Rakúske orechovo-linecké trojuholníčky fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 4. decembra 2013
Rakúske orechovo-linecké trojuholníčky (fotorecept)
Foto: janikbj

Výborné vianočné pečivo. Vydržia 2-3 týždne. Keď ich dobre schováte. Recept z rakúskej kuchárskej knihy. Pozor, dávka NEvyjde na klasický veľký plech, tak si Zobraziť celý popisVýborné vianočné pečivo. Vydržia 2-3 týždne. Keď ich dobre schováte. Recept z rakúskej kuchárskej knihy. Pozor, dávka NEvyjde na klasický veľký plech, tak si môžete všetky suroviny prerátať na 1,5-násobnú dávku a bude to akurát :-) Budem ich robiť až tesne pred Vianocami,tak som použila moje fotky z prvého pečenia, ktoré už boli zverejnené na inom kuchárskom portáli ;)

20-30 minút
na 150-170 °C

Suroviny

150 g
70 g
70 g
15 g
1 g
1 ks
200 g
70 g
100 g
3 - 4 PL (podľa potreby)
 (alebo ríbezľový)




Postup

  1. 1

    Z múky, cukru, masla, vanil.cukru, prášku do pečiva (asi 1/3 ČL) a vajíčka si vypracujeme vláčne linecké cesto. Zabalíme ho a dáme do chladničky, kým pripravíme orechovú zmes.

    Rakúske orechovo-linecké trojuholníčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Polovicu orechov pomelieme a druhú polovicu nasekáme. Môžete miešať vlašské a lieskové orechy alebo mandle. V hrnci roztopíme maslo (tých nižšie spomenutých 100g) a kryštál. a vanil. cukor. Keď sa cukor roztopí, pridáme orechy a 3-4 PL vody. Hmota má byť stredne hustá, pri chladnutí ešte trochu zhustne. Kto má rád, môže dochutiť rumom. Ak vám hmota vyjde príliš riedka, pridajte viac mletých orechov alebo ovsenných vločiek. Hmotu necháme vychladnúť. (na obr. vychladnutá, vidíte aká je hustá)

    Rakúske orechovo-linecké trojuholníčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladené cesto si na papieri na pečenie rozvaľkáme asi na hrúbku 3-4mm. Podľa originál receptu a teda aj tohoto rozpisu, nevyjde cesto na celý veľký plech. Ak chcete, urobte 1,5- násobnú dávku. Na rozvaľkané cesto natrieme jahodový alebo ríbezľový džem (u nás vedie jahodový) a vychladnutú orechovú hmotu. Pôjde to ťažšie, ale orechy treba dobre premiešať a poklásť ich na džem v menších kôpkach,ktoré sa rozotrú. Vrch môžete posypať plátkami mandlí.

    Rakúske orechovo-linecké trojuholníčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 150-170 stupnov asi 20-30 min.,kým nie je orechová zmes a kraje cesta upečené do zlata. Upečený koláč necháme mierne vychladnúť a teplé krájame mokrým nožom na trojuholníčky alebo štvorce. kraje namáčame do čokolády (mne sa nechcelo a bolo mi aj ľúto prebíjať chuť orechov a džemu,tak som ich len "počmárala" čokoládou).

    Rakúske orechovo-linecké trojuholníčky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

mariamka
fu, vyzeraju fantasticky, a naco namacat, takto popisane su ovela sympatickejsie :) zaradujem do kk *****
radost
dnes večer statočne plním KaKa...toto ma tiež vyskúšať láka...:-)
havino
páčia sa mi, pôjdem schválne pozrieť do knihy, lebo niečo podobné som už piekla a volalo sa to štiavnicky chodníček, pozriem suroviny, aj som pozabudla naň, chutne tvoj vyzerá
janikbj
ďakujem krásne, som rada, že sa páčia :-)
@havino , ak by bol recept odlišný, napíš. som zvedavá, možno bude inšpirácia nabudúce :-)
denyany
Páči sa mi takýto koláčik...a možno aj vyskúšam, lebo tento rok chcem piecť úplne iné sladkosti ako po minulé roky. Nech je zmena. A orechov máme habadej.
zdenka1009
vyzerá veľmi lákavo... pripomína mi to londýnske rezy a tie milujem, zapísané... vyskúšam :-)
luciak
Poznam tento kolac, moja mama ho pecie kazde Vianoce, ale s marhulovym dzemom, vyskusajte, je to super kombinacia s orechami
doktorina
prave som ho robila,ale treba ho rezathned za tepla,lebo potom je tot rocha problem pretože tak stuhne
janikbj
dievčence, ďakujem za milé komentáre. marhuľový džem určite bude super,len neviem, či mám. musím navštíviť mamku a ponúknuť si nejaký dobrý domáci :D
@doktorina , už si stihla? :-) super. neviem,mne sa lepšie krájalo vychladené, keď tie orechy neboli až také krehké. tiež si myslím, že cesto by sa mohlo teplé rozmrviť.
krájam mokrým nožom, takým veľkým, ako sekáčik, ktorý len priložíš a pritlačíš. ide to dobre :-) každopádne, som rada, že si vyskúšala a verím, že bude chutiť :-)
jerica
@janikbj dobre sladké, to milujem , uložila som si !!! , je to rýchle spravené a pritom výborný koláčik:-)
marianne
nooo,tak tie su velkym laakadlom..aj ich aj teraz neupeciem,ale raz ich vyskusat treba,stoja za to...
rea1
mne sa páčia také odporúčania (alebo ako to nazvať), že: vydržia 2 - 3 týždne, a podobné. vydržia, jasne, že vydržia, keď sa mi ich podarí nepozorovane zakopať v okovanej truhlici dva metre pod zem na neznámom mieste. ináč ich synovia zlupnú tak za 2 maximálne 3 dni! čo samozrejme nič neuberá na kráse a chutnosti tohoto koláča. spravím ho, určite spravím, vyzerá a "zneje" veľmi dobre. ja použijem ríbezľový alebo višňový džem, k orechovej plnke mi viac pasuje taký kyslejší. a tiež si myslím, že namáčať to do čokolády je snáď aj zbytočné, stačí ho trochu tou čokoládou počmárať. :-)
tonicka53
práči sa mi recept, veľmi pekný popis, aj foto; a tiež si myslím, že "počmáranie" čokoládou stačí :-) máš odo mňa 5*
doktorina
janikbj......ja som to piekla den predtym ....žijem v Rakúsku už tretí rok a práve teraz sme to s buducimi švagrinami piekli.....hned ako sa to upieklo sa to krájalo,lebo že by sme si s tým potom tažko poradili.....ale tak ako píšeš.....ináč velmi dobrý receptík.....ináč mi sme ho davali na papier,lebo vydolovat ho z pekáča po upečení je tiež umenie.....
cesminaz
Krasna fotka ;-) a kolacik moze "musi" byt fantasticky!!! mnamky :-)) ukladam a urcite pride narad..Dakujem za receptik :-)
kecemis
Urcite nevydrzi 2-3 tyzdne. Vcera vecer som ho urobil a dnes rano sa zobudim a polovica bola fuc. Verim, ze poobede, ked pridem z roboty uz po nom neostane vobec nic.
janikbj
haha, ďakujem za milé reakcie. som rada, že sa koláčik pozdáva a kto vyskúšal, tak že aj chutí (snáď teda :-)
ok, opravujem sa, dobre schovaný sa dá skladovať 2-3 týždne ;)
Ďakujem ešte raz. a opravím tú info o krájaní, mne sa to dobre krájalo vychladnuté, no keď sa vám lepšie osvedčilo teplé, tak môže byť aj tak :-)
honestka
poznam tento recept ako stangle a mozem povedat ze spolu s linzertovymi rezmi su nase oblubene.
Dobry napad je ich nakrajat na tieto pekne trojuholnicky.
*v plnom pocte sem patria
janikbj
:-) ďakujem. v origináli to Rakúšania krájajú na trojuholníčky, ja na to, čo mi vyjde. aj trojuholníčky, aj obdlžníky aj mnohouholníky :D
janikbj
@surincicka , verím, že sa podarí a budeš spokojná. budem rada,keď dáš potom vedieť :-) krásny deň želám
dandika1
18.december 2013 @janikbj skusala som Tvoje orechove troj...neviem ,cesto bolo maksie tak som pridala trosku muky,ale nejde ani tak o cesto,lebo nakoniec je krehke,ale tie orechy mi mejak stmavli pouzila som malinovoribezlovy lekvar myslim si ,ze to by nemala byt chyba skor som ich dlhsie pieka,ale napriek tomu su velmi chutne neodradilo ma to budem skusat dalej este sa opytam uvazdas maslo ma byt prave,alebo hera a podobne....daj vediet...prajem pekne vianocne sviatky......
..
janikbj
@dandika1 , ja používam naozajstné maslo,ale môžeš aj Palmarín,keď si zvyknutá. tento recept som mala aj na inom portáli a tam písala jedna pani,že jej lekvár akoby presiakol nad orechy a tiež to mala tmavé. môže sa stať,keď je lekvár riedky, myslím si. možno by som nabudúce urobila 1,5násobnú dávku orechov a poriadne ich na tom lekvári "utľapkala", aby nemohol lekvár vyjsť hore. mne sa to ešte nestalo, možno náhoda :) no alebo to dlhé pečenie,naozaj neviem.
verím, že nabudúce sa podaria na 1* :) ďakujem za komentár a tiež prajem nádherné sviatky.
dandika1
janikbj:12:53 dakujem za rychlu odpoved kolacik je vyborny mozno to urobil lekvar,lebo som pouzila domaci lekvar a bola to zmes ovocia a boli tam aj cierne ribezle mozno preto tmavsie ,ale na chuti neubralo je to dobra maskrta pekny den prajem....
jerica
@janikbj .
Gratulujem k peknej výhre, teší ma , že som bola účastná kk.
Určite Tvoj recept bude aj u nás, len nie teraz , máme sladkého až až :-)
pivonka
Krásne si ich počmárala, vyzerajú nádherne a chutiť musia ešte lepšie.
Gratulujem k výhre.
hubarka35
Gratulujem k výhre-koláčik určite spravím k dalším sviatkom....teraz máme sladkého dost....
kukulienka71
až teraz - po "všetkom" som sa sem dostala...úžasné rezy!!!Darmo,Rakúšania vedia,čo je fajnotka:-)KK,*****
janikbj
@jerica , @pivonka , @hubarka35 , @kukulienka71 , ďakujem vám krásne za blahoželanie aj za uloženie receptu. ja tej výhre stále nemôžem uveriť, veľmi sa teším. ste zlaté, že ste napísali :-) prajem vám všetkým krásny rok a hlavne veľa dobrých ľudí okolo
dorisa
vyzera krasne, uz je uloženy, blahoželam k vyhre
surincicka
@janikbj výborný koláčik, ďakujem za recept - a čítam tu niečo o výhre tak teda dodatočne blahoželám tento super recept si to zaslúžil.
A ešte maličkosť - môžem potvrdiť že vydrží dlho dnes som našla dva zabudnuté kúsočky od Vianoc a veru som si ich vychutnala
nesi
Vyzerá veľmi dobre a prečo nemôžeme mať Vianoce hoci kedy keď nám niečo chutí :-D aj napríklad v inom mesiaci roka?
arama
Dakujem za recept, vyzerá fantasticky a tie orechy s lineckym dokonalá kombinácia :)
likalu
Dávam do mojej kuchárky, recept vypadá móóóc dobre. Orechové vždy môžeme
janikbj
ďakujem, dievčence, veľmi krásne za ohlasy - či už blahoželania alebo komentáre k receptu. som veľmi rada, že sa páči a @surincicka , že si bola po vyskúšaní spokojná :-)
@nesi , nevidím dôvod prečo nie :-) dokonca u nás doma ešte stojí stromček :D nemám srdce dať ho dole. minulý rok mi ho zložila kamoška, ktorá u mňa nocovala a už sa vo februári naňho proste nemohla pozerať :D :D :D
susiacik
skvely recept..piekli sme ich cez Vianoce, dokonca dvakrat.. vyborne.. mali velky uspech a urcite sa udomacnia na nasom sviatocnom stole..
jennyjenny
včera som piekla, sú vynikajúce, pochválila ma švagriná a hneď vypýtala recept
pivonka
Tak som ich konečne upiekla, veď je opäť čas orechov. Mám taký malý plech, akurát na túto dávku. S cestom sa ťažko pracuje, je mäkké, aj keď bolo asi 3 hod. v chladničke, treba posýpať. Džem som dala ríbezľový, domáci. Výsledkom je veľmi chutný koláčik, ja mám orechové rada a chutil aj ostatnej rodine.
smejkad
aj mne stmavlo od lekvaru, ale chutovo vyborny, cesto som pouzila svoje :-)
smejkad
inak my sme krajali kolieskom na pizzu a uz po prvej skuske radime medzi oblubene :-)
janikbj
ďakujem za vyskúšanie a za milé komentáre, dámy :) prajem pekné sviatky :)