Rákóczi túrós - Rákócziho tvarožník

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 14. marca 2014

Klasika maďarskej kuchyne s lineckým cestom,tvarohovou plnkou,marhuľovým lekvárom a pre tento koláč tak typickou snehovou mriežkou.

12
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

24 dkg
12 dkg
6 dkg
1 ks
1 dcl
1 ks
1 ks chemicky neošetreného
Plnka:
75 dkg
10-12 dkg
3 ks
5-10 dkg
1 ks
1 ČL
Pena:
3 ks
15 dkg
2-3 dcl




Postup

  1. 1

    Tento výborný koláč som nepiekla teraz,fotky postupu preto nepridávam.Postup však vôbec nie je zložitý. Zo surovín na cesto:múky,zmäknutého masla,cukru,žĺtka,smotany,prášku do pečiva a nastrúhanej citrónovej kôry si pripravíme linecké cesto obyčajným zmiesením. Necháme ho v chlade pol hodiny odpočívať.

  2. 2

    Na plnku zmiešame v mise tvaroh s cukrami,premytými a namočenými hrozienkami,žĺtkami a trochou citrónovej šťavy.Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a tiež primiešame k tvarohovej mase.

  3. 3

    Cesto na pomúčenej podložke rozvaľkáme na veľkosť plechu (mala som 37x24cm) a pomocou valčeka ho preložíme do vymasteného a múkou vysypaného plechu s vyšším okrajom alebo odopínateľným pántom. Rúru si vyhrejeme na 180°C.

  4. 4

    Na cesto rovnomerne vylejeme tvarohovú plnku a dáme upiecť. Medzitým vyšľaháme bielky na penu,kedˇ sú tuhé,pridáme cukor a úplne vyšľaháme. Asi po 30 min. pečenia koláč vyberieme,vrecúškom naplneným penou urobíme na koláč mriežku a vsunieme späť do rúry,kým sa aj sneh trochu presuší,chytí farbu. Hotový koláč vyberieme z rúry,do otvorov v mriežke lyžičkou napatláme marhuľový džem,necháme vychladnúť a nakrájame na väčšie kocky.

Diskusia k receptu

katkat
toto nepoznam, velmi sa mi to paci :) ta bielkova pena vyzera ako fajn napad... pekny kolac, ulozim si :)
radulienka
Super koláčik, niet čo dodať, ukladám a čoskoro upečiem, vďaka za recept...
marianne
ja som tiez prepadla madarskej kuchyni,poctive suroviny a chut vynikajuca,sice dost kaloricka,ale ked sa neda,tak sa neda....:-)
afataga
co tam po zdobeni :-) hlavne ze je tvarohovy, veru by si ma nemusela dva krat nukat, vyzera ze mnamka :-)
margaretka28
jaj hned by som si jeden kúsok dala, máš ho ako na výstavu a tvarohové môžem všetko, putuje do kk a príde iste na rad
eviana
Teeeeda @kukulienka71 , ten je tak krásny až dych vyráža... totok veru budem musieť vyskúšať, takže hop šup do KK a jasných 5* :)
kukulienka71
@margaretka28 ,@eviana ,@lusinkab ,teší ma,že vám ponúkam niečo nové:-)@mojack ,včera som tento môj hľadala tu na Vareche a keďže som našla len ten tvoj s piškótovým cestom a jablkami,pridala som aj tradičný s lineckým cestom:-)Baby kuknite:-)si ten link čo som pridala v komente,lebo k receptu sami nedal pridať,sú tam neskutočne pekné fotky,tipy na úpravu,ja som odpadávala od údivu,ja ho mám len tak "podomácky" upravený,ale ďakujem,,ste milé!!!
martamm
kukulienka, páči sa mi T voj receptík, upútal ma už názvom, zhodou okolností som kedysi bývala v Štúrove na Rákocziho ulici. ýmto zdravím do Štúrova :)
izabella929
@kukulienka71...tvoje tvarohové rezy vyzerajú báječne.-) mám tento recept, podobný tvojmu a už dávnejšie som uvažovala o jeho pridaní, ale vždy sa tak troška obávam reakcií v neprospech maďarských receptov...tak sa viac menej vyhýbam, lebo som pridala pár veľmi známych a nejak neboli zaujímavé...hoci táto kuchyňa je pre mňa vzácna, lebo som pochodila Maďarsko krížom-krážom po všetkých existujúcich festivaloch o pečení a varení dokonca aj festival kvetov v Debrecíne, čo je moja srdcovka..nech sa ti darí, v pečení dôbrôt z tejto oblasti, prajem ti to z celého srdca,,,,)
kukulienka71
@martamm ,vďaka za pozdrav,tak ty si bývala na Terasoch,možno sme sa aj stretli:-) @izabella929 ,ďakujem ,maďarská kuchyňa je jedna z najlepších svetových podľa mňa,národnostná otázka by sa tu,na Vareche asi nemala riešiť:-)koho výborné recepty nezaujmú,je to na jeho škodu...
mamatata2
Prekrásny je , práve dnes ho nalistovala v mojom receptovom zošite, kde ho mám uložený ako Maďarský tvarohový koláč, ale ešte som ho nerobila. Stojí za to prihlásiť ho aj do tvarohovej súťaže na dobruchuťazet.
maarlene
z top-10 som si zas tipla,že toto bude asi tvoj recept a zas som sa trafila. Najlepší tvarohový koláčik,len ja ho robím s jemným tvarohom.
kukulienka71
@mamatata2 ,ďakujem za pochvalu.Najlepšia príležitosť vyskúšať a aj prezentovať v tej súťaži;-) @maarlene :-) čo tak skúsiť Športku?:-)Nó,s jemným tvarohom môže byť ešte lepší...
havino
ejha, páči sa mi, nepiekla som takýto, ukladám, tvarohové u nás máme radi a už aj sneh sa mi dá vyšľahať so zero cukrom
maarlene
športku som už skúšala,žiaľ nedarilo sa mi,ale toto mi fakt ide.
havino
@kukulienka , vyskúšaný z polovičnej dávky, na menší plech, jemný tvaroh, viac ako pol kila aj tak som dala, džem mirabellkový bez cukru, celý koláč je dia so Zero cukrom, výborný je, jemný, niečo podobné som už piekla so snehom na vrchu, ale ten džem tam robí svoje pri zajedaní veru.




safran
@kukulienka71
ej mne sa veru páči ten írečitý názov, pripomínajúci rodisko .-)
krásne nazdobený, poznám ho z domu: chutný, aj oko aj pusa si príde na svoje aj žalúdok aj duša :-)
havino
dievčence neváhajte nad koláčom ked vám ide na chuť a môžte, ja som kedysi piekla tvarohový kremeš, aj ten bol dobrý, je to podobné, no len tento je vyšší level, marhuľový džem, ten dá koláču inú chuť, ja som zabudla napísať, že podľa priloženého linku som obkukala zapečený tvaroh potrieť džemom a potom nastriekať sneh, urobila som, ale sneh sa tak podvihol, že po džemu ani stopy nebolo, tak po dopečení snehu, hybaj dať džem, mala som v pláne pekne nastriekať, ale bolo treba obed dovariť, tak aj lyžička bola dobrá, na chuti neubralo, džem je tu podstatný veľmi
onika
vyskusany a naozaj je mnam, s drobnymi upravami ale to nie kvoli receptu. Potrebovala som rychlo minut tvaroh a nemala som dzem, tak som spravila jablkove pyre. Ale je mnami, manzel vyjedal este teply z plechu.
jozefj
V sobotu sme piekli,je to vynikajúci koláč.Ďakujem veľmi pekne.*****
blela
akurát som ho rozkrájala,ešte zaliať kávičku a nedeľná pohodička môže začať ;) ďakujem za recept fantastický!
kukulienka71
Vyčarila si mi úsmev na tvári, som veľmi rada, že sa koláč podaril, tak teda, príjemný oddych pri ňom prajem a ďakujem veľmi pekne za odozvu, @blela :-)
elysa
@kukulienka71 koláčik som piekla cez víkend, troška diétnu formu:), zo stéviou a časť múky som nahrádzala opraženými a pomletými vločkami, koláčik veru chutný, lekvár som dala môj robený mix podľa @babkamt...
marika9
Ja mám recept na Rákocziho tvarohový zo stránky andykonyhája.hu. A ten je trošku iný. Do tvarohu sa dáva krupičná kaša a na vrchu je viac tých vyšľahaných bielkov. Je to vrchol kompozície chutí. Keď ho upečiem, každý sa u nás zalizuje .
kukulienka71
@marika9 , myslím, že ten koláč, ktorý spomínaš, musí byť viac nadýchaný, plnka nadstavená krupicovou kašou a viac snehu...iste chutné! Ďakujem za tvoju skúsenosť.
siskam
Vyzerá úžasne, ukladám a najbližšie určite upečiem.
havino
@kukulienka , kukaj sem :-) som tu zas :-) jaj sme si my dnes dali do tela, padol celý, ale dosť nás bolo, aj som rozdala, no ale, z polovičnej dávky, no či som nedočítala, že do tvarohu sneh, nedala som, len vajíčka, citronovú kôru, vanilku, cukor, ale nevadilo, výborný tvaroh bol, jemný, sneh na hrubo nastriekala som a ked sa zakrojilo a načrelo do marhuľového džemu v spojení tvaroh, sneh, to je ono, výborný, doslova aj sviatočný koláč, ked sa tak bohatšie pripraví, ľahký, nemastný, vdaka za recept, hoc som ho poznala, ale bez džemu a práve ten mu dáva šmrnc, to čo potrebuje na dochutenie



1x haji
havino
jaj a škoricovým cukrom sneh posýpala
kukulienka71
ejha, krásny ho máš, teda mala si!:-) potešila si ma veľmi, veľmi pekná práca aj fotenie. Tvoje dlhokánske vety čítam jedným dychom a sa usmievam, bo viem, že všetko naraz chceš napísať:-D Ďakujem pekne, Táni, pekný zvyšok večera!
sovka62
@kukulienka , všetko bolo napísané, ja už len ďakujem, maďarskú kuchyňu milujem, určite vyskúšam (aj keď taký krásny ako tvoj nebude, mriežku si asi robila podľa pravítka a nechápem, ako je možné, že si ju nezababrala pri pridávaní džemu...)
salinka
Keby pán veľkomožný, knieža sedmodradské Rákocsi videli, ako som zohyzdila jeho tvarožník, asi by ma dali zbičovať. Za tie mriežky by som zaslúžila po paprčiach. Skúšala som nové zdobítko, nič moc. Ale na chuti to nič neubralo. Výborný koláč, do tvarohu som ešte napchala jahody. @kukulienka vďaka za recept a @havinko , tebe za link na tento recept v mojej diskusii:-)



kukulienka71
@Salinka (12.11.2016 11:18)

milá @salinka , koláčik máš podľa mňa krásny a s novým zdobítkom sa snáď skamarátiš, ak bude častejšie používané, len vypekaj;-) ty si skôr zohyzdila (ale to je prisilné slovo, skôr len dokomolila) menodarcu koláča:-))
A vieš, že vďaka tebe som sa dozvedela aj ja zasa niečo nové? Vraj je pomenovaný nie po veľmožovi, ale po majstrovi cukrárovi Jánosovi Rákóczim.
Ďakujem pekne za pozitívnu odozvu, maj sa pekne!
salinka
Tak sme zase múdrejšie a bičovať sa nebude:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia