Rizoto so zeleným bôbom a špargľou
Autor receptu: 2010
Malo by to byt skor napisane po taliansky (risotto con fave e asparagi ) aby bolo jasne ze
to je to originalne risotto, to "riedke" nie slovenske rizoto -dusena ryza -nakyp ( ktora je tiez
vyborna ale je to daco uplne ine).Takze arborium gulata ryza dusena s vinom a vyvarom
so
zelenym bobom a sparglou ochutena pekorinom romanom.
15 minút príprava |
35 minút tepelná úprava |
Postup
- v osolenej vriacej vode rychlo obarime sparglu nasa bola uplne mlada ani nie 2 minuty,
a dali do ladovej vody aby nestratila farbu.
Cerstvy zeleny bob som cele struky obaril -povaril cca.1 minutu a ochladil aby sa nam dal lepsie otvarat . Z toho 1 kila bobu nam ostane cca. 300 gramov zelenych fazul.
Ktore som dal rychlo poavrit do osolenej vody a tak isto dal ochladit aby sme nestratili farbu.
- Na horuci olivovy olej som si dal oprazit do bleda , sklovita nakrajanu cibulu a cesnak.
Pridal som omytu ryzu a caa. 2 minuty prazil.Potom som pridal deci a pol vina a zvysil plamen a miesal pokial sa vino neabsrobovalo a alkohol nevyparil.
- Tajimstvo dobreho risotta je dobry vyvar, mne sa ho vyrabat nechcelo ale nepouzil som kocku ale cca. 1 liter jedeneho z tych lepsich gurmanskych pre restauracie bez MSG.
Vyvar som si nalial do hrnca zohrial a znizil plamen. Zobral sufanku a postupne zacal pridavat po jednej pri stalom miesani na nizkom plameni do ryze...pracne a pomale.Dost casto ochutnaval aby sme dostali al dente ryzu ale kremovy povrch.
- Tak 2 minuty pred koncom som vmiesal 2 kusky masla a nastruhane pekorino romano ( kdo chce si da parmigiana).
Sparglu som nakrajal na kusky a s bob rychlo obaril , scedil a vmiesal do risotta, posledne som primiesal niekolko lyzic na drobno nakrajanej petrzlenovej vnate .Ochutil podla potreby
- Servirovali okamzite horuce a prizdobili suplinami pekorina.