Príjemné prežitie Veľkej noci s pečeným bravčovým stehnom

2010 - bez fotky2010, 21. apríla 2011
Príjemné prežitie Veľkej noci s pečeným bravčovým stehnom
Foto: 2010

Šiby ryby masné ryby, kus koláča od korbáča, grajciar groš, už je toho dosť. Kázal gazda aj gazdička, aby dali tri vajíčka, jedno biele Zobraziť celý popisŠiby ryby masné ryby, kus koláča od korbáča, grajciar groš, už je toho dosť. Kázal gazda aj gazdička, aby dali tri vajíčka, jedno biele dve červené, to je moje potešenie. To vajíčko maľované, kvietočkami cifrované, to vajíčko posielam, koho v srdci nosievam. Pekné veľkonočné sviatky praje ... Spokojné prežitie veľkonočných sviatkov praje... 2010

20 minut minút
príprava
2 hodiny minút
tepelná úprava

Suroviny

 s kozou
  - strúčiky




Postup

  1. 1

    Mnozstvo nedavam lebo velkost masa zalezi od rodiny toto je len inspiracia na pecenie bravcoveho stehna v celku ktora je kombinaciou dvoch kuchyn , anglickej ako "roast pork " a talianskej "arrosto di maiale " . V anglickej sa to robi uplne jednoducho koza sa nareze posoli a da sa piect a chut sa prida samostatne spravenou omackou " gravy".V talianskej sa maso prespikuje cesnakom a pridaju sa bylinky ako rozmarin, petrzlen atd. No a neboli by to taliani aby to nepodliali vinom namiesto vody. Lenze v taliansku sa nerobi s kozou lebo bravcove stehna v celku spotrebuju na ich prosciutto ale prave to pecenie s kozou spravi to maso stavnate . h

  2. 2

    Dame si rozohriat trubu na 220 - 230 C ( na silno). Ja som pouzil asi 2.2 kg kus bravcoveho stehna s kozou aj s kostou a prve co spravime si dame uvarit vodu a kozu poriadne obarime .Potom zoberieme utierku -papierovu a poutierame - vysusime .Velmi ostrym nozom narezeme kozu ( nie uplne , len spravime zarezy do nej ) vyzera krajsie pod uhlom cca 1.5 cm od seba. Kozu s tukom opatrene odrezeme od masa ( ja som nechal kusok par cm. spojeny ) aby sa mi to lahsie zviazalo nemal som nikoho pri sebe , samemu sa to zle robi a zvazuje .

    Príjemné prežitie Veľkej noci s pečeným bravčovým stehnom - obrázok 2
  3. 3

    Cerstvy rozmarin ,cesnak a petrzlenovu vnat , nakrajame na drobno a zmiesame s hrubsou solou a olivovym olejom. Touto zmesou som stedro natrel vrch masa. Cast ocistenych strucikov cesnaku som rozkrojil po dlzke vybral stred a malym ostrym nozom som ich natlacil a prespikoval do masa zo vsetkych stran.

    Príjemné prežitie Veľkej noci s pečeným bravčovým stehnom - obrázok 3
  4. 4

    Zoberieme spagat a maso pekne zviazeme aby nam drzalo po spolu.Lepsie je mat pomocnika. Stedro povtierame do koze hrubsiu morsku sol a olivovy olej. Maso dame do silno rozohriatej truby na cca 30 minut aby sa nam sa spravila chrumkava kora. Vyberieme von a maso prelozime na stranu.

    Príjemné prežitie Veľkej noci s pečeným bravčovým stehnom - obrázok 4
  5. 5

    Na hrubo nakrajame mrkvu , ocistene zemiaky , cibulu a cesnak som struciky( neosupane ) pridal kusky nasekaneho rozmarinu posolil, pokorenil polial olivovym olejom a poriadne premiesal a podlial suchym bielym vinom cca 2 deci.

    Príjemné prežitie Veľkej noci s pečeným bravčovým stehnom - obrázok 5
  6. 6

    Maso dal naspat a piekol a podlieval a polieval stavou a pridal trochu vina podla potreby. A piekol som dalsiu hodinu a pol. Mam dobru ruru ktora sa da prepinat podla potreby ( kdo nema opatrne aby nezhorelo z hora ked je vacsi kus zakryt alu. foliou a 15 minut pred koncom nechat dopiect). Maso som vybral a nechal "odlezat " cca 15 minut .Potom uz treba len rozrezat spagat a davat pozor na hladnych jedincov co v nestarzenom okamziku zacnu ukrajovat v kuchyni a ochutnavat pred tym ako je na stole . PS: Ked si chcete pohnevat cely ciznak doporucujem , vona cesnaku a rozmarinu je neuveritelna. Dobru chut

    Príjemné prežitie Veľkej noci s pečeným bravčovým stehnom - obrázok 6

Diskusia k receptu

2010
Tak aspon takto na dialku tym skorej narodenym dievcatam , este raz vsetko najlepsie k Velkej noci u nas sa sibalo tak by som aspon tu reumu povyhanal.
lucylee
@2010 perfektne si to vymyslel, veľkonočný vinš v spojení s krásnym receptom, aj tebe krásne sviatky a hlavne veeeeeľa veľkonočného papania ;-)
marianne69
....nesibes Ty nejako zavcasu:-)))zajtra Velky piatok bravcove sa u nas nekona az neskor,ale rcp je to paradny,robime podobne s rozmarinom a cesnakom a vins je krasny....Aj tebe pekne Velkonocne sviatky....
eraserhead
to ma zaujíma "Cast ocistenych strucikov cesnaku som rozkrojil po dlzke vybral stred" má to nejaký konkrétny dôvod? ten nôž sa podobá na skalpel......... jedlo vyzerá voňavo
@2010 nemáš nejaký tip na králika - pečeného (tak aby mal chrumkavú kôrku, žiadne smotany a kapusty)
marcy
nádhera,Tvoj fotorecept i vinš nemajú chybu :-)...darmo,muži sa vedia v kuchyni vyšantiť,ďakujem
alexdidi
Tak toto je na jednotku z hviezdičkou od A po Z, ďakujeme.........
altyn
No vidíš, ďalší recept čo určite urobím!!! Len otázočku, ten rozmarín som vždy dával v celku a po dopečení som ho vybral a vyhodil. Ak urobím množstvo na dva dni, nebude to mäso príliš aromatické na druhý deň ak ho tam dám nasekaný? A tiež ma zaujíma odpoveď na otázku o cesnaku od @eraserhead alias "I.T." :-)))
2010
@eraserhead , asi som to tam nemal pisat ale mal som taky cesnak co bezne nepouzivam velmi velky cerveny , a raz mi jeden kuchar povedal ked ma strucik moc velky zeleny stred tu stonku ? ( ja neviem ako sa to povie po slovensky ) tak to treba vykrojit lebo to nie je stravitelne ? neviem ci to je pravda, ten noz je japonsky Global ako hovoris ako skalpel.@altyn , asi mas pravdu ale u nas to vacsinou nevydrzi do zajtraska mladsi syn hra basketbal ....
babav
Pekny recept,chutne jedlo a krasny tradicny vins!
Happy Easter to you too ;-)
tatranka
Ten vinš je ozaj krásny.Celkom vážne konkuruje tvojmu ako vždy krásnemu a jedinečnému jedlu.
altyn
No tak ja to vyskúšam (ešte neviem kedy) a dám ti vedieť. A dík za odpoveď! .-)))))
evusik
waw, toto určite vyskúšam... tiež rada pečiem mäso vo väčšom množstve aby bolo aj na obed (teplé) a na druhý deň na studeno :-)
baculata
Verš prepisujem na papier a naučím vnučatá, u nás po slovku dost verš končí, Vaša veršovanka je prekrásna.No a masko určite upečiem, len aby sa mi podarilo tak krásne.Tiež želám príjemne prežité sviatky.
sovka62
Jednoducho neodolateľné: Keď si predstavím tú chrumkavú kožtičku pod zubami......... Len kde u nás zohnať stehno s kožou?
frezia68
Jedna z tých skôr narodených Ti ďakuje :-))) a želá aj Tebe pekné sviatky.Je pravdou,že tu stehno s kožou ťažko kúpim,ale aj bôčik pekne mäsito prerastený by nebol zlý? A zajtra budú pečené zemiaky so zeleninou,aj postrašené rozmarínom a hlávkovým šalátom.Stehno až neskôr......
bejaja
supééér, vonia to až sem, pekný recept, a aj fotopostup. Tiež jedna z tých skôr narodených Ti ďakuje za pekný a tradičný vinš, aj ja ti prajem pekné a príjemné sviatky.
abdul
Ježišmária, to musí byť dobrota. Pri tvojich receptoch mám poslintanú klávesnicu. Už je v KK a o týždeň sa pečie.
sonisoni
Prvy krat v zivote som dnes sama od seba kupila bravcove maso s kozou,na Vareche som hladala recept na kokosovy krem,a zazmurkal na mna tvoj recept hned.No to sa podarilo...
Happy Easter to you too z Liverpoolu
danculka
Za vinše by si si zaslúžil aj kraslicu odomňa a za bravčové aj dve..:)))))
evanaaa
Krásny obrázok! A s tým cesnakom je to zaujímavé, to som nevedela, ja som robla naopak - ak bol cesnak už starší, suché strúčiky, tak som vyrezala a použila ten stred, bol ako mladý cesnak a šťavnatý.
palokuchki
No to je naozaj paradny recept. To masko musi byt velmi dobre. Dakujem za pekny velkonocny vins, hadam uz aj ja patrim k tym skor narodenym. Aj ja ti prajem prijemne prezitie velkonocnych sviatkov.
daewootn
...nemá to chybu, podobne aj Tebe príjemné sviatky prajem, si frajer...
cica2
nádherný recept, krásne pripravené, nafotené a výsledok stojí za to! A rovnako aj tebe a tvojej rodinke, pekné Veľkonočné sviatky! :)
kuchticka
@010 , dakujem za nadherny vins i recept.
Ja tebe tiez prajem pekne sviatky, pohodu s rodinou a usmev na tvari.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia