Pšenový koláč s tvarohom

Autor receptu: irenaw

Toto je najlepší pšenový koláč, aký sme doteraz mali. Celkom vážne :O).

12-16
porcií
45 minút
príprava
60 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ovorila som dnes skrinku a smutne pozerám na pohánku. V ďalšom obchode nemali Tebi-droždie, tak si tam ešte poleží. A vedľa pohánky pšeno. To by som si aj dala. Trochu mi to zdvihlo náladu :O) Teraz ešte rozhodnúť ako ho pripravím. Asi by som si ho dala po nejakej ľahkej polievke. (Sedem z desiatich polievok by potvrdilo, že najčastejšie to býva hokaidová.) Pozerám, čo k tomu pšenu prihodím. V chladničke sa krčí jedna vanička tvarohu, ktorý sme neminuli na Silvestra. Na miske zazerá posledný banán, ktorý už od zlosti začína dostávať pigmentové škvrny. Tak ideme na to:
  2. Dáme zovrieť vodu. Pšeno preberieme a 2-3 krát sparíme horúcou vodou. Sparené pšeno dáme do hrnca spolu s 2 šálkami mlieka a 1 šálkou vody, 3 PL cukru a štipkou soli. Varíme na miernom ohni bez miešania asi 25-30 minút až sa začne pšeno mierne rozvárať a nebude v ňom žiadna tekutina. Do horúceho vmiešame cca 50 g masla. Necháme mierne vychladnúť. Zatiaľ roztlačíme banán na kašu, pridáme cukor, kokos, žĺtky, tvaroh, vanilkový extrakt, šťavu a kôru z 1 citróna. Vymiešame do hladka. Pridáme uvarené pšeno a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame sódu bikarbónu. Zo 4 bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka pridáme do pšenovej hmoty. Tortovú formu (28 cm priemer) vymastíme maslom a vysypeme kokosom. (Doplnenie podľa postrehu v komentároch: Kokos na vysypanie formy som použila preto, aby recept zostal bezlepkový. Je pravda, že nezakrytý kokos zhnedne, ten potom oprášim, kým koláč vyberiem z formy. Kokos pod cestom mi ešte neprihorel. Môžete formu vysypať čímkoľvek, ako máte vo zvyku.) Pšenové cesto vlejeme do formy. Má konzistenciu asi ako ľahké piškótové.
  3. Pečieme na 200°C 30 minút a na 180°C ďalších 30 minút. Upečený sa pekne oddeľuje od bočných stien.
  4. Veľmi dobre drží pokope, takto sa mi ho podarilo preložiť ešte teplý.
  5. Aj krája sa dobre. Chutí nám teplý aj studený. Neviem, ktorý je lepší :). Keď ho budem podávať ako dezert, skúsim ho preliať horúcou ovocnou omáčkou. Uvidíme. Dobrú chuť.