Polievka z tekvicových jadierok a tekvicový prívarok so zemiakmi a volským okom fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 27. júna 2015
Polievka z tekvicových jadierok a tekvicový prívarok so zemiakmi a volským okom (fotorecept)
Foto: babkamt

D nes som prvý krát vzala zo záhrady mladú tekvicu. Chcela som spraviť tekvicový prívarok. Tekvicu som očistila, polievkovou lyžicou som vybrala jaderník. Vtom Zobraziť celý popisD nes som prvý krát vzala zo záhrady mladú tekvicu. Chcela som spraviť tekvicový prívarok. Tekvicu som očistila, polievkovou lyžicou som vybrala jaderník. Vtom mi napadlo, aby som z nich spravila trochu dobrej polievky.

Suroviny

2 ks
Na polievku:
1 - 2 ks
1 ks
kúsok
1 ks
1/4 ks
0,5 ks
2 - 3 malé naberačky
Tekvicový prívarok:
1 ks
1 pl
200 ml
200 ml
1 čl
1 kg
2 PL




Postup

  1. 1

    Zo záhrady som si doniesla dve prvé mladé tohoročné tekvice a kôpor. Očistila som si jednu strednú cibuľu.

    Polievka z tekvicových jadierok a tekvicový prívarok so zemiakmi a volským okom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tekvicu som umyla, ošúpala, nakrájala a polievkovou lyžicou som vybrala stred. Rozmýšľala som, že ich odnesiem sliepkam.

    Polievka z tekvicových jadierok a tekvicový prívarok so zemiakmi a volským okom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som si to rozmyslela. Jaderníky som dala do hrnca, zaliala som ich asi 1,5 litrom vody. Pridala som mleté čierne korenie namiesto celého. Je to mladé, rýchlo sa to uvarí.

    Polievka z tekvicových jadierok a tekvicový prívarok so zemiakmi a volským okom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistila som si 2 menšie mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, 1/4 kalerábu, strúčik cesnaku, jeden mladý pórik. a polovicu čerstvej papriky. Paradajky sme ráno dojedli, tak som nemohla pridať do polievky. Dala som aj kúsok ligurčeka. Dávam ho do každej polievky. Túto zeleninu som dala tiež variť.

    Polievka z tekvicových jadierok a tekvicový prívarok so zemiakmi a volským okom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z pečenej kačky mi zostal rôsol. Z neho som dala do polievky namiesto bujónu. Kto nemá rôsol, pridá bujón a trochu masti, aby mala polievka očká. K polievke som vyvarila trochu slížikov.

    Polievka z tekvicových jadierok a tekvicový prívarok so zemiakmi a volským okom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zeleninu som nechala variť, ochutnala som ju a pridala štipku soli.

    Polievka z tekvicových jadierok a tekvicový prívarok so zemiakmi a volským okom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Očistila som si zemiaky, varila som ich v osolenej vriacej vode.

    Polievka z tekvicových jadierok a tekvicový prívarok so zemiakmi a volským okom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na oleji som orestovala cibuľu, pridala som strúhanú tekvicu.

    Polievka z tekvicových jadierok a tekvicový prívarok so zemiakmi a volským okom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podliala som troškou vody, zakryla a udusila.

    Polievka z tekvicových jadierok a tekvicový prívarok so zemiakmi a volským okom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vidím, že mám zlé fotky. Až teraz som zistila, že som mala v objektíve kúsok tekvice.:-) Smotanu , mlieko a 2 pl hladkej múky som rozhabarkovala, Pridala k udusenej tekvici. Chvíľu som ju povarila. Do tekvice som pridala mleté biele korenie, 1 čl cukru, soľ. Do vypnutej som podľa chuti pridala ocot a nakoniec sekaný čerstvý kôpor.

    Polievka z tekvicových jadierok a tekvicový prívarok so zemiakmi a volským okom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotovú polievku som posypala čerstvou petržlenovou vňaťou. Manžel mi vravel, aby som synovi nevravela pred jedením, z čoho je polievka. Pýtala som sa ho, aká je. Vraj dobrá. Až potom som mu prezradila, z čoho som ju uvarila.

    Polievka z tekvicových jadierok a tekvicový prívarok so zemiakmi a volským okom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    K prívarku som podávala varené zemiaky a volské oko. Dnešný obed sa niesol celý v znamení tekvice:-) Ospravedlňujem sa za tieň na fotkách.

    Polievka z tekvicových jadierok a tekvicový prívarok so zemiakmi a volským okom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

izabella929
@babkamt , je to fantastický tekvicový vývar..neverila som a tiež som už vyskúšala..tekvice mám tiež rada, hlavne prívarok..krásne a chutne si navarila.-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Krásny obed :-).
jozka2
Obed je vyborny.Ak mam nahodou prostriedok so semienkami zo zltej tekvice v case ked robim kuraciu ci hov.polievku pridavam cast do polievky.Polievka ziska nadhernu zltu farbu a pritom to neoplyvni chut polievky.
junior
Tá polievka sa mi veľmi páči. Nedá mi, aby som to nevyskúšal. Doteraz sme jaderníky vyhadzovali. Som zvedavý, ako to chutí.
1x lianka
zuzanka1367
Mňa by si musela od stola vechťom odháňať :) Ja to milujem, aj polievku, aj prívarok.
farbuska
Skvelý obed. Tiež používam tekvicové jaderníky na polievku. Veľmi pripomína kurací vývar.
babkamt
@izabella929 je to vraj vegetariánska polievka. Ale keď sa dobre ochutí, tak je chutná. Zabudla som na rôsol z kačky. Sem sa však vynikajúco hodil. Kedže si ju už jedla, tak vieš, že neklamem a naozaj je dobrá. Prívarok som chcela variť už dávnejšie. Tiež ho mám rada.
@dr taký letný, odľahčený:-) @jozka2 tiež patríš do tej generácie ako ja, že sa snažíme všetko zužitkovať:-) @junior treba vyskúšať. Je ľahká, rýchlo hotová. Nám chutila. Dúfam, že bude chutiť.
kecemis
No a mam problem vyrieseny, pre vnucku polievka, ta urcite nebude chciet od nej odist, a pre syna privarok.
babkamt
@zuzanka1367 príď, manžel tento rok posadil viac koreňov, takže tekvíc je dosť. Nemusíš sa báť, neodoženiem ťa od stola. Naopak naložíme si spolu dupľu:-) @olinecka tvoja pochvala ma potešila. @farbuska konečne sa ozval niekto, kto takúto polievku varí a vie potvrdiť, že je dobrá:-)
radost
ja sa tiež hlásim k tým..čo polievku poznajú a varievajú..ale až-keď sú semená vyzreté..vtedy má celkom silnú chuť..dobrú..
babkamt
@rados ť ja som síce varila z mladej, no ten rôsol jej výrazne pomohol. Som rada, že ju varíš aj ty.
babkamt
@kecemis tvoja pekná vnučka, ako väčšina detí, má rada polievku. Závarku zvoľ podľa toho, akú má vnučka rada:-) A nasýtiš aj syna:-) Pekný večer ti prajem.
havino
tiež polievku poznám, boli časy, ked som mala svoje tekvice, no 20 rokov do zadu, chlapci boli malí a nemala som starosť aké mäso na polievku na chate, chodili sme každý víkend, bola tekvica, ja som vtedy, aby oka boli, trochu oleja cvrkla, ale zeleniny teda na porádek, vrátane ligurčeka, ten dal aj aromu a používam ho do dnes, do každej zeleninovej, alebo vývaru. No a tekvicový prívarok, už sme mali tri krát v tomto roku a bude ešte požehnane, u nás s perkeltom, s mäskom, veľmi nám chutí a treba si ho dopriať v sezone. Ohromný obed, chválim.
azucena
Mladú dužinu môžeš použiť na nátierku.Na oleji orestujem cibuľku,pridám cesnak aby zavoňal a pokrájanú dužinu s mladými jadierkami.Podusím, pridám soľ,mleté čierne korenie a nakoniec zelené bylinky.
aroooo
ešte som polievku s vnútrajškom tekvice so semienkami nerobila, to sa po vyvarení je alebo vyhodí a tie semienka tam neplávajú?
evanaaa
@babkamt , my sme dojedli tekvicu ( omáčku) včera, muž si ju vychutnával, bola z dvoch menších tekvíc, keď som vyhadzovala to vnútro, napadla ma tiež polievka, ale nevedela som presný postup, ani, ako by nám chutila. Teraz vidím, že si ju varila, ale neviem, nepíšeš, že či a kedy si ju precedila, ale asi si ju cedila a až potom do nej dala variť tú zeleninu?
alzbetka2
@babkamt , polievka vyskúšaná, chutila. Prívarok robím tak isto ako Ty, len nepodlievam tekvicu vodou, pustí si dosť vody, neprihorí, sem-tam premiešam ako ju dusím.
babkamt
@azucena zaujímavá nátierka. Nabudúce vyskúšam. @evanaaa ja som ju po uvarení spolu so zeleninou precedila. Najprv som vybrala uvarenú mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler a až potom som ju precedila.
@alzbetka2 som rada, že si polievku vyskúšala a chutila vám. Ja som tekvicu trochu podliala, lebo som naraz robila viac vecí, tak aby mi neprihorela.
radox1
neviem sa dojest takehoto privarku,len ho robim bez muky.
mariamka
neviem, kto toto vymyslel, ale zasluzil by nobelovku, fakt to funguje,, @babkamt "tekvicove hody" :) aj my mozme
babkamt
@mariamka súhlasím. V jednoduchosti je krása. Takýmto spôsobom sa všetko zužitkuje. Čo nie je zanedbateľné, je to aj rýchle.
@azucena poslala som ti TS.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia