleny citron...aj v restikach po jedle kde jes rukou nosia tzv. "finger bowl" co je horuca voda s kuskom citrona...ono je to na odmastenie a zapach jedla na rukach,ale urcite dobre aj miesto mydla,ak nemas po ruke v meste na ulici...len jeden nemec pri vedlajsom stole to vypil, ze aka to specialita po jedle... :))))))))
janaalizibolenova
Miska, tu vo vacsine restik ti daju pribor, akurat , ked sme raz boli v takej na morske speciality, tak nam pred odchodom doniesli tie navlhcene obrusky a postriekali ruky parfemom, to bolo take mile :-) inak som este nezazila finger bowl, ale je mozne,ze su tu aj take restiky,nemala som este moznost navstivit :-) hehe nemcovi islo :-D ze vypil :-D
michsamant
Nemec mal asi "fajny" zbytok dovolenky ;) On to tak do seba vhupol, ze ho nikto nestihol upozornit....
michsamant
Ked mi to prvykrat priniesli, tiez som sa spytala ci sa to ma vypit :)) Dovtedy som o nicom takom nepocula.
lucylee
keď tak čítam tie komentáre a zážitky, tak som rada, že som prestala jesť mäso :-)
nazarboncuk
presne takú istú robievame aj my doma, mna to naucila moja polovička,najkôr som na neho pozerala, že ehm...cestovina do ryze??? no ale ako som ju ochutnala inú už ani nechcem. fakt super, všetkým odporúčam. Ja do nej niekedy zvyknem pridávať aj predvarený cícer.
janaalizibolenova
ani ja uz inu ryzu nejem :-D ale ked mi ju dali v restike prvykrat s rezancami, tak som pozerala, ze ci su to cerviky, alebo co to je??? :-DDD
lucylee
Jani a kde kupuješ tú slovenskú ryžu? Ja som to ešte nevidela a ani nejedla. Dala som si do googla a tam mi vyhodilo výrobcu Cessi...
janaalizibolenova
maju ju v kazdom obchode, medzi cestovinami...urcite ju najdes, len musis dobre pohladat...vyrobcov je vela, asi tolko , kolko je vyrobcov cestovin :-D urcite kazdy jeden z nich ju ma v ponuke tiez
janaalizibolenova
no my slovensku ryzu doma volame tarhona, az tu som sa dozvedela, ze je to vlastne slovenska ryza hehe, pozri pozri, urcite to najdes v obchode bez problemov....jedine, ze by niekto pred tebou kupil posledny balicek ;-D
pivonka
Janka, ryžu ľúbime, cestovinu tiež, skúsim zmesku podľa teba.
michsamant
Aj ju obcas robievam, deckam sa lubi. Pouzivam do nej vermicelli a je velmi dobra.
lucylee
Včera som ju robila a použila som thajskú ryžu, ale celé sa mi to nechcelo uvariť, varila som dlhšie ako 30 minút a tá ryža je strašne tuhá a lepkavá. Takže skúsim s našou slovenskou ryžou nabudúce, tá thajská nie je dobrý nápad...
janaalizibolenova
:-D no asi to nebol dobry napad, mne sa pekne uvari max. do 30 minut, vobec nie je tuha a lepkava, na tu, co si uvarila ti mozem odporucit uz len palicky na jedenie :-D
slavka11
sestra je vydata tiez za egyptana a doneisla tento recept akurat to robila s drobnymi rezancami je to zaujimave akurat ja mam radsej zemiaky ale vdaka za pripomenutie skusim to spravim syncekovi nech ma trosku obmenu v jedalnicku
susiacik
s rezancami je super..zvykla si aj sirsia rodina, ze u nas robievame len takuto ryzu..
radost
po upozornení od @jody som si túto egyptskú ryžu urobila ...som spokojná...budem opakovať...:-)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia