Rillettes

amelie - fotkaamelie, 19. februára 2014
Rillettes
Foto: amelie

Videla som už viacero receptov na túto francúzsku špecialitu, ale rillettes s bylinkami, dobrým bielym vínom a karamelom - typické prísady pre juh - Zobraziť celý popisVidela som už viacero receptov na túto francúzsku špecialitu, ale rillettes s bylinkami, dobrým bielym vínom a karamelom - typické prísady pre juh - robievam už roky, pretože nám najviac chutia...

Suroviny

3,5 kg
700 ml
5-6 ks
3 ks
10-12 ks
3-4 steblá
1,5-2 pl
2 pl
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Mäso pokrájame na kusy veľké asi 4x4 cm a vložíme do hrnca s dvojitým dnom (najlepšia na to je cocotte). Osolíme, premiešame a zalejeme fľašou vína (na 1kg mäsa dávam 250 ml vína).

  2. 2

    Hrniec zakryjeme dobre priliehajúcou pokrievkou a 4 hodiny varíme na celkom slabom plameni. Neodkrývame aspoň prvé 3 hodiny.

  3. 3

    Potom k mäsu pridáme svetlý karamelový základ, korenie a bylinky zabalené do čistej gázy tak, aby počas varenia nevypadli, podlejeme vodou, aby nepresahovala nad mäso a poriadne premiešame.

  4. 4

    Hrniec znova zakryjeme a varíme ešte 2-3 hodiny na miernom plameni. Občas premiešame. Mäso by sa malo rozpadať na mäkké vlákna.

  5. 5

    Ku koncu môžeme dosoliť alebo pridať korenie podľa chuti. Rillettes plníme do kelímkov s obsahom 200-250 ml a uložíme do chladničky, kde vydržia asi 2 týždne.

  6. 6

    Môžeme ich aj zmraziť alebo sterilizovať v zaváracích pohároch.

Diskusia k receptu

eviana
@amelie , krása, toto musí chutiť božsky... žeby som podľa Teba vyskúšala aj ja konečne, čo to víno v jedle spraví (som ľavá vo varení s vínom)... toto ma naozaj veľmi láka spraviť... ukladám, veľmi chválim a jasných 5* posielam :)
radost
otázka nevzdelanca...aj v tlakovom hrnci sa môže..či je dôležitý pomalý var...??sčitujem..okolo 6 hodín..
ked je rýchla doba..môže byť aj rýchle "totok"..??..:-)
amelie
tomu teda hovorím rýchlosť! sotva som stihla poumývať riad a recept je na Vareche! Ďakujem za milé ohlasy:-) @radost , v papiňáku som to neskúšala, mala som síce nutkanie, ale moji francúzski susedia to zamietli, vraj to mám robiť po starom... Tak som ich poslúchla, nie je to oveľa viac roboty, len treba dať pozor, aby pokrievka dobre priliehala a variť na minimálnom plameni. ak máte pocit, že je málo vína (tekutina by mala byť zarovno s mäsom), pridajte podľa potreby. Zatiaľ mi to neprihorelo, @mamatata , ale je pravda, že keď som rillettes varila prvýkrát, tiež som sa bála a dala som viac vína: mäso sa nedelilo na pásiky, bolo trochu kašovité, ale dá sa to ustrážiť:-)))
amelie
@eviana , vôbec sa nemusíš báť variť s vínom, len do jedla treba dať také víno, akého by si sa s potešením aj napila:-)))
eviana
@amelie , no ved to, ze ja sa vínu rozumiem ako koza petržlenu a keď už tak mám rada také pocuckávacie neskorý zber, prípadne tokaj... a to asi na varenie moc nie je :) Ale nechám si poradiť a ja to vidím fakt na veľkú výzvu, toto musím vyskúšať :) Ďakujem :)
kukulienka71
Toto môže byť teda delikatesa!hneď teraz by som sa do toho pustila...Budem robiť v tlakovom hrnci,ale nezacvaknem ho,ten má najpriliehavejšiu pokrývku a je dosť veľký.@amelie ,ďakujem za skvelý recept.*****
sisok
Toto JE delikatesa ;) odporúčam ;)
evusik
veru aj mňa to láka vyskúšať... vyzerá to moc dobre :)
hanak
@Amelie Priznávam, keby som nezaregistroval komentár od @evu sik , prehliadol by som tento recept. Keďže @evu šik patrí medzi moje TOP kuchtičky, so záujmom som si pozrel tento RP. Konštatujem, že je to výborný receptík, ktorý určite využijem v najbližšej dobe.
hanak
@amelie , asi to vyznelo blbo, ale Tvoj recept už určite neprehliadnem!!!
jozka2
Amelie,tvoj recept stoji za vyskusanie,chcem sa spytat ci to pomale varenie nie je dobre varit v slow cooker?Nemas s tym skusenosti?Ja ho hodne vyuzivam hlavne na masa a polievky a je to parada,zabehnem aj do obchodu a viem,ze to nevykypi a uvari sa perfktne.
alexa61
Super recept, určite vyskúšam, ale ja neviem čo je karamelový základ. Napíšete mi prosím?
amelie
@hanak , ďakujem, možno ti niektorý sadne:-))) @jozka , Myslím, že v pomalom hrnci by sa to mohlo podariť, držím palce:-)))
amelie
@alexa , na malom množstve - asi 1pl- masla alebo panenského olivového oleja orestuj do zlatista asi 1 pl kryštálového cukru, opatrne podlej vodou - pozor, prská! - a rozmiešaj. Mala by si získať 2-3 pl lyžice vláčneho karamelu. Môžeš to skúsiť aj bez tuku, urobí sa ti tvrdá placka, ale pri varení sa rozpustí.
tiginko
na panenskom olivovom?? Škoda výborného oleja a jednak tá chuť sa tam podľa mňa vôbec nehodí...to už radšej na masti
amelie
@tiginko , môže byť aj masť:-)) viem, že panenský olivový olej sa rýchlo páli, ale karamel sa musí zvládnuť rýchlo a nie na prudkom plameni, pripálený cukor ide z hrnca dolu veľmi ťažko...
pusta
@amelie , poznám viac receptov na Rilletes - úžasnú pochúťku francúzskej kuchyne, pripravovanej minimálne 4 hodiny, ale aj do 8 hodín, rôzne korenenie + víno -je to neskutočná lahôdka.
ešte aj s karamelom nepoznám zatiaľ, musí to byť úžasný bonus, viem si túto chuťovú kombináciu vynikajúco predstaviť.
zase si pridala jeden kvalitný a fantastický recept neopakovateľnej a úžasnej francúzskej kuchyne :-) klobúk dole a palec hore.
ostatne ako sú všetky recepty od teba :-)
vdaka a 5***** ti patrí.
medovnicek
mám naň odložených viacero receptov, ale akosi som sa k vyskúšaniu ešte neprepracovala, páči sa mi aj tento tvoj, ktorý si tiež ukladám
amelie
@pusta , ďakujem :-))) Ten karamel pridávajú moji známi v Narbonne, tiež som vyskúšala aj iné varianty, no nakoniec som zostala pri tomto:-) @medovnicek , urob rillettes naprv v menšom množstve a daj ochutnať chlapom s dobrým čerstvým chlebíkom...
pusta
@amelie , bavila som sa včera dosť podrobne o tom aj s mojim priateľom, a ako šéfkuchár so špecializáciou Zložitá francúzska kuchyňa a obsluha, mi povedal, že Rillettes sú pôvodne stará tradičná a mimoriadne obľúbená francúzska klasika z bravčového mäsa, vždy vínom a táto úžasná lahôdka, z Francie sa recept rozšíril do viacerých krajín a má veľa výborných verzií s rôznym korenením a touto technológiou sa pripravujú Rilletes aj z lososa, zajaca, inýchdruhov mäsa, pravda s úpravou času, podľa použitej suroviny.
že tá námaha v príprave sa fantasticky odmení tomu, kto sa pre takúto úpravu rozhodne :-)
a ešte - nepoznal karamel v tejto delikatesse a aj on ho považuje za fantastický a určite skúsi : -))))) tvoj recept veľmi vysoko hodnotil :-)
amelie
tvoj priateľ má pravdu, @pusta , rillettes sa robia naozaj aj z rýb, králika, kozľacieho mäsa:-)) zlé jazyky tvrdia, že Francúzi zjedia všetko, čo pred nimi neutečie... ochutnala som aj kobylky v čokoláde a rozhodla som sa, že mi až tak nechutia a navyše sa ťažko zháňajú... Tvoj priateľ vie veľa o dobrom jedle:-))) ďakujem mu za ocenenie tohto receptu a dúfam, že mi po vyskúšaní dáte vedieť, či chutilo aj vám:-))))
janger
Dobrotku si spravila, @amelie. Dcerkin priatel robieva z kacaciny, tiez vyborne :-).
babav
@amelie ,vdaka za fajnovy recept ......casovo narocny ,ale vysledok iste stoji za to.5*.KK.
amelie
ďakujem:-))) a neboj sa, @babav , rillettes sú síce náročné na čas, ale nie na prácu, to zvládneš ľavou zadnou:-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia