Raw ľanové krekry

natt - fotkanatt, 23. augusta 2013
Raw ľanové krekry
Foto: natt

Toto je môj obľúbený základný recept. Už dávno som ním nahradila pečivo, či slané krekri večer pri telke. O výhodách a zdravotných účinkoch ľanových Zobraziť celý popisToto je môj obľúbený základný recept. Už dávno som ním nahradila pečivo, či slané krekri večer pri telke. O výhodách a zdravotných účinkoch ľanových semienok by sa dali písať básne ( bohužiaľ máme tu len obmedzené množstvo znakov) tak šup na google a hľadať. Určite sa v ľanových krekroch nájdete aj vy. Dajú sa robiť na všetky spôsoby, od výmyslu sveta. Mimochodom pozor, riziko prudkej závislosti!!!

Suroviny





Postup

  1. 1

    Cez noc ( alebo aspoň na min.4 hodiny) namočíme všetky semienka, Dáme dostatok vody, nie však veľa aby voda zostala slizká od ľanového semienka. Radšej vodu dolievame.

    Raw ľanové krekry - obrázok 1
  2. 2

    O nejaký čas neskôr (noc) zmes semienok osolíme, okoreníme, pretlačíme cesnak a pridáme bylinky. Poriadne premiešame a rozotrieme na papier na pečenie. Potom sušíme, na slniečku, v trúbe, sušičke či na radiátore. Jednoducho to čo máte momentálne k dispozícií. Sušíme až do chrumkava. Potom zľpúneme z papiera a šup nakŕmiť hladné krky :)

    Raw ľanové krekry - obrázok 2
  3. 3

    čo treba poznamenať: zmes semienok nepremývame!!! Tá slizká hmota je spojivom, takže je veľmi dôležitá. čo možno skúsiť: Recept je veľmi variabilný. Môžete do zmesi pridať napríklad nastrúhanú cuket, sušené rajčiny, cibuľku, iné bylinky, olivy ( olivy a bazalku povinne skúsiť!) hríby či hocičočo doma nájdete. Ak nemáte radi cesnak, vôbec tam nemusí byť. Mimochodom výborné sú aj s chilli ! Tak skúšajte fantázii sa medze nekladú.

Diskusia k receptu

elixir
@natt dnes som na Teba myslela, kam si sa nám podela... :) Tiež som posledne našla záľubu v rôznych semienkach, takže tieto krekry sú pre mňa zaujímavé :)
jerica
@natt , to je krása, očista sa ponúka v tvojom recepte, ukladám si , určite konečne spotrebujem zásoby semienok, veľmi sa mi páči tvoja prezentácia :-)
bubaya
Skvelé, práve dnes som rozmýšľala, ako do seba dostať ľanové semienka, lebo tie namočené vo vode už nemôžem ani vidieť, a tie podrvené na tvarohu už ani počuť. Ďakujem, idem namáčať.
marianne
....aho ho,ake sikovne krekry,sa mi velmi pacia,len aby sa mi aj tak pekne podarili.:-)Pozeram,ze setko je tak od ocka,hadam tu vodu utrafim.Si sikulka prevelika @natt ,tiez sa tesim,ze Ta opat vidim...:-)
1x ilusa
natt
@elixir @marianne @jerica
Som tu stále s vami, len ako tichý pozorovateľ. Teraz som sa viac venovala svojmu blogu a užívaniu si života kedže leto nám praje nadpriemerne krásne počasie (ani v Afrike by sa za také dni nehambili). Mimochodom, v recepte som zabudla poznamenať že sa dajú robiť aj na sladko, napríklad s jabĺčkom a so škoricov + stévia. Dnes ráno som raňajkovala miešaný šalát so cherry rajčinkami a listami manglodu. A k tomu som mala krekri s čiernymi olivami a bazalkou ( do nich som sa úplne zamilovala) :) Super na tom je, že ak máte doma lanové semiačko, tak máte vyhraté. Pretože určite sa nájde doma niečo s čím ho skompinovať :) A Ako hovorí @bubaya tlačiť ho do seba nasilu v slizkom prevední nemá žiadny význam :) Potom dajte vedieť ako chutilo :) :) :)
sonulienka
@natt to je nádhera a aj chutné čo najskorej musím vyskúšať-manžel ma nedá za nič. Ďakujem za výborný receptík.
marikafil
krásne! len mám otázku - tie sušené rajčiny tiež namočiť? lebo ja mám také malé rajčinky vysušené na chrumkavo, tie ani nie sú v oleji. ale možno by sa dali podrviť, niečo poskúšam.
natt
@marikafil sušené rajčinky tiež namočiť :) A potom pekne pokrájať na kúsočky a primiešať tam :) Je to lahoda :) Alebo ako vravíte podrviť a potom jednoducho primiešať :)
redbat
robim ich hlavne na sladko.... rozmixujem susene namocene datle alebo figy na taku hustejsiu kasu a tu potom pridam k namocenemu lanu... pridam este dalsie semienka - chia, slnecnica, tekvica, sezam a pod a este aj goji... toto cele zmiesam a robim placicky... mozno pridat este aj struhany kokos a ak niekto potrebuje este dosladit tak pridat med alebo kokosovy cukor...
kriminaro
a nevadi ked mam lanove semienka len drvene? ine som nenasla. ja viem ze na chuti to asi nic nezmeni, ale ci to stale bude ono :)
ro8ert
Nevieš prosím aspoň zhruba množstvá? Myslím aspoň "hrnček" alebo tak :)
natt
@ro8ert .. tak úúplne odhadom. Myslím že na polvičku hrnčeka ľanových semienok môžeš dať tak 3/4 hrnčeka vody... cez noc sa to napučí a možno bude potrebovať vody trošku doliať, skús ich najprv premiešať aby si zistil či sú mazľavé a lepkavé, alebo či sú suché ( v druhom prípade je potrebné pridať trošku vody). Slnečnicové asi 1-2 PL a dyňové asi 1 PL :) cesnak asi 2-3 strúčky, záleží od toho ako moc ho máš rád, môžeš dať aj menej, aj viac ( ja som cesnaková takže ním nešetrím :) Bylinky bud dávam čerstvé ( vtedy množstvo vôbec nekontrolujem) alebo zmes byliniek (super sú provensálske) ktoré bežne kúpiš v obchode. Tých dám asi tak za 1 PL. A soli 1-2 čl :) tiež záleží od toho ako moc máš rád slané, myslím že dvomi lyžičkami nič nepokazíš :)
lenuli
ahoj, aku susicku pouzivas? si s nou spokojna? zvazujem, ze si jednu zaobstaram, ale neviem na co si davat pozor, tak ci by si nevedela nejaku odporucit :) vdak!
akrim
Natt, prosím o radu - robila som krekry podľa Tvojho receptu. Dala som ich sušiť do trúby na cca 40-50stupňov, asi 2,5h. Mala som ich tenučké, tak 2-3mm hrúbky. V polovici pečenia=sušenia som ich nakrájala a znova "šupla" do trúby na dosušenie. Keď socm ich išla odlepiť papiera na pečene, nešlo to, trhali sa - zo spodu boli ešte vlhké a úplne prilepené. Kde robím chybu?
natt
@akrim skús nabudúce dať trošku väčšiu vrstvu, pokojne aj 0,5cm , ak budú na vrchu suché ale zo spodu vlhké ešte ich nechaj dosušiť, 2,5 hodiny mi príde celkom málo, nato že ja ich suším okolo 5tich hodín, ale netvrdím že to tak nemôže byť, vzhľadom na to že boli sušené pri vyšších stupňoch. Ak sa ti však stále zdá že spodok nie a nie uschnúť, skús ich otočiť, usušenou stranou na spodok a stranou s prilepeným papierom na hor. To že papier nejde odlepiť počujem pomerne často, kdežto ja som s tým zatial ešte nemala problém, možno v jednom prípade, a sama neviem kde sa stala chyba, možno v pečiacom papiery :) vtedy však pomôže príborový nožík, alebo mi napadá ešte jedna vec, skúsiť potrieť papier naozaj jemne, len nejakou zlahka naolejovanou utierkou a na to potom rozotrieť zmes na krekry :) Držím palce, želám krásny deň :)
akrim
Natt, ďakujem - skúsim. Inak, napriek "problémom" boli vynikajúce :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia