Pôstne kelové závitky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Na Zelený štvrtok nemusí by ťlen tradičný špenát. Spravila som na obed tieto kelové
závitky a boli veľmi dobré. Ponúkam recept.
4 porcie |
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Z kelovej hlávky som oddelila 4 pekné kelové listy, aby zmäkli, krátko som ich obvarila, ako som popísala dalej.
- Dala som do jedného hrnca variť osolenú vodú a hned vedľa do drúhého som dala stúdenú vodú s ľadom. Kelové listy som vložila na niekoľko sekúnd do vriacej vody a potom som ich ponorila na chvíľú do ľadovej vody. Tento spôsob krátkeho varenia vo vriacej vode sa volá blanšírovanie - teda bielenie a ponorením do ľadovej vody sa zachová svieža zelená farba kelových listov.
Ospravedlňújem sa za ú, ale nepíše mi krátke ú. vdaka za pochopenie.
- Kelové listy som nechala na sitkú odkvapkať od vody, potom som na ich spodkú vyrezala nožom koštiaľovú časť a boli pripravené na plnenie.
- Zeleninkú som pokrájala na kocky. Na 2PL oleja som orestovala cibúľú...
- ... pokrájanú koreňovú zeleninú a nechala úplne vychladnúť.
- Zatiaľ som posekala petržlenovú vňať.
- Do misy som dala orestovanú zeleninú, vo vode namočenú a vytlačenú žemľú, zelený hrášok /ten som neorestovala, zmäkne pri pečení závitkov/, soľ a mleté čierne korenie.
- Pridala som ešte strúhankú, posekanú petržlenovú vňať a...
- ...všetko som dôkladne spracovala na plnkú.
- Naplnila som plnkoú kelové listy a stočila som ich do závitkov.
- Kelové závitky som vložila do pekáčika, obložila som ich pokrájanými očistenými zemiakmi a poliala olejom. Piekla som celé v trúbe vyhriatej na 180 stúpňov C 30 minút.
- Podávala som ich horúce s kapústovým šalátom s mandarinkami - recept vložím.
- Ešte jeden záber na netradičné pôstne jedlo, vhodné aj inokedy, tiež pre vegetariánov a iné diéty.