Rib eye steak s whisky omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Pre mňa výnimočný deň si zaslúži aj výnimočné jedlo,aspoň som sa o to snažila. Stále mám neuveriteľný rešpekt pre prípravou steaku, bola by škoda takej peknej flákoty :) Konštruktívnej kritike a dobrým radám od majstrov steaku sa stále poteším.

2-3
porcie
10 minút
príprava
5-6 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Steak vymasírujeme olivovým olejom, ja som mala ochutený chilli, posypeme hrubo mletým čiernym korením a necháme oddýchnuť pri izbovej teplote. Rozpálime panvicu bez tuku a na riadne rozhorúčenú položíme steak, cesnak rozpučíme rukou a prihodíme do panvice. Necháme ho na prvej strane bez toho, aby sme s ním hýbali, nedajbože pichali 2 minúty 30 sekúnd, prevrátime na druhú stranu a opečieme 2 minúty.
  2. Opečený steak vyberieme hojne osolíme a uložíme zakrytý do tepla odpočinúť a splynúť chute pokiaľ budeme robiť omáčku. Na panvicu, kde sme robili steak pridáme maslo a osmažíme na ňom cibuľu, na cibuľu opatrne nalejeme whisky, ak varíte na plynovom sporáku radšej lejte mimo plameňa, aby neboli pľuzgiere :)
  3. Prehrejte prilejte smotanu, vývar, alebo výpek a nechajte zredukovať. Pokiaľ sa omáčka zredukuje, vytiahneme oddýchnutý steak a nakrájame na plátky. Do hotovej omáčky vmiešame malý kúsok studeného masla.
  4. U nás ako príloha boli na masle opečené zemiaky, podľa vlastného uváženia si prílohu zvolíte, akú máte radi, tanier pre podávaním predhrejeme, dáme horúcu omáčku, šťavnatý steak a užijeme si to :)