Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Recept je z webu apetitonline, citujem: „Dopřejte masu na červeném víně čas, který potřebuje. Odměnou vám bude nevšední gurmánský zážitek...“ ...a mali pravdu...
6-8 porcií |
30 minút príprava |
120 minút na 180 °C |
Postup
- Rúru predhrejeme na 180°C. Mrkvu, petržlen a zeler nahrubo nastrúhame a cibuľu nahrubo nakrájame.
Srnčie stehno dôkladne odblaníme a nakrájame na kúsky o niečo väčšie ako veľkosť sústa.
- Rozohrejeme väčší hrniec s ťažkým dnom, najlepšie liatinový, ja som použil môj ťažký liatinový wok, dáme doň polovicu oleja a masla a orestujeme mrkvu, petržlen, cibuľu a zeler. Po asi 4-5 minútach pridáme cesnak nakrájaný na plátky a miešame ďalšiu minútu.
- Hladkú múku vsypeme do väčšej plastovej dózy pridáme 2 KL soli a 1KL mletého čierneho korenia a dobre premiešame, vložíme do nej mäso, uzatvoríme a pretrasieme aby sa kúsky mäsa zo všetkých strán obalili.
- Zeleninu na panvici zhrnieme do jednej strany, na voľné miesto dáme zvyšok oleja a masla, zvýšime plameň na maximum a prudko opečieme mäso zo všetkých strán aby sa zatiahlo a všetka vôňa a šťava zostali vnútri.
- Potom opečené mäso so zeleninou preložíme do pekáča.
- Na panvicu pridáme ríbezľový džem, červené víno (dal som svätovavrinecké suché, výber z hrozna) a privedieme k varu, prilejeme vývar a pridáme tymián, bobkový list, premiešame a vlejeme do pekáča s mäsom a zeleninou.
- Prikryté dáme do rúry a pečieme asi 2 hodiny. Potom dochutíme soľou, korením a zjemníme maslom.
- Napriek tomu že ide o mäso zo stehna je naozaj mäkkučké a šťavnaté.
- V pôvodnom recepte doporučili podávať s bagetou, ja som použil dusenú ryžu.