Punčový rez - ako z cukrárne

m0nika - fotkam0nika, 9. septembra 2010
Punčový rez - ako z cukrárne
Foto: m0nika

Môj obľúbený zákusok...

Suroviny

Cesto:
5 ks
150 g
3 PL
150 g
Sirup:
1/2 l
1/2 kg
1 dcl
trochu
Poleva:
260 g
2 PL
2 PL
trochu




Postup

  1. 1

    Cesto: Vymiešame žĺtky, cukor a vodu, pridáme múku a sneh z bielkov. Na veľký koláč upečieme 3 také cestá, bežne stačí jedno, ktoré sa po upečení po dĺžke rozdelí na 3 rovnaké diely a tieto sa naukladajú na seba - vznikne dlhý kus, aký predávajú v obchodoch. Potom ale suroviny na sirup a polevu treba robiť z tretinovej dávky...

  2. 2

    Sirup: Uvaríme vodu s cukrom a po vychladnutí pridáme rum a červené farbivo.

  3. 3

    Jeden plát cesta natrieme lekvárom a prikryjeme ďalším plátom. Tento polievame sirupom (vyzerá ho byť veľa, ale nie je). Tretí diel natrieme lekvárom (môže byť iný) a natretou stranou priložíme na prvé dva. Natrieme polevu a hotovo!

    Punčový rez - ako z cukrárne - obrázok 3
  4. 4

    Poleva: Suroviny mixujeme 1/2 hod.

Diskusia k receptu

evanaaa
Robila som, ale jeden plát som pomrvila a zmiešala so sirupom, dala do stredu, takže vrch a spodok bol žltý a stred červený.
julica
tiez by som, aj mamina tak robi, dala radsej sirup a rum, podobne ako evanaa. Ved chemie je vsade plno, preco si ju este aj doma pridavat. Radsej takyto menej dokonaly ako krasne nakrajane rezy poochucovane ktoviecim
marikasu
mňam, punčový mám tiež veľmi rada :)
evanaa aj tento bude v strede červený, pretože do sirupu sa pridáva červené farbivo
m0nika
tak tak, v strede červený, hore ružový :-))
aj som ho fotila, ale nenašla som tú fotku, tak možno dodatočne...
bambitka
Monika,jednoduchy a iste velmi dobry.Urcite lepsi ako z obchodu....:-)
1956
Ja robím so sanqickom a červeným sirupom.Tiež nepoužívam farbivá.Koláč na chvíľu zaťažím a nechám odstáť, aby sa ingrediencie pekne spojili.
coldbery
Mňam ... na ráno takéto dobroty čítať je hriech....zbožňujem punčový koláč.....
elisticka
dobry kolacik ale preco az 1/2 hod mixovat polevu?.....ved sa zavari mixér.....nie je to zbytocne dlho?
m0nika
Mne sa to tiež zdalo veľa, ale robím to podľa receptu a tá poleva je potom krásne hladká. Hustá, ale hladká. A môj otec skonštatoval, že tá 1/2 hod bola zrejme myslená na ručné miešanie... neviem, môže byť.
Ja to robím tak, že zapnem mixér s točiacou sa miskou a kým sa poleva mixuje ja "skompletizujem" koláč. :-)
andula1964
Mňam,super koláčik,Monika ocko má pravdu o tom čase,ale ved ked to robi technika sama,nech sa mieša,ved tomu neubliži.:D
tetuska
to je stará, dobrá klasika, ktorá sa vždy podarí...
jeka
Skúste jahodový sirup + citrónový sirup + trocha rumu, tiež je to červené a vynikajúce.
elisticka
@M0nika dakujem za vysvelkenie skusim aj ja dlhsie miešať polevu a možno ručne pri teĺke:-))) a na tu fotečku sa už teším:-)))
m0nika
tak už som našla aj tú fotku... obvykle krájam na rezy, ale tu sme robili pokusy...
mamina2
ja mam recept na puncovy ale az z 10 vajec, toto isto urobim moja mama to zboznuje...
veronika353
Včera jsem pekla punčáky podle tvého receptu,použila jsem taky potravinářskou barvu, dává se jí tam opravdu maličko, jinak by to bylo moc červené.Myslím, že to nikomu neublíží, ale někdy skusím i s tím sirupem.Řezy se mi podařily a jsou výborné,opravdu jako z cukrárny.Díky za dobrý recept:-)
janulka1
Dnes som po prvýkrát na tejto stránke, doteraz som o nej nevedela a je to naozaj veľká škoda. Tento recept určite vyskúšam teraz na Vianoce, lebo moji synovia ho veľmi majú radi. Jeho príprava vyzerá pomerne jednoducho a a nie je ani veľmi nákladný.Veľmi zaň ďakujem.
janulka1
Robila som dnes tento punčák a musím len potvrdiť, že je naozaj ÚŽASNÝ, celej rodine veľmi chutil, je na nerozoznanie od pravého z cukrárne. mOnika ďakujem.
m0nika
Ďakujem za milé slová. Som rada, ak som niekomu urobila radosť.
gombicka94
minule som robila tento koláčik.. bol dobrý, ale podľa postupu som sa nevedela nejak zorientovať, či tá poleva a tá šťava sú na koláč, kt. sa robí na celý plech, alebo len na ten pás. Ja som ako začiatočníčka robila len z jedného cesta, a šťavu som urobila podľa postupu, poliala som stredný plát, ale ani nie polovičkou, a už mi to presiakala až do spodku. Takže som skonštatovala, že stačila asi tretinka šťavy. Poleve to ani tak nevadilo, keď bola trošku hrubšia :-))
m0nika
gombicka94 máš pravdu - z receptu to nebolo zrejmé. Už som to upravila. A ako si v praxi sama zistila :-) na jedno cesto stačí tretina sirupu aj tretina polevy.
dadulinda
prečo sa tam nedáva kypr.prášok?Ja som ho upiekla,bol vynikajúci,len ked som zistila po upečení prvého cesta,že je tenké,tak do dalších som pridala trošičku prášku do pečiva a bolo to omnoho lepšie.A tá poleva ak máš ručný mixér,tak to nejde spraviť,bolo to husté.tak som tam pridala ešte rum a trochu sirupu namiesto farby a normálne ručne chvilu som to miešala.Ale inak perfektný punčák.Zožala som uspech.
jurovic6
stary dobry "puncak" na tom sa neda snad nic pokazit je proste fantasticky...urcite podla tvojho rcp. vyskusam
m0nika
dadulinda, osobne som zistila, ze veľmi záleží na veľkosti plechu, na ktorom pečieš - menší plech = vyššie cesto ;-)
Mne celkom vyhovuje, že sa tam nedáva prášok, lebo mojej mame vadí...
A tiež sa mi stalo, že keď som koláč upiekla na veľkom plechu tak som tú hustú polevu nevedela rozotrieť na celý koláč :-(
nesi
monika až teraz som našla tvoj punčák ja ho robím ako ty a tiež ako dadulinda vždy rozdelím jeden kypr.prášok a pečiem tri piškoty a to tak že dve upečiem z 3 vajec a strednú z 5 alebo 6 ako ho chcem mať vysoký a do stredného pred pečením dám trocha červenej farby takže mám vrchné a spodné cesto už surové žlté a stredné ružové .A do sirupu dávam 2 veľké lyžice marhuľového džemu s ktorým aj pláty natieram a miesto rumu dávam punčovú esenciu aby ho mohli konzumovať aj šoféri a aj krásne vonia ako punčový zákusok . U nás v rodine nesmie chýbať pri žiadnej slávnostnej príležitosti aj teraz je ešte kúsok v chladničke po rodinnej oslave
oriesok
Monika, dakujem Ti velmi pekne za recept. Puncovych je na vareche viac, ale nam (a najviac manzelovi) chuti prave ten od Teba. Je vyborny. :-) Dakujeme. :-)
m0nika
oriesok, ďakujem za milé slová - kvôli takýmto sa oplatí tráviť čas písaním receptov ;-))
Som rada, že ste si pochutili :-))
anetka123
Ahoj :-) ...veľmi pekne ďakujem za recept. Podľa tvojho receptu robím tento kolacik uz asi rok,a všetci si ho vždy veľmi pochvaluju. Troska som si ho upravila podľa seba, do cesta dávam az 9lyzic vody,zdá sa mi potom jemnejsie,a pridavam aj sodu bikarbonu...
m0nika
anetka123, ďakujem za tip - píšem do pôvodného receptu a vyskúšam. A ďakujem aj za super hodnotenie!
iva2111
Taky občas peču :)
Jen malá technická - v suroivinách ti vypadly bílky.
lizatko
To teda ja osobne si pamätám že ozajstný československý Pán Punčák mal v strede origoš punčovinu, a nie len vrstvu piškótového korpusu zafarbenú červeným sirupom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia