Rillettes

Autor receptu: amelie

Videla som už viacero receptov na túto francúzsku špecialitu, ale rillettes s bylinkami, dobrým bielym vínom a karamelom - typické prísady pre juh - robievam už roky, pretože nám najviac chutia...

Postup

  1. Mäso pokrájame na kusy veľké asi 4x4 cm a vložíme do hrnca s dvojitým dnom (najlepšia na to je cocotte). Osolíme, premiešame a zalejeme fľašou vína (na 1kg mäsa dávam 250 ml vína).
  2. Hrniec zakryjeme dobre priliehajúcou pokrievkou a 4 hodiny varíme na celkom slabom plameni. Neodkrývame aspoň prvé 3 hodiny.
  3. Potom k mäsu pridáme svetlý karamelový základ, korenie a bylinky zabalené do čistej gázy tak, aby počas varenia nevypadli, podlejeme vodou, aby nepresahovala nad mäso a poriadne premiešame.
  4. Hrniec znova zakryjeme a varíme ešte 2-3 hodiny na miernom plameni. Občas premiešame. Mäso by sa malo rozpadať na mäkké vlákna.
  5. Ku koncu môžeme dosoliť alebo pridať korenie podľa chuti. Rillettes plníme do kelímkov s obsahom 200-250 ml a uložíme do chladničky, kde vydržia asi 2 týždne.
  6. Môžeme ich aj zmraziť alebo sterilizovať v zaváracích pohároch.