Postup na výrobu poťahovej hmoty z cukríkov fotorecept

meggienka76 - fotkameggienka76, 1. októbra 2010

Viac ľudí ma žiadalo o recept ako si vyrobiť vlastnú hmotu. Ja vám ponúkam 2 recepty. Jeden, ktorý robievam ja a druhý vychytaný od Zobraziť celý popisViac ľudí ma žiadalo o recept ako si vyrobiť vlastnú hmotu. Ja vám ponúkam 2 recepty. Jeden, ktorý robievam ja a druhý vychytaný od Bohuša Ľubeľana. Táto torta bola moja prvotina, moje prvé odhodlanie ...

Suroviny

Suroviny na poťahovú hmotu:
2 balenia
  na vymastenie misky
1 kg, považský




Postup

  1. 1

    Ja som si hmotu robila z jojo cukríkov. Kúpila som si 2 balenia a nastrihala (samozrejme nožnicami, čo mám len na cukríky) som si 2 kôpky: biele a ružové. Dnes sa už dajú kúpiť aj čisto biele marshmallows, ale ja som potrebovala aj ružové. A PRIPRAVÍME SA, ŽE BUDEME POTREBOVAŤ VEĽA TRPEZLIVOSTI.

  2. 2

    Pripravíme si misku, ktorá sa nám zmestí do MW a vymažeme ju maslom.

    Postup na výrobu poťahovej hmoty z cukríkov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pridáme biele cukríky cca 90g a potom pokvapkáme citrónovou alebo limetkovou šťavou. Môže byť aj šťava kúpená a dáme do MW roztopiť. Vždy sledujeme MW a po pár sekundách kontrolujeme.

    Postup na výrobu poťahovej hmoty z cukríkov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    tu sú už cukríky roztopené pred pomiešaním

    Postup na výrobu poťahovej hmoty z cukríkov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    v druhej miske som mala pripravený práškový cukor na dne, aby sa mi to hneď neprilepilo. Cukor sa pridáva postupne.

    Postup na výrobu poťahovej hmoty z cukríkov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... ja som si pomohla mixérom, ale nie vždy je to dobrý nápad. Treba dávať pozor, aby sa hmota nenamotala na háky až do stroja (vlastná skúsenosť). Keď je to ako-tak kompaktné, dáme si hmotu na pracovnú dosku a prepracovávame s cukrom, kým sa nám to neprestane lepiť na ruky. Ak máte pocit, že sa to lepí a lepí, skúste dať hmotu na nejaký čas do chladničky a vrátiť sa potom k prepracovaniu. Možno už nebude treba pridať žiadny cukor.

    Postup na výrobu poťahovej hmoty z cukríkov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kompaktnú hmotu si rozvaľkáme

    Postup na výrobu poťahovej hmoty z cukríkov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a nanesieme na korpus

    Postup na výrobu poťahovej hmoty z cukríkov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ... tým istým spôsobom si pripravíme hmotu z ružových cukríkov, alebo si len zvyšnú bielu zafarbíme na ružovo. Ja so použila len obyčajné kolieska rôznych veľkostí na vykrojenie a následne pospájanie do kvietka - ruže. Ak sa mi to odliepalo a nechcelo držať pomohla som si medom.

    Postup na výrobu poťahovej hmoty z cukríkov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ... a takéto sa mi podarili

    Postup na výrobu poťahovej hmoty z cukríkov (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a potom putovali na moju prvú tortu

    Postup na výrobu poťahovej hmoty z cukríkov (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Recept 2: KEĎ CHCETE BIELU HMOTU NA TORTU A NEZOŽENIETE ICH, STAČÍ KEĎ PENOVÉ CUKRÍKY OBALENÉ V ČERVENOM CUKRE(SÚ TO TAKÉ KOPČEKY - obrázok tu nemôže byť) UMYJETE POD TEČÚCOU VODOU A POTOM SPRACUJETE PODĽA NÁVODU A BUDETE MAŤ BIELU HMOTU NA TORTU.*** RECEPT:2 lyžice vody, 1/2 až 1 lyžičku kyseliny citrónovej, za vlašský orech bieleho tuku (cera), 1 balíček marschmellows - haribo dulcia rubino alebo iné (170g), okolo 500-600g práškového cukru.***Cukríky si umyjeme z ružového cukru, dáme do misky, pridáme 2lyžice vody, biely tuk a kys. citrónovú a dáme na cca2min do mikrovlnky rozpustiť, (pravidelne po 15sek vyberať a premiešavať). Vmiešame 400g práškového cukru, vyklopíme na pocukrovanú dosku a vmiesime ešte asi 150-200g cukru, aby bola hmota tvárna ale držala tvar. Farbí sa to bežnými potravinárskymi farbami. Pre sýty odtieň odporúčam farbu rozpustiť a pridávať už na začiatku pri rozpúšťaní cukríkov do tých 2 lyžíc vody. Dá sa ňou poťahovať aj robiť ozdoby. Skladovať v sáčku. Pre opätovné použitie treba na 10-15 sekúnd zohriať v mikrovlnke a premiesiť mokrými rukami. Pozor na vzduchu dosť rýchlo tuhne takže skladovať v sáčku a vybrať si vždy len také množstvo ktoré spotrebujete. Keď napr. robíte kvietky a vyvaľkali ste si placku tak držať pod fóliou. Keď chcete vaľkať na poťah tak stále podsypávať práškovým cukrom zmiešaným so škrobom aby sa vám to nelepilo. Mne sa na prvý krát nikdy nepodarí vyvaľkať pekná placka a skoro vždy sa mi prilepí, ale keď to zhrčím a vyvaľkám na novo tak je to už lepšie. Niekedy je to OK až na 3krát. *******Pri modelovaní kvietkov a figúrok nepodsypávať, ale podmasťovať Cerou.

Diskusia k receptu

sjuz
tvoje torty su naozaj nádherné, obdivujem tvoju šikovnosť a kreativitu:), všetky som poukazovala kolegyniam v práci...škoda, že si tak ďaleko, hneď by si mala zákazníčky:)
torticka
Aj my sme kedysi robili ružičky, ale zo sušeného mlieka. Ďalej už neviem, čo sme tam dávali. Ale to je nič, oproti tomu, čo vyrába Meggienka. Máš veľký talent. Veľmi veľa ľudí (aj ja) Ti isto závidí.
anina43
toto si zasluži veľky obdiv, v živote by som to nevymyslela a vôbec by som to nedokazala vytvoriť, vyžaduje veľku trpezlivosť a umelecke vlohy.aj ja ľutujem, že tvorbu nemôžem vidieť na vlastne oči a bližšie ťa spoznať. ake su len šikovne naše varechačky, že ? prajem veľa tvorivych sil
anina43
prosim ťa prihlas sa s tymto napadom do niektorej z reláciií v STV, nech to vidia divačky na celom Slovensku, veď nie každá má prístup k internetu.
evusik
máme tu viac takýchto šikovných varecháčok, ktoré si zaslúžia obdiv, napr. @moli ktorá tiež pridala torty z takýmto poťahom  varecha.pravda.sk/recepty/marshmallow-fondan-potahovanie-...
@meggienka na budúci týždeň sa na takýto poťah chystám po prvý krát aj ja !!!! neviem ešte ako to dopadne ale ak dobre tak sa určite pochválim, ak nie tak sa svet nezrúti a budem skúšať ďalej... teba chváliť už ani nemusím, teba chváli tvoja robota :-)
babinka
nadhera, rada by som to skusit, ale uz sa stalo, ze sme dostali tortu takto nadherne vyzdobenu - a ked sme ju isli rozkrojit, cela poleva sa tahala ako gumova podlozka, nedala sa vobec jest, bolo to nieco ako linoleum. Neviem, kde urobila dotycna chybu, ale nerada by som takto dopadnut. Pssst, chystam sa upiect nejaku princeznickovu pre moju buduco 4 rocnu vnucku, ale najprv na necisto :)
meggienka76
@anina43 , na Slovensku je veľa takýchto žien, čo takto pečú, ba ešte krajšie, len sú na iných fórach. Toto je recept, ktorý je pozliepaný aj z netu aj z vlastných skúseností a ako píše @babinka nemusí každému chutiť.
meggienka76
@babinka , to je jasné, že niekomu to nechutí. Niekto má rád toto, iní len mliečny marcipán, iní K2, iní WI, iný PDT .... Ide o to, že keď sa hmota kupuje cez internet musí sa jej kúpiť 7-10 kg, čo je celkom finančne náročné. Druhá alternetíva je mliečny marcipám a tretia čokoláda.
mariena1
To je pravda,mne sa tiež zda objednet WI 6-7 kg naraz.Tak radšej robim z cukrikov.Zo začiatku som sa natrapila dokial som si prišla na svoje ,ale je to super.Včera som prave dorobila pre "prsia".Hodim to potom tu.
andula1964
Meggienka76 túto tvoju tortičku poznám ešte z MMB,tento postup mi velmi pomohol,dúfam,že i dalším tento ras vareškárkam pomože :D inak tvoje tortočky sú prekrásne,si skrátka šikulka,každú tvoju tortičku obdivujem,želám veľa,veľa,krásnych tortičiek a vždy sa rozdel s nami o ich krásu!!!!
elisticka
@Meggienka76 ano tento postup poznam davala som ho uz 2x na autíčkoMcQueen a tortu k 15 narodeninam .je to zatial najlepšie tvarovatelna hmota lebo to kupovane by mohli robit aj v mensom baleni...ano mas krásne torticky si sikulka:-))))
evia
ozaj nádherné, môžem sa spýtať? je to aj jedlé, alebo sa zje vnútro torty a táto ozdoba sa nechá na tanieriku?
zuzula2
u nas v bb predavaju marcipan 1kg za 5 eur... myslim ze je to super cena. je bielucky ako sneh takze si ho mozte dofarbit ako len chcete. predavaju ho v dolnej ulici v skolskej predajni soš...
enaru
aj ja rada pečiem a toto určite vyskušam je to zaujímave .
3sandra3
krásne,,,no ja také neviem, a nemám odvahu to skúsiť... zatiaľ,,,možno tú odvahu niekedy dostanem
martina2008
chcela by som sa opytat ze ci sa tie ozdoby ako kvietky a tak, s tou hmotou z cukrikov daju robit aj s pistolou na ozdoby, dakujem
meggienka76
Bola som na dovolenke, preto som nemohla odpovedať. Ja osobne som to s pištolou neskušala, tak neviem...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia