Pomarančovo-mandľový koláč

momi - fotkamomi, 12. septembra 2013
Pomarančovo-mandľový koláč
Foto: momi

V jesenných a zimných dňoch tento voňavý netradičný koláč určite poteší všetky zmysly. Veľmi jednoduchý a bez použitia múky. Odradiť môže čas prípravy, ale Zobraziť celý popisV jesenných a zimných dňoch tento voňavý netradičný koláč určite poteší všetky zmysly. Veľmi jednoduchý a bez použitia múky. Odradiť môže čas prípravy, ale v skutočnosti je to šup šup, iba varenie pomarančov zaberie nejaký ten čas. Recept je od kamarátky Eriky, asimilovanej Londýnčanky slovenského pôvodu, okrem iného vynikajúcej cukrárky.

8
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks
200 g
200 g
6 ks
1/2 alebo 1 bal




Postup

  1. 1

    Pomaranče aj so šupkou povarte vo vode do úplného zmäknutia (cca 2 hodiny, ideálne je použiť chemicky neošetrené pomaranče). Po uvarení vyberte z vody a roxmixujte ponorným mixérom na kašu.

  2. 2

    Do pomarančovej kaše vmiešajte ostatné ingrediencie. Predhrejte si trúbu na 200 C. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech (okrúhla forma). Pečte cca 45 minút (podľa potreby znížte teplotu).

  3. 3

    Po vychladnutí polejte vašou obľúbenou polevou - klasickou čokoládovou; čokoládovou ganache, polevou z bielej čokolády alebo polevou z citrónovej a pomarančovej šťavy a práškového cukru.

Diskusia k receptu

danila
krásny koláč vyskúšam - myslím, že múka je nahradená mandľami, mňam
tiginko
neskutočne sa mi páči, ukladám a čo najskôr vyskúšam
lyali
@momi , tot uz pre mna na pohlad vyssi level kolaca - torta :-) uviedla by som aj kategoriu "bezlepkova dieta" @tiginko , citas mi myslienky :-)
ola111
Zaujímavý koláč,ale tie dekorácie sú fantázia,kde si to zohnala???
sonulienka
@Momi očarila si ma nie len koláčom za čo Ti ďakujem to je pre mňa dcéra má bezlepkovú dietu aj aj som už sem pridala podobný koláč ale tam nie je ovocie len mandle no a čo viac tak ako píše @ola111 to bodkavé je super na moju strunu aj ja toho mám tiež som na červeno biele bodkavé.Je to krásne a recept je v KK.
sonulienka
a ešte jedna poznámočka-prosím vajcia tam len vyklepneš do cesta? Nešľaháš ich?
marianne
ja moc na torty nie som ,ale tato vyzera exelentne...ten povrch je nadherny...
radost
ozaj bez múky?a také vysoké?aj si v reze prosím...
palokuchki
Ja som si podla tej bodkovanej salky najprv myslela, ze je to recept od @sonulienka. Mas ho krasny. Velmi sa mi paci ako si ho vyzdobila.
momi
ahojte, zhrniem odpovede do jednej: áno, bez múky (nahradené plnohodnotne mandľami a svoje s výškou spraví prášok do pečiva). za perfektné foto vďačím Erike - keďže nie som expert na polevy, tak moja verzia nevyzerala takto dokonale. vajcia som vyklepla cellé, ale s odstupom si myslím, že lepšie by bolo vymiešať ich do peny s cukrom a potom pridať k mandliam a pomarančom. pri najbližšej príležitosti pridám aj foto v reze. a áno - vhodné aj pre celiatikov! to mi nenapadlo, to je samozrejme dolezita poznamka.
sonulienka
@momi ďakujem za odpoveď lebo ja v mojom mandlovom koláči vyšľahám bielka s cukrom do tuha pridám žĺtka a potom ostatné suroviny skús možno sa Ti zapáči takto. Ale aj tak ten Tvoj sa Ti fantasticky podaril.
shakespearik
práve som ho vytiahla z rúry a tá vôňa je priam neodolateľná :) ďakujem za skvelý recept ;)
paploska
je naozaj krásny a lákavý, rada vyskúšam a vyzerá totálne jednoducho :-) KK
mariamka
recept, kolacik sa mi paci, trosku ma sklamalo to cudzie foto,, viac by potesilo vlastne, , bolo by to uprimnejsie
nena73
no akože baby geniálny koláčik to je, včera som ho upiekla a keď som oblizovala varechu,tak som mala hrče za ušami. Dala som tam namiesto celých vajíčok sneh a mala som toho cesta skoro plnú tortovú formu(2cm od vrchu),ale nič nevytieklo a dnes budem degustovať. @momi ďakujem
luss44
koláčik má dnes premiéru, chuťovo je skvelý, pomarančovo voňala celá kuchyňa pri pečení. Len spodná 1/3 mi ostala trochu mokrejšia, asi nabudúce pridám trochu múky do cesta, alebo piecť pri menšej teplote. Ale chválim, tá chuť je jedinečná.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia