Pýchavkový krém s bílým vínem

mijaita - fotkamijaita, 30. septembra 2014
Pýchavkový krém s bílým vínem
Foto: mijaita

Polévka trochu jiná z pýchavky (prášnica bradavičnatá)
http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Lycoperdon-perlatum/prasnica-bradavicnata/pychavka-obecna/ID517

Suroviny

2 hrstě bielych, tvrdých (pýchavky)
0,5 - 1 dcl dobré
 (bylinky)
Zápražka:
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Pýchavky oloupáme, pokrájíme, dáme vařit do cca 1,5 l slané vody na 20 minut.

  2. 2

    Rozmixujeme na krém, přidáme víno, lehce povaříme, dochutíme tymiánem a podáváme s osmaženými kostičkami chleba.

  3. 3

    Druhá možnost - rozmixujeme na krém do kterého vmícháme vychladlou zásmažku, povaříme a dochutíme bílým vínem, tymiánem a pepřem.

Diskusia k receptu

frezia
S vatovca som polievku este nevarila, vzdy som ho vyprazala ako rezen. Ked ho najdem, tvoju polievku vyskusam.
mijaita
@frezia , ja nepouzila vatovec, ale pýchavku. Hledala jsem jak se rekne slovensky, nasla jsem, jak je psano v uvodu, prasnicu bradavicnatu. To je cesky pýchavka. Nicmene z vatovce to je to stejne. Jen pýchavky jsou bezne v lese, vatovec spis na loukach a ja ho treba jeste nikdy nenasla! :-)
frezia
Ach ano, potom som si vsimla, ze si to prelozila na prasnicu , v surovinach mas napisane vatovec a to ma pomylilo. Jedno, co si pouzila, polievka moze byt vyborna.
tiginko
verím tomu, že ten vatovec do rozpisu vložila redakcia :-) Prašivkou to voláme my, škoda že si neukázala, v akom štádiu sa používa na jedenie. Teda ešte v neprášivom stave, keď je tvrdá a snehovobiela. V polievke som ju ešte nejedla, ale je vynikajúca ako vyprážaná, alebo len tak na masti a s rascou. V poslednom case na ňu v lese natrafím len keď už je po jej zenite a vyfukuje dym :-)
afataga
raz ma ktosi presviedcal, ze ked je mlada, biela a pevna, ze je to vyborna huby, tak sme kedysi davno doniesli domov a uz ani neviem, co som z nich varila, ale vobec nam to nechutilo, mozno v tejto uprave je chutna, neviem posudit, kazdopadne vyzera polievka jedla a miesto zasmazky mozes dat zemiak :-)))
mijaita
Chces rict, ze mezi zemiakom a zasmazkou neni zadny rozdil chutovy? Nechces, vid :-)
Mozna ti nechutnaji, stejne jako ja nechapu, proc lidi sili z bedel, kdyz jsou uplne bez chuti. Nerikam ze je nejim, ale nic na nich neni, podle me. Zampion a růžovka třeba, to je úplně jiný level. Takže tak a úsměv navrch :-)
marcel83
Super. Tento rok sme ich nazberali veľa - skončili ako vysmážané jednohubky. Niečo som na skúšku aj usušil, tak vyskúšame do polievky. Vďaka.



mijaita
@marcel83 já pýchavky také ráda smažené, jsou takové kořeněné, dobré houby. Dík za fotku! Já jsem ty poslední povarila v másle a zavarila, neměla jsem jinou možnost. bylo jich tak na jednu polévku a protože zajímavá a dobrá, tak mi to stálo za to i na ty dvě porce je tak zavařit. Možná ještě nějaké najdu. Jsem zvědavá, jak ti bude chutnat. Napiš pak.
eviana
Na minulotýždňovej hubačke som nachádzala samé maličké "pychavky", ale boli fakt tak malé, že mi bolo ľúto ich brať... a na takúto polievočku by som ich nazbierala... škoda, že som nevedela o tomto zaujímavom recepte... láka ma ochutnať takúto polievku, vyzerá neodolateľne ;)
havino
ja tieto iné (pre mňa) huby nepoznám,ale viem, že ty si gurmán, foto krásne
evusik
človek sa učí celý život, ja som ani netušila, že "prašivky" sa dajú jesť a to sme celkom skúsení hubári, hlavne môj muž... večer mu ukážem tvoj recept a ak prinesie z hubačky tak aj uvarím...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia