Raw ľanové krekry
Autor receptu: natt
Toto je môj obľúbený základný recept. Už dávno som ním nahradila pečivo, či slané
krekri večer pri telke. O výhodách a zdravotných účinkoch ľanových semienok by sa dali
písať básne ( bohužiaľ máme tu len obmedzené množstvo znakov) tak šup na google a
hľadať. Určite sa v ľanových krekroch nájdete aj vy. Dajú sa robiť na všetky spôsoby,
od výmyslu sveta. Mimochodom pozor, riziko prudkej závislosti!!!
Postup
- Cez noc ( alebo aspoň na min.4 hodiny) namočíme všetky semienka, Dáme dostatok vody, nie však veľa aby voda zostala slizká od ľanového semienka. Radšej vodu dolievame.
- O nejaký čas neskôr (noc) zmes semienok osolíme, okoreníme, pretlačíme cesnak a pridáme bylinky. Poriadne premiešame a rozotrieme na papier na pečenie. Potom sušíme, na slniečku, v trúbe, sušičke či na radiátore. Jednoducho to čo máte momentálne k dispozícií. Sušíme až do chrumkava. Potom zľpúneme z papiera a šup nakŕmiť hladné krky :)
- čo treba poznamenať:
zmes semienok nepremývame!!! Tá slizká hmota je spojivom, takže je veľmi dôležitá.
čo možno skúsiť:
Recept je veľmi variabilný. Môžete do zmesi pridať napríklad nastrúhanú cuket, sušené rajčiny, cibuľku, iné bylinky, olivy ( olivy a bazalku povinne skúsiť!) hríby či hocičočo doma nájdete. Ak nemáte radi cesnak, vôbec tam nemusí byť. Mimochodom výborné sú aj s chilli ! Tak skúšajte fantázii sa medze nekladú.