Postup na výrobu poťahovej hmoty z cukríkov (fotorecept)

Autor receptu: meggienka76

Viac ľudí ma žiadalo o recept ako si vyrobiť vlastnú hmotu. Ja vám ponúkam 2 recepty. Jeden, ktorý robievam ja a druhý vychytaný od Bohuša Ľubeľana. Táto torta bola moja prvotina, moje prvé odhodlanie ...

Suroviny

Postup

  1. Ja som si hmotu robila z jojo cukríkov. Kúpila som si 2 balenia a nastrihala (samozrejme nožnicami, čo mám len na cukríky) som si 2 kôpky: biele a ružové. Dnes sa už dajú kúpiť aj čisto biele marshmallows, ale ja som potrebovala aj ružové. A PRIPRAVÍME SA, ŽE BUDEME POTREBOVAŤ VEĽA TRPEZLIVOSTI.
  2. Pripravíme si misku, ktorá sa nám zmestí do MW a vymažeme ju maslom.
  3. ...pridáme biele cukríky cca 90g a potom pokvapkáme citrónovou alebo limetkovou šťavou. Môže byť aj šťava kúpená a dáme do MW roztopiť. Vždy sledujeme MW a po pár sekundách kontrolujeme.
  4. tu sú už cukríky roztopené pred pomiešaním
  5. v druhej miske som mala pripravený práškový cukor na dne, aby sa mi to hneď neprilepilo. Cukor sa pridáva postupne.
  6. ... ja som si pomohla mixérom, ale nie vždy je to dobrý nápad. Treba dávať pozor, aby sa hmota nenamotala na háky až do stroja (vlastná skúsenosť). Keď je to ako-tak kompaktné, dáme si hmotu na pracovnú dosku a prepracovávame s cukrom, kým sa nám to neprestane lepiť na ruky. Ak máte pocit, že sa to lepí a lepí, skúste dať hmotu na nejaký čas do chladničky a vrátiť sa potom k prepracovaniu. Možno už nebude treba pridať žiadny cukor.
  7. Kompaktnú hmotu si rozvaľkáme
  8. a nanesieme na korpus
  9. ... tým istým spôsobom si pripravíme hmotu z ružových cukríkov, alebo si len zvyšnú bielu zafarbíme na ružovo. Ja so použila len obyčajné kolieska rôznych veľkostí na vykrojenie a následne pospájanie do kvietka - ruže. Ak sa mi to odliepalo a nechcelo držať pomohla som si medom.
  10. ... a takéto sa mi podarili
  11. a potom putovali na moju prvú tortu
  12. Recept 2: KEĎ CHCETE BIELU HMOTU NA TORTU A NEZOŽENIETE ICH, STAČÍ KEĎ PENOVÉ CUKRÍKY OBALENÉ V ČERVENOM CUKRE(SÚ TO TAKÉ KOPČEKY - obrázok tu nemôže byť) UMYJETE POD TEČÚCOU VODOU A POTOM SPRACUJETE PODĽA NÁVODU A BUDETE MAŤ BIELU HMOTU NA TORTU.*** RECEPT:2 lyžice vody, 1/2 až 1 lyžičku kyseliny citrónovej, za vlašský orech bieleho tuku (cera), 1 balíček marschmellows - haribo dulcia rubino alebo iné (170g), okolo 500-600g práškového cukru.***Cukríky si umyjeme z ružového cukru, dáme do misky, pridáme 2lyžice vody, biely tuk a kys. citrónovú a dáme na cca2min do mikrovlnky rozpustiť, (pravidelne po 15sek vyberať a premiešavať). Vmiešame 400g práškového cukru, vyklopíme na pocukrovanú dosku a vmiesime ešte asi 150-200g cukru, aby bola hmota tvárna ale držala tvar. Farbí sa to bežnými potravinárskymi farbami. Pre sýty odtieň odporúčam farbu rozpustiť a pridávať už na začiatku pri rozpúšťaní cukríkov do tých 2 lyžíc vody. Dá sa ňou poťahovať aj robiť ozdoby. Skladovať v sáčku. Pre opätovné použitie treba na 10-15 sekúnd zohriať v mikrovlnke a premiesiť mokrými rukami. Pozor na vzduchu dosť rýchlo tuhne takže skladovať v sáčku a vybrať si vždy len také množstvo ktoré spotrebujete. Keď napr. robíte kvietky a vyvaľkali ste si placku tak držať pod fóliou. Keď chcete vaľkať na poťah tak stále podsypávať práškovým cukrom zmiešaným so škrobom aby sa vám to nelepilo. Mne sa na prvý krát nikdy nepodarí vyvaľkať pekná placka a skoro vždy sa mi prilepí, ale keď to zhrčím a vyvaľkám na novo tak je to už lepšie. Niekedy je to OK až na 3krát. *******Pri modelovaní kvietkov a figúrok nepodsypávať, ale podmasťovať Cerou.