Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Recept je z webu apetitonline, citujem: „Dopřejte masu na červeném víně čas, který potřebuje. Odměnou vám bude nevšední gurmánský zážitek...“ ...a mali pravdu...

6-8
porcií
30 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180°C. Mrkvu, petržlen a zeler nahrubo nastrúhame a cibuľu nahrubo nakrájame. Srnčie stehno dôkladne odblaníme a nakrájame na kúsky o niečo väčšie ako veľkosť sústa.
  2. Rozohrejeme väčší hrniec s ťažkým dnom, najlepšie liatinový, ja som použil môj ťažký liatinový wok, dáme doň polovicu oleja a masla a orestujeme mrkvu, petržlen, cibuľu a zeler. Po asi 4-5 minútach pridáme cesnak nakrájaný na plátky a miešame ďalšiu minútu.
  3. Hladkú múku vsypeme do väčšej plastovej dózy pridáme 2 KL soli a 1KL mletého čierneho korenia a dobre premiešame, vložíme do nej mäso, uzatvoríme a pretrasieme aby sa kúsky mäsa zo všetkých strán obalili.
  4. Zeleninu na panvici zhrnieme do jednej strany, na voľné miesto dáme zvyšok oleja a masla, zvýšime plameň na maximum a prudko opečieme mäso zo všetkých strán aby sa zatiahlo a všetka vôňa a šťava zostali vnútri.
  5. Potom opečené mäso so zeleninou preložíme do pekáča.
  6. Na panvicu pridáme ríbezľový džem, červené víno (dal som svätovavrinecké suché, výber z hrozna) a privedieme k varu, prilejeme vývar a pridáme tymián, bobkový list, premiešame a vlejeme do pekáča s mäsom a zeleninou.
  7. Prikryté dáme do rúry a pečieme asi 2 hodiny. Potom dochutíme soľou, korením a zjemníme maslom.
  8. Napriek tomu že ide o mäso zo stehna je naozaj mäkkučké a šťavnaté.
  9. V pôvodnom recepte doporučili podávať s bagetou, ja som použil dusenú ryžu.