Rybka parená, rybka pečená (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Ten môj mi zas doniesol kapra... nie je rybár, len má kamarátov rybárov... tak sme sa všetci zabavili... ten môj pri zabíjačke, ja pri varení a pes pri naháňaní kapra vo vani :-)

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tak toto je náš kapor a náš pes, veľa nechýbalo a pes skočil do vane.... veľmi sa mu tá rybka páčila :-)
  2. v piatok vo vani, v sobotu zabitá, rozporcovaná..... polovica skončila v mrazáku, polovica v mlieku a v nedeľu som varila. Tento raz som si rozkázala filety. Takže mi muž z chalupy, kde rybu zabil a očistil, priniesol dva filety a kostru, hlavu a ostatné si zabalil zvlášť, dal do mrazáku, že si neskôr uvarí rybaciu polievku.
  3. Keď už bola rybka spracovaná nastal prvý problém, ako ju pripraviť? Ja som chcela klasicky na pare a ten môj klasicky v rúre. Keďže ryba bola veľká urobila som tak i tak. Tak poďme variť! Najskôr na pare: najskôr si rozložíme filet a pomocou špicatého nožíka, alebo pinzety povyberáme kosti. Na dosku si dáme fóliu, posypeme korením na ryby a naň rozložíme filet. Kapra pokvapkáme citrónom, osolíme a posypeme korením...
  4. na vrch poukladáme peknú prerastenú slaninku...
  5. zväzok bylín (petržlen, zeler, kmín) ...
  6. a pomocou fólie zatočíme a konce pevne zviažeme.
  7. načistíme si všetku zeleninu... použijeme nato všetky dostupné pomôcky ako nôž, škrabku, strúhadlo...
  8. do parného hrnca dáme do jedného oddelenia zemiaky, do druhého zeleninu a do tretieho rybu. Zemiaky osolíme a paríme cca 25 minút, zeleninu osolíme (cukínu nedávame, tú dáme až celkom na koniec, tej stačí pár minút, inak by sa nám rozvarila-rozparila?) paríme 15-20 minút a rybku paríme asi 30 minút. Ja mám parák na ktorom sa dá nastaviť každá nádoba zvlášť, kto má parák poschodový parí podľa dĺžky parenia a postupne pridáva nádoby. Nezabudneme pred koncom parenia pridať na pár minút cukínu....
  9. A môžeme podávať, na tanier si dáme najskôr zeleninu na ňu uložíme rybku nakrájanú na hrubšie kolieska, zemiaky s kúskom masla a nezabudneme na citrón.
  10. A ryba v trúbe? No tá sa robí úplne rovnako len výsledná chuť a vzhľad je iný. Zeleninu si nakrájame a dáme do pekáča alebo zapekacej misky. Pokvapkáme olejom, osolíme a zamiešame...
  11. na zeleninu položíme filet z ryby, ktorý sme osolili a posypali korením na ryby. Rybku obložíme slaninou a bylinkami. Podlejeme trošičku vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry na asi 200°C asi na 25-30 minút.
  12. potom odokryjeme a ešte zapečieme...
  13. rybka sa krásne upiekla a ten môj si na nej pochutnal. A ja som si pochutnala na rybke na pare. A potom si muž dal rybu na pare a ja rybku pečenú. Aj psíkovi sa ušlo. A už je po rybe. Mňam.