Tak, co potrebuje okrem surovin? Najprv vypit kavu (pripadne volaco insie), urobit si doma pohodu, vyhnat manzela (priatela, deti a ostatne dvojnohe prislusenstvo domacnosti - nehodiace sa skrtni) z bytu. Ved kto stoji o poznamky typu:
- moja mamka to robievala takto
- preco je viacej muky na zemi nez na doske?
- to budeme dnes aj jest?
- mamiiiiii, ja chcem toto, hento, tamto...
A dost! Vyhrnut rukavy, obviazat vlasy alebo skryt ich pod celenku a podme na vec.
1. Mnozstvo surovin je dolezite, ale obcas menej - muka je sucha, vajcia sa nechcu spojit s mukou, cesto je ako kamen - nebojte sa pouzit trochu vody. Akurat kvoli tomu bude cesto dlhsie schnut, ale bude sa s nim lepsie pracovat, bude maksie a krajsie.
2. Najdolezitejsie je vyrobit makky bochnik (nuz, nie celkom makky, taky stredomakky)
Ten si radsej rozdelit na 3 bochniky, velkosti ako pasticka ci gulicka proti stresu - lepsie sa s nim bude narabat, ako s velkym cestom.
3. Bochniky dat do mikrotenu,folie ci pod misku a iba jeden si nechat na pracu.
START! V rukach ho vytvarujem do plochsieho bochnika, bude na vrchu krajsi a vsetko ostatne skryjem do spodku. Je hladky? Netrusi sa? Tak pokracujeme.
4. Polozime si ho na dosku (bez muky) a skusime valcekom trochu ho rozvalkat - pojde to tazsie, ale o chvilku uz bude z toho placka. Aby sme dostali zakladny tvar, placku budeme otacat (ja to robim lavou rukou, chytim cesto hore ako na 12 hodine rucicky a potocim na 9 hodinu. Tento pohyb budeme casto opakovat, vdaka comu cesto bude okruhle (alebo ovalne, obcas aj obdlznikove). Pritlacime valcekom a ked sme uplne zaciatocnicky, valkame od stredu cesta iba smerom nahor - pritlacame valcek do cesta, nechty mame ukryte pekne v dlani pri valkani. Ak uz sme zbehlejsie, mozeme sa odhodlat valkat hore aj dolu, hore aj dolu - vzdy s pritlakom a cca po 8 valkani otocit cesto na 9 hodinu. Raz za cas obratit cesto naruby.
5. Opakujeme nespocetne krat, cesto sa zvacsuje, obcas trha, mozno sa okraje strapkaju, vlnia, cesto sa smyka na doske - netrapte sa! Cesto kludne nechajte trosku visiet z dosky a valkajte od stredu nahor, nech jeho "ostrambany" koniec vam nevadi - nejdeme na sutaz krasy a pri krajani sa to strati.
6. Posilovanie ramien nas dost unavilo - je cas na pitny rezim - rychlo doplnit energiu. Utriet spotene celo. Vydychat sa (vsak je fajn, ze nikto sa nediva? ze nikto nepocuva ako dychcime?) Takto pokracujeme, kym cesto nie je tenucke, ak si ho dame na ruku, mate pocit, ze je to prijemna latka - a to uz sme hotove. Odlozit na obrus, utierku - rovnu plochu dat vysusit. Tento postup dodrzime aj pri ostatnych bochnickoch.
7. Krajanie - odporucam zacat so sirokymi rezancami alebo fliackami. Obschnute (nie vysusene) cesto prekrojime na polovicu, poprasime mukou, a ulozime na seba. Potom z neho urobime cca 5-6 cm pasiky - ulozime ich jeden na druhy. Odporucam jemne posypat mukou - usetrite si rozlepovanie zlepenych cestovin. Krajame ostrym nozom ako sa bude dat - netrapte sa sirkou na mm presne! Nakrajane jemne z vysky pustit na utierku, kde sa susili a pridavat dalsie a dalsie.
8. Nechame cestoviny susit - oddychujeme a prosim, aj ked budete mat chut sa ich dotykat - neprehadzujte ich velmi!! Budu neskor polamane a trusive. Len sa kochajte pohladom, co ste dokazali.
PRECO SOM TO TAKTO PODROBNE POPISOVALA?
Lebo ja som sa od mojej mamky vela nenaucila. Vsetko mi sice ukazala, len ja som sa NEDIVALA, vsetko mi povedala, len ja som NEPOCULA. A dodnes mam vycitky, ze neviem dobre kysnute cesto, piskotu.... a vselico, co ma mamka ucila, ale ja som sa nenaucila. Teraz je uz neskoro. Mamky niet a ja by som toho vela potrebovala vidiet aj pocut.... Tak sa naucme aspon CITAT A ZAPAMATAT. Aspon raz v zivote treba skusit urobit vlastne cestoviny, tortu, buchty.... A ja to robim prilis neskoro, ale chcem to urobit, lebo mnoho veci sa robi prvykrat, tak preco to neskusit?
Prajem vam vela radosti z vasich prvych vysledkov. Verte, stoji to za to.
TAK A TERAZ MAM NAROK NA KUSOK SLADKEHO. Ved dnes som po mnohych rokoch urobila domace cestoviny a neviem sa na ne vynadivat. A v duchu prosim mamku o ospravedlenenie, ze som nepocuvala.
Zvykávam robiť aj mrveničku, z toho istého cesta, ale to cesto musí byť trochu tuhšie...Potom to cesto na hrubom strúhadle nastrúham. Mrvenička je vhodná do polievok :) Niektorí ju používajú aj ako tarhoňu :)Len sú trošku väčšie guličky :)
Ty si toto tak pekne napisala, ze som si povedala, ze aj ja to vyskusam....
novým chutným receptom. Moje rezance pre tých čo ich nevideli
varecha.pravda.sk/recepty/rezance-do-nedelnej-slepacej-po...
@babinka ďakujem
Viem, ze ten krasny pocit stoji za to, ze som zanechala svoj pokojny domov daleko za oceanom a som tu, kde mam byt - pri svojich detoch a vnucatach a nemyslim na to, ze mam pravo na oddych, behanie po lekaroch a ine vymozenosti dochodkoveho veku. Som stastna!!
@mamatata2 máš môj obdiv :-)
pri citani Tvojich riadkov /dakujem za ne/ som si pripomenula moje robenie domacich rezancov, ktore dcerka mala rada s vajickom /a vlastne aj teraz ako dospelacka sa vzdy potesi, ked ju privitam doma takouto vecerou/. Pri kazdej navsteve babinky /cca raz za mesiac/ si ich objednavala . A raz, ked som jej ich opat navarila prisla za mnou so slovami: "nemohla by si si vypytat recept od babinky, lebo tie jej su lepsie". Tak som sa spytala a prisli sme na to, kde je rozdiel. Ja som ich robila z polohrubej muky a babinka z hrubej. Dcerka bola spokojna a doteraz na to spomina. Babinku uz nemame a ja mam pocit, ze tie moje rezance aj tak stale nie su take ako tie jej.
Ty máš to isté radielko ako aj ja ,dobrý pomocník.