Pupusas - Salvadorské chlebové placky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Našla som na No.Salty krásny, jednoduchý, rýchly a chutný recept, ktorý je salvadorským
národným jedlom, pečie sa vo fast foodoch i priamo na ulici. je to veľmi obľúbené a
variabilné jedlo. Podľa pôvodného receptu sa pripravuje z Masa Harina, čo je múka zo
špeciálne upravenej kukurice, ktorá sa používa pre tradičné tortily. Najčastejšie sa plní
mäkkým syrom, bravčovým mäsom, fazuľovým pyré, ale sú aj obmeny vajcom a
garnátmi. Podáva sa so Salsa roja, kyslou smotanou a s čerstvou zeleninou.
6 kusov porcií |
20 minút príprava |
4 minút na 100 °C |
Postup
- Miesto múky Masa Harina som použila našu hladkú pšeničnú múku, ktorú som vo vandlíku premiešala s práškom do pečiva a so soľou.
- Pridala som do múky olej a vodu.
- Všetko som postupne dôkladne vymiesila rukami na hladké tuhé tvárne cesto, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 10 minút a nechala som ho prikryté utierkou odpočívať, kým som spravila plnku.
Fáza spracovania je veľmi dôležitá.
- Pripravila som si údený polooštiepok, môžete použiť iný tvrdý syr podľa vašej chuti a výberu.
- Syr som nastrúhala na jemnom strúhadle.
- Čerstvú papriku som zbavila jadrinca, vykrojila som žilky, odstránila som z nej semienka, umyla som ju a prekrojila na polovicu.
- Pokrájala som ju na prúžky...
- ...na maličké kocky.
- Papriku som pridala k nastrúhanému syru.
- Jemne som spolu premiešala a plnka bola hotová - asi 5 minút.
- Z cesta som spravila valec a rozdelila na 6 rovnakých častí. S cestom sa veľmi dobre pracuje, netreba podsypávať múkou, nelepí sa.
- Z týchto častí som vytvarovala bochníčky,...
- ...ktoré som dlaňou roztlačila na ploché kruhové placky.
- Na každú placku som dala 2 PL pripravenej náplne.
- Dve protiľahlé strany som spojila a postláčala poriadne prstami,...
- až vznikol batôžtek.
- Batôžtek som obrátila spojom nadol a pomocou valčeka som rozvaľkala na kruh o priemere asi 12 cm.
- Pripravené naplnené placky som postupne kládla pekne na seba.
- Poriadne som rozpálila ťažkú panvicu, až sa z nej takmer dymilo a kládla som do nej placky.
- Opekala som ich na suchej panvici, kým nevznilki na povrchu zlato-hnedé pľuzgieriky - z každej strany asi 2 minúty. Opekanie ide veľmi rýchlo, treba pri tom stáť,dávať pozor, aby sa nespálili.
- Hotové placky sa podávajú teplé najčastejšie so Salsa Roja alebo kyslou smotanou a čerstvou zeleninou.
Salsa Roja je ostrá pikantná omáčka z viacerých štipľavých papričiek, cibule, cesnaku, semienok rasce a koriandra, sušeného oregána, čerstvých rozštvrtených slivkových paradajok, kosher soli, čerstvo mletého čierneho korenia, lístkov koriandra,cukru, zmiešaných s olivovým olejom, limetkovou šťavou a vodou.