Príjemné prežitie Veľkej noci s pečeným bravčovým stehnom

Autor receptu: 2010

Šiby ryby masné ryby, kus koláča od korbáča, grajciar groš, už je toho dosť. Kázal gazda aj gazdička, aby dali tri vajíčka, jedno biele dve červené, to je moje potešenie. To vajíčko maľované, kvietočkami cifrované, to vajíčko posielam, koho v srdci nosievam. Pekné veľkonočné sviatky praje ... Spokojné prežitie veľkonočných sviatkov praje... 2010

20 minut minút
príprava
2 hodiny minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mnozstvo nedavam lebo velkost masa zalezi od rodiny toto je len inspiracia na pecenie bravcoveho stehna v celku ktora je kombinaciou dvoch kuchyn , anglickej ako "roast pork " a talianskej "arrosto di maiale " . V anglickej sa to robi uplne jednoducho koza sa nareze posoli a da sa piect a chut sa prida samostatne spravenou omackou " gravy".V talianskej sa maso prespikuje cesnakom a pridaju sa bylinky ako rozmarin, petrzlen atd. No a neboli by to taliani aby to nepodliali vinom namiesto vody. Lenze v taliansku sa nerobi s kozou lebo bravcove stehna v celku spotrebuju na ich prosciutto ale prave to pecenie s kozou spravi to maso stavnate . h
  2. Dame si rozohriat trubu na 220 - 230 C ( na silno). Ja som pouzil asi 2.2 kg kus bravcoveho stehna s kozou aj s kostou a prve co spravime si dame uvarit vodu a kozu poriadne obarime .Potom zoberieme utierku -papierovu a poutierame - vysusime .Velmi ostrym nozom narezeme kozu ( nie uplne , len spravime zarezy do nej ) vyzera krajsie pod uhlom cca 1.5 cm od seba. Kozu s tukom opatrene odrezeme od masa ( ja som nechal kusok par cm. spojeny ) aby sa mi to lahsie zviazalo nemal som nikoho pri sebe , samemu sa to zle robi a zvazuje .
  3. Cerstvy rozmarin ,cesnak a petrzlenovu vnat , nakrajame na drobno a zmiesame s hrubsou solou a olivovym olejom. Touto zmesou som stedro natrel vrch masa. Cast ocistenych strucikov cesnaku som rozkrojil po dlzke vybral stred a malym ostrym nozom som ich natlacil a prespikoval do masa zo vsetkych stran.
  4. Zoberieme spagat a maso pekne zviazeme aby nam drzalo po spolu.Lepsie je mat pomocnika. Stedro povtierame do koze hrubsiu morsku sol a olivovy olej. Maso dame do silno rozohriatej truby na cca 30 minut aby sa nam sa spravila chrumkava kora. Vyberieme von a maso prelozime na stranu.
  5. Na hrubo nakrajame mrkvu , ocistene zemiaky , cibulu a cesnak som struciky( neosupane ) pridal kusky nasekaneho rozmarinu posolil, pokorenil polial olivovym olejom a poriadne premiesal a podlial suchym bielym vinom cca 2 deci.
  6. Maso dal naspat a piekol a podlieval a polieval stavou a pridal trochu vina podla potreby. A piekol som dalsiu hodinu a pol. Mam dobru ruru ktora sa da prepinat podla potreby ( kdo nema opatrne aby nezhorelo z hora ked je vacsi kus zakryt alu. foliou a 15 minut pred koncom nechat dopiect). Maso som vybral a nechal "odlezat " cca 15 minut .Potom uz treba len rozrezat spagat a davat pozor na hladnych jedincov co v nestarzenom okamziku zacnu ukrajovat v kuchyni a ochutnavat pred tym ako je na stole . PS: Ked si chcete pohnevat cely ciznak doporucujem , vona cesnaku a rozmarinu je neuveritelna. Dobru chut