Rybka parená, rybka pečená (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Ten môj mi zas doniesol kapra... nie je rybár, len má kamarátov rybárov... tak sme sa všetci zabavili... ten môj pri zabíjačke, ja pri varení a pes pri naháňaní kapra vo vani :-)
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Tak toto je náš kapor a náš pes, veľa nechýbalo a pes skočil do vane.... veľmi sa mu tá rybka páčila :-)
- v piatok vo vani, v sobotu zabitá, rozporcovaná..... polovica skončila v mrazáku, polovica v mlieku a v nedeľu som varila. Tento raz som si rozkázala filety. Takže mi muž z chalupy, kde rybu zabil a očistil, priniesol dva filety a kostru, hlavu a ostatné si zabalil zvlášť, dal do mrazáku, že si neskôr uvarí rybaciu polievku.
- Keď už bola rybka spracovaná nastal prvý problém, ako ju pripraviť? Ja som chcela klasicky na pare a ten môj klasicky v rúre. Keďže ryba bola veľká urobila som tak i tak.
Tak poďme variť! Najskôr na pare: najskôr si rozložíme filet a pomocou špicatého nožíka, alebo pinzety povyberáme kosti. Na dosku si dáme fóliu, posypeme korením na ryby a naň rozložíme filet. Kapra pokvapkáme citrónom, osolíme a posypeme korením...
- na vrch poukladáme peknú prerastenú slaninku...
- zväzok bylín (petržlen, zeler, kmín) ...
- a pomocou fólie zatočíme a konce pevne zviažeme.
- načistíme si všetku zeleninu... použijeme nato všetky dostupné pomôcky ako nôž, škrabku, strúhadlo...
- do parného hrnca dáme do jedného oddelenia zemiaky, do druhého zeleninu a do tretieho rybu. Zemiaky osolíme a paríme cca 25 minút, zeleninu osolíme (cukínu nedávame, tú dáme až celkom na koniec, tej stačí pár minút, inak by sa nám rozvarila-rozparila?) paríme 15-20 minút a rybku paríme asi 30 minút. Ja mám parák na ktorom sa dá nastaviť každá nádoba zvlášť, kto má parák poschodový parí podľa dĺžky parenia a postupne pridáva nádoby. Nezabudneme pred koncom parenia pridať na pár minút cukínu....
- A môžeme podávať, na tanier si dáme najskôr zeleninu na ňu uložíme rybku nakrájanú na hrubšie kolieska, zemiaky s kúskom masla a nezabudneme na citrón.
- A ryba v trúbe? No tá sa robí úplne rovnako len výsledná chuť a vzhľad je iný. Zeleninu si nakrájame a dáme do pekáča alebo zapekacej misky. Pokvapkáme olejom, osolíme a zamiešame...
- na zeleninu položíme filet z ryby, ktorý sme osolili a posypali korením na ryby. Rybku obložíme slaninou a bylinkami. Podlejeme trošičku vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry na asi 200°C asi na 25-30 minút.
- potom odokryjeme a ešte zapečieme...
- rybka sa krásne upiekla a ten môj si na nej pochutnal. A ja som si pochutnala na rybke na pare. A potom si muž dal rybu na pare a ja rybku pečenú. Aj psíkovi sa ušlo. A už je po rybe. Mňam.