Polievka z tekvicových jadierok a tekvicový prívarok so zemiakmi a volským okom (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

D nes som prvý krát vzala zo záhrady mladú tekvicu. Chcela som spraviť tekvicový prívarok. Tekvicu som očistila, polievkovou lyžicou som vybrala jaderník. Vtom mi napadlo, aby som z nich spravila trochu dobrej polievky.

Postup

  1. Zo záhrady som si doniesla dve prvé mladé tohoročné tekvice a kôpor. Očistila som si jednu strednú cibuľu.
  2. Tekvicu som umyla, ošúpala, nakrájala a polievkovou lyžicou som vybrala stred. Rozmýšľala som, že ich odnesiem sliepkam.
  3. Potom som si to rozmyslela. Jaderníky som dala do hrnca, zaliala som ich asi 1,5 litrom vody. Pridala som mleté čierne korenie namiesto celého. Je to mladé, rýchlo sa to uvarí.
  4. Očistila som si 2 menšie mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, 1/4 kalerábu, strúčik cesnaku, jeden mladý pórik. a polovicu čerstvej papriky. Paradajky sme ráno dojedli, tak som nemohla pridať do polievky. Dala som aj kúsok ligurčeka. Dávam ho do každej polievky. Túto zeleninu som dala tiež variť.
  5. Z pečenej kačky mi zostal rôsol. Z neho som dala do polievky namiesto bujónu. Kto nemá rôsol, pridá bujón a trochu masti, aby mala polievka očká. K polievke som vyvarila trochu slížikov.
  6. Zeleninu som nechala variť, ochutnala som ju a pridala štipku soli.
  7. Očistila som si zemiaky, varila som ich v osolenej vriacej vode.
  8. Na oleji som orestovala cibuľu, pridala som strúhanú tekvicu.
  9. Podliala som troškou vody, zakryla a udusila.
  10. Vidím, že mám zlé fotky. Až teraz som zistila, že som mala v objektíve kúsok tekvice.:-) Smotanu , mlieko a 2 pl hladkej múky som rozhabarkovala, Pridala k udusenej tekvici. Chvíľu som ju povarila. Do tekvice som pridala mleté biele korenie, 1 čl cukru, soľ. Do vypnutej som podľa chuti pridala ocot a nakoniec sekaný čerstvý kôpor.
  11. Hotovú polievku som posypala čerstvou petržlenovou vňaťou. Manžel mi vravel, aby som synovi nevravela pred jedením, z čoho je polievka. Pýtala som sa ho, aká je. Vraj dobrá. Až potom som mu prezradila, z čoho som ju uvarila.
  12. K prívarku som podávala varené zemiaky a volské oko. Dnešný obed sa niesol celý v znamení tekvice:-) Ospravedlňujem sa za tieň na fotkách.