Rakúske orechovo-linecké trojuholníčky (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

Výborné vianočné pečivo. Vydržia 2-3 týždne. Keď ich dobre schováte. Recept z rakúskej kuchárskej knihy. Pozor, dávka NEvyjde na klasický veľký plech, tak si môžete všetky suroviny prerátať na 1,5-násobnú dávku a bude to akurát :-) Budem ich robiť až tesne pred Vianocami,tak som použila moje fotky z prvého pečenia, ktoré už boli zverejnené na inom kuchárskom portáli ;)

20-30 minút
na 150-170 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky, cukru, masla, vanil.cukru, prášku do pečiva (asi 1/3 ČL) a vajíčka si vypracujeme vláčne linecké cesto. Zabalíme ho a dáme do chladničky, kým pripravíme orechovú zmes.
  2. Polovicu orechov pomelieme a druhú polovicu nasekáme. Môžete miešať vlašské a lieskové orechy alebo mandle. V hrnci roztopíme maslo (tých nižšie spomenutých 100g) a kryštál. a vanil. cukor. Keď sa cukor roztopí, pridáme orechy a 3-4 PL vody. Hmota má byť stredne hustá, pri chladnutí ešte trochu zhustne. Kto má rád, môže dochutiť rumom. Ak vám hmota vyjde príliš riedka, pridajte viac mletých orechov alebo ovsenných vločiek. Hmotu necháme vychladnúť. (na obr. vychladnutá, vidíte aká je hustá)
  3. Vychladené cesto si na papieri na pečenie rozvaľkáme asi na hrúbku 3-4mm. Podľa originál receptu a teda aj tohoto rozpisu, nevyjde cesto na celý veľký plech. Ak chcete, urobte 1,5- násobnú dávku. Na rozvaľkané cesto natrieme jahodový alebo ríbezľový džem (u nás vedie jahodový) a vychladnutú orechovú hmotu. Pôjde to ťažšie, ale orechy treba dobre premiešať a poklásť ich na džem v menších kôpkach,ktoré sa rozotrú. Vrch môžete posypať plátkami mandlí.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre na 150-170 stupnov asi 20-30 min.,kým nie je orechová zmes a kraje cesta upečené do zlata. Upečený koláč necháme mierne vychladnúť a teplé krájame mokrým nožom na trojuholníčky alebo štvorce. kraje namáčame do čokolády (mne sa nechcelo a bolo mi aj ľúto prebíjať chuť orechov a džemu,tak som ich len "počmárala" čokoládou).