Raky v hubovom ragú

Autor receptu: ethanel

Po dlhom čase som dostal možnosť kúpiť živých rakov, manželka síce namietala aby som ich nenosil domov pretože ak ich uvidí živých tak sa ich ani nedotkne ale nakoniec si na nich pochutnala aj ked jeden čo nám unikol ostal stále na žive a teraz je jej domáce zvieratko v akváriu a má meno Carlos.

2-3
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Raky sú nepochybne stále vnímané ako špecialita, chuťovka a niečo nedostupné. Avšak ich príprava nie je až taká zložitá. Zakaždým platí to isté pravidlo - mať kvalitnú a čerstvú surovinu. Vždy si skontrolujte či prežili raky cestu domov ak nájdete mŕtve kusy tak ich vyhoďte, živé kusy dôkladne očistite a skontrolujte.
  2. Tak o rakoch sme si už niečo povedali teraz nieco o varení. 1. použite dostatočne veľký hrniec, aby ste raky mohli pohodlne vložiť do vriacej vody. 2. priveďte k varu 6 litrov vody, pridajte asi 10 kociek cukru, dobrú hrsť morskej soli, peknú viazaničku čerstvého kôpru a nechajte vrieť asi 15 minúť. 3. postupne vložte do vriacej vody asi 10 kusov rakov hlavou vopred a varte asi 10minút pokiaľ voda nezačne opäť vrieť, vyberte ich a takto uvarte všetky raky ktoré nechajte vychladnúť v mise. 4. Keď máte všetky raky uvarené, vývar precedíme cez gázu, pridáme ešte jednu viazaničku kôpru a necháme vychladnúť. 5. Do vychladnutého vývaru vložíme raky a necháme odpočívať asi tak 5-10 hodín, takto račie mäso ostane chutné a šťavnaté.
  3. Po 5-10 hodinách si rakov vyberieme z vývaru, strednú časť na konci chvosta stočíme a vytiahneme miechu. Telo oddelíme od hlavy, klepetá od tela, telíčka ošúpeme, klepetá rozbijeme a mäso vyberieme alebo necháme len naštiepene a prídáme ich spolu s telíčkami do pripravenej omáčky a prehrejeme. Kto ich má rád v celku tak ich môže aj tak podávať vo veľkej miske a teplú omáčku podávať zvlášť. Ja osobne rakov rozoberiem ,, 4 ks ponechám v celku ,, do taniera naložím omáčku s račím mäsom a na vrch položím 2ks celých uvarených rakov na dekoráciu.
  4. Príprava omáčky. Pripravíme si bešamelovú omáčku a odstavíme na stranu. Šalotku si nakrájame na drobno speníme na 25g masla s trochou oleja, pridáme nakrájaný strúčik cesnaku, nakrájane šampinony, rýchlo orestujeme postriekame vytlačenou šťavou z citróna a prilejeme trochu vína, podusíme asi tak 15-20 minút neskôr pridáme 125 ml vývaru z rakov, prehrejeme, pridáme bešamel, dochutíme, soľou, korením, vínom a nakoniec zjemníme smotanou. Polovičku tejto omáčky prelejeme do misky a poriadne rozmixujeme na hríbové puré ktore vlejeme späť do omáčky a premiešame. Podávame s chrumkavou zapekanou bagetkou ktoru pred pečením prekrojíme a potrieme cesnakovým maslom. Ako víno sa hodí dobré vychladené Sancerre, Chablis, Claudy Bay, Piper Heidseck Champagne