Pražma, špenát a paradajky (fotorecept)

Autor receptu: evusik

U nás zúri špenátová sezóna, takže mladý, krásny, čerstvučký špenátik ku všetkému a ja môžem aj samotný :-)

1
porcia
10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. tak toto je on! mladý! krásny! vysprchovaný!
  2. a to je ona, dúfam, že mladá :-) každopádne krásne sa hodí k nášmu špenátu... rybku, budeme ju volať teta Pražma, dobre umyjeme, položíme na alobal, zvnútra aj zvonka pekne posolíme soľou a do bruška jej natlačíme veľkú viazaničku zelených byliniek - petržlenovú vňat, tymián a môj obľúbený kmín
  3. Pražmu výdatne zalejeme olivovým olejom, obložíme rajčinami a ešte okoreníme mletým korením
  4. a zabalíme rybku do úhľadného balíčka... na pekáči jej budú robiť spoločnosť zemiaky
  5. a aby im nebolo smutno pridáme ešte na mesiačiky nakrájanú cibuľu, celý cesnak a mrkvu. Osolíme, okmínujeme a posypeme petrželkou. A strčíme do rúry a kto má môže aj do trúby a pečieme na 180°C asi 20-25 minút, zeleninu môžeme aj dlhšie podľa potreby a stavu upečenosti.
  6. Keď rybka Pražma trochu vyfučí opatrne ju rozbalíme aby sme sa neobarili a môžeme ju nechať na chvíľu zapiecť
  7. a konečne prichádza na rad náš špenát. Na málinkom množstve oleja si osmahneme na drobno nakrájanú cibuľu, neskôr pridáme nakrájaný cesnak a špenát. Len krátko restujeme, nedusíme, nevaríme len toľko necháme čo sa nám špenát orestuje. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a hneď odstavíme. Takto pripravený špenát je najsamlepší!!!
  8. A máme to na stole: dusené rajčiny ktoré nabrali tie najlepšie chute, fajnový, chrumkavý špenát a rybka Pražma.... ak neveríte, že to bola dobrota uvarte si aj vy doma :-))