Rýchly chlebík s orieškami

Autor receptu: tizian1cat

V mojej kuchyni pod strechou paneláku sa konečne tak ochladilo, že mi rodina neofrflala rozpálenú rúru a dal sa upiecť chlebík bez ohrozenia zdravia ak nie až života. Vzhľadom na múdreho pána architekta, ktorý "predvídal" horúce letá, my sa v lete stravujeme prevažne na šalátoch a minútkach pripravených zrána...:-))). Keďže teplo nakupovaniu neprekáža, kúpila som si ešte začiatkom leta novú knihu o chlebe od Richarda Bertineta a toto je jej prvé vyskúšanie.....

150 minút
príprava
30 minút
na 250-200 °C

Postup

  1. Zmiešame si múky, pridáme rozdrobené droždie, soľ a vodu. Vymiesime homogénne cesto, podľa potreby pridáme trochu vody alebo pšeničnej múky, aby sa cesto veľmi nelepilo. Posekáme nadrobno semiačka a zamiesime do cesta.
  2. Cesto dáme do ľahko pomúčenej misy.
  3. Prikryjeme utierkou a necháme cca 1 hodinu vykysnúť. Cesto zdojnásobní objem.
  4. Dáme na ľahko pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na 2 časti.
  5. Vyformujeme z každej časti okrúhly bochník....
  6. Prikryjeme znovu utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
  7. Potom vyformujeme konečné bochníčky, pričom pomúčenými rukami v strede urobíme dostatočne veľký otvor -asi ako päsť - aby sa pri kysnutí neuzavrel. Prikryjeme utierkou a necháme cca 1 hodinu kysnúť. Jeden bochníček som posypala čerstvým tymiánom.
  8. A potom začalo kino...:-))) Bochníčky dáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry, ktorú sme predtým vyhriali na 250st.C. Viackrát pokropíme steny rúry sprayom s vodou. Teplotu znížime po 5 minútach na 220 stupňov.
  9. Po ďalších 5 minútach znížime teplotu na 200 st.C a pečieme cca 15-20 minút do zlatohneda.
  10. Necháme vychladnúť na mriežke.
  11. Krájame, až keď je chlebík vychladnutý. Dobrú chuť!!!