Rizoto so zeleným bôbom a špargľou

Autor receptu: 2010

Malo by to byt skor napisane po taliansky (risotto con fave e asparagi ) aby bolo jasne ze to je to originalne risotto, to "riedke" nie slovenske rizoto -dusena ryza -nakyp ( ktora je tiez vyborna ale je to daco uplne ine).Takze arborium gulata ryza dusena s vinom a vyvarom so zelenym bobom a sparglou ochutena pekorinom romanom.

15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. v osolenej vriacej vode rychlo obarime sparglu nasa bola uplne mlada ani nie 2 minuty, a dali do ladovej vody aby nestratila farbu. Cerstvy zeleny bob som cele struky obaril -povaril cca.1 minutu a ochladil aby sa nam dal lepsie otvarat . Z toho 1 kila bobu nam ostane cca. 300 gramov zelenych fazul. Ktore som dal rychlo poavrit do osolenej vody a tak isto dal ochladit aby sme nestratili farbu.
  2. Na horuci olivovy olej som si dal oprazit do bleda , sklovita nakrajanu cibulu a cesnak. Pridal som omytu ryzu a caa. 2 minuty prazil.Potom som pridal deci a pol vina a zvysil plamen a miesal pokial sa vino neabsrobovalo a alkohol nevyparil.
  3. Tajimstvo dobreho risotta je dobry vyvar, mne sa ho vyrabat nechcelo ale nepouzil som kocku ale cca. 1 liter jedeneho z tych lepsich gurmanskych pre restauracie bez MSG. Vyvar som si nalial do hrnca zohrial a znizil plamen. Zobral sufanku a postupne zacal pridavat po jednej pri stalom miesani na nizkom plameni do ryze...pracne a pomale.Dost casto ochutnaval aby sme dostali al dente ryzu ale kremovy povrch.
  4. Tak 2 minuty pred koncom som vmiesal 2 kusky masla a nastruhane pekorino romano ( kdo chce si da parmigiana). Sparglu som nakrajal na kusky a s bob rychlo obaril , scedil a vmiesal do risotta, posledne som primiesal niekolko lyzic na drobno nakrajanej petrzlenovej vnate .Ochutil podla potreby
  5. Servirovali okamzite horuce a prizdobili suplinami pekorina.