Populárny steak T bone

Autor receptu: 2010

V kontinentalnej europe sa vseobecne pod menom steak sa mysli fillet - svieckova.Takze nebudte prekaveny ked vam za morom donesu kus masa s kostou a bude mat aj kusok masneho a je to tiez pravy kvalitny steak. Je to asi najpopularnejsi kus masa na grilovacku ktory je stavnaty a makky a podla vela ludi ovela chutnejsi ako fillet - svieckova.

10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kvalitne maso ako T bone sa zasadne nemarinuje, ( ked chcete marinovat tak nevyhadzujte peniaze na T bone ), marinada len zhori a preraza chut kvalitneho masa. Ked si mozete dovolit tak si kupte " prime beef" to je prva trieda restauracna kvalita na prekvapenie je trochu prerastene ( marbling) a je odlezane ( aged). Tento nas rez bol "choice cut" to je druha trieda ale stale velmi kvalitne. Tento rez masa je perfektny na tzv. suchu pripravu ako je grilovacka.Jeho hrubka byva cca 2.5 az 3 cm.
  2. Maso vyberte z ladnicky hodinu pred varenim aby malo izbovu teplotu. ( ziadne mazanie a natieranie omackami a horcicami na to su lacne masa). Maso sa utrie papierovou servitkou do sucha aby sa nezacalo dusit vo vlastnej stave. Maso sa nesoli surove aby nepustilo stavu, jedine ked sa pokoreni drvenym korenim .
  3. Rozohrejeme si grill potrieme olejom a polozime steak na nechame grilovat na maximalnej teplote cca 2-3 minuty a otocime na druhu stranu. Otacame len raz .Daktori kuchari ochucuju v tomto stadiu vela az po ukonceni varenia.
  4. Mame dve moznosti dokoncenia steaku: 1: presunut do chladnejsej casti grilu a zakrit poklop 2:Preniest steak na pekac a dat ho truby dokoncit. POZOR: tento steak nie je vhodny na upravu "well done" to znamena uplne upeceny lebo nam stvrdne. Da sa podavat len krvavy ( rare) alebo ruzovy ( medium). Celkova dlzka pripravy od 2.5cm hrubeho steaku rare cca. 8 minut medium cca. 10 minut
  5. Do steaku nikdy nepichame vydlickou alebo nozom lebo nam stava vytecie a stvrdne. Ci je hotovy skusime prstom ( uplne makke je rare trosku sa odraza medium). Steak treba odlezat -cca 7 -10 minut zabalit do alu. folie dat na teple miesto a nechat dojst (stale sa este vari pod folliou a stava sa rozmiestni po masa a zmakne).
  6. Steak servirujeme podla nasej chute s prilohami ako omacky (zelene koerenie, hriby atd.) ale aj ochutene maslo ako bylinkove , alebo rozne salaty aj dusenou zeleninou a hranolkami , pecenym zemiakom alebo pyre v nasom pripade to bola polenta spravena ko hranolky dusene hnede hriby a grilovana kukurica. Ale zasadne kvalitny steak sa nikdy nemarinuje cez noc v omackach a nalevoch a ani sa neochucuje susenymi koreninami.Vsetky prilohy su samostatne prilozene.
  7. Snazil som sa spravit pripravu tak ako sa robi vo vacsine anglicky hovoriacich krajin a aj ked budete mat napriklad navstevu aby ste ich prekvapili alebo budete cestovat do tych koncin sveta a nebudte sami prekvapeny co vam to ponukli.