Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky fotorecept
Foto: pusta
Nastala sezóna husí a kačiek, uvarila som osvedčenú polievku mojej babičky z husacích drobov :-)
príprava
na 70 - 80 °C
Suroviny
1 ks husi |
|
4 ks veľká |
|
3 ks veľké |
|
100 g |
|
1 ks stredne veľká |
|
5 strúčikov |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 zväzok |
|
3 čerstvé vetvičky |
|
2 ks |
|
3 guľôčky |
|
12 guľôčok |
|
4 guľôčky |
|
2 lístky |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby studená |
|
Postup
-
1
Husacie droby som očistila, umyla a pokrájala na menšie kusy.
-
2
Do veľkého hrnca som dala pripravené husacie droby,...
-
3
...zaliala som ich dostatočným množstvom vody, pomaly priviedla do varu zakryté a prikryté pokrievkou, pod hrncom som mala ešte liatinovú platňu, priebežne som zbierala šum z budúcej polievky.
-
4
Zatiaľ som očistila koreňovú zeleninu, pór,...
-
5
...cesnak, dávam tak veľa, aby sa droby dobre ochutili, bude z nich ešte dalšie jedlo, niečo ako 2 v :-),...
-
6
...očistila som cibuľu, spodnú šupu som ponechala, umyla som ju, pripravila som jednu zelenú papriku, zbavila som ju potom stopky, jadrovníka, semienok a žiliek,prichystala som paradajky, mala som menšie, tak som dala 3 kusy aj tie som umyla,...
-
7
...do vývaru z drobov som najprv dala cibuľu, cesnak a koreniny, soľ, varila som prikryté až do takmer zmäknutia drobov pomalým varom, sotva znateľným čerením, čo trvalo asi 180 minút,...
-
8
...až potom som pridala všetku zeleninu, petržlenovú vňať, zelerovú vňať, znovu som prikryla hrniec pokrievkou a varila som pomalým varom až všetka bola zelenina na skus - al dente, u mňa asi 30 minút. Paradajky pridávam preto, lebo vývar bude číry a papriku pre lepšiu chuť vývaru.
-
9
Pripravila som 3 kusy kuracej pečene, ktoré som pridala k polievke asi 15 minút pred koncom, husaciu pečeň som odložila na foie gras :-).
-
10
Uvarené droby a zeleninu som vybrala do misy, nechala som všetko trocha vychladnúť, aby som mohla mäsko obrať a pokrájať.
-
11
Vývar som precedila do iného hrnca, vyvarila som v časti vývaru domáce rezance.
-
12
Do tanierov som rozdelila uvarené droby a zeleninu, pridala som uvarené domáce rezance, všetko som zaliala horúcim vývarom, posypala posekanou petržlenovou vňaťou a mojim hladošom podávala túto skvelú polievku :-)
-
13
ešte jeden záber: je to voňavá úžasne chutná jesenná polievka s liečivými účinkami, o žalúdok, puchor - u nás zuzuka, a pečeň bol u nás doma najväčší záujem a tešili sme sa na druhý chod :-) Možno si poviete, že som varila na váš vkus pridlho, ale nie je to vôbec dlho, takto ma to učila moja drahá babička, že sotva znateľným čerením pri naozaj pomalom varení na platni a prikryté pokrievkou bude mať vývar najlepšiu chuť a vývar bude ako zlato, priehľadný a číry., za ten čas som mala voľno pre seba - vyskúšajte tento spôsob, vrelo odporúčam.
-
14
doplnila som názov receptu, aby sa nemali do čoho obúvať z púhej zlomyseľnosti a obyčajnej závisti tí tzv. perfekcionalisti :-)))))
dakujem za pochvalu polievočky.
@svedka nejeden z nás by sa vôbec nehneval , keby sa mu na stole ocitla "tučná prekŕmená žltá pečienka, ktorá vznikla nechutným prekrmovaním predvarenou kukuricou ":-)
Na obrazku je len kuracia pecen. Vobec nechapem ten komentar ohladne foie gras. Nik z vas ju nevidel, tak nechapem preco to spochybnujete. Preco by nemohla mat vykrmenu pecen?
/polievka určite chutná../
@vcielka22 : sama kucharka priznala kacaciu pecen v bode 9 /spravny postreh - vyzera to ako kuracia pecen... Zeby nas chcela kucharka dole hlavou hojdat?/
Pomale varenie polievky sa naozaj oplati. Trik s paradajkou a paprikou nepoznam a urcite vyskusam! Vdaka za tip :-)
nedávala som do polievky husaciu pečeň, písala som, že kuraciu pečeň som dala 15 minút pred koncom varenia :-)))
husaciu pečeň = foie gras som odložila do chladničky, aj to som písala v komentároch v odpovedi pre @svedka.
nielen vykŕmená pečeň husacia či kačacia sa nazýva foie gras, rovnaký názov platí aj pre upečenú husaciu pečeň - foie gras, tiež pre jej rôzne kuchynské úpravy.
uvádzam jeden z linkov:
culinaryarts.about.com/od/glossary/g/Foie-Gras.htm...
ty mi žily netrháš :-)))))
samozrejme, aj u nás v detstve patrili žalúdok, srdiečko a pečeň k pochúťkam, ktoré sa vždy dávali deťom :-)))
paradajku a papriku pridávam z rovnakých dôvodov ako ty + paradajka sa postará o číry vývar, to je staré kuchárske poznanie.
dakujem ti za pochvalu polievky, je naozaj výborná.
len by si nemusela svoje chute proklamovať tam, kde čo tebe nechutí, ked zase chutí iným.
dakujem ti za pochopenie.
nespochybnila som, že vieš, čo je foie gras v surovom stave a že si ho videla. názov foie gras platí aj pre upečenú vykŕmenú husaciu či kačaciu pečeň a jej iné úpravy :-)
link som už vyššie pridala.
foie gras sa nazýva nielen vykŕmená husacia či kačacia pečeň v surovom stave, názov foie gras platí aj pre upečenú husaciu vykŕmenú pečeň a jej iné úpravy.
link som dala vyššie
a aby si veril, pridávam link aj na nedávno vložený recept na foie gras od šéfkuchára Michala Kružica tu na vareche:
varecha.pravda.sk/recepty/foie-gras-de-canard-fotorecept/...
ignorujem tvoj hlúpy komentár včera o 22,05 hodine.
presne tak, táto polievka je najlepšia s domácimi rezancami, je to veľká dobrota.
dakujem za uznanie.
som v nemom úžase, do čoho sa dokážete obuť, to vám tak strašne chýba v názve napr. "...od mojej babičky" alebo "...podľa receptu mojej babičky"???
to vám fakt nedoplo??? DDDDD neverííím.
myslím si o tom svoje.
tie vyjadrenia od niektorých snaživcov, ktoré nemusím menovať, sú len prejavom obyčajnej závisti, nič viac :-)))
som rada, že túto polievku považuješ za luxusnú :-)
dakujem za krásnu pochvalu.
ligurček som nemala, borievky - to je zase moja vlastná vychytávka, dávam aj do iných vývarov. však skús a nebudeš ľutovať :-)
dakujem za uznanie.
máš pravdu v tom, že je to špecialita najmä na južnom Slovensku, nielen tam. farbu má vykŕmená husacia pečeň krásne žltučkú a jej váha sa pohybuje v priemere od 500 až do 1000 gramov, už aj takú sme mali :-)))
v zahraničí patrí medzi najdrahšie delikatessy sveta, nie je lacná ani u nás doma..
vážim si tvoje hodnopenie a dakujem.
cením si tvoje uznanie.
dakujem za krásnu pochvalu, za uloženie do kk a 5*
trik s paradajkou a paprikou sa naozaj oplatí, len smelo vyskúšaj :-)
áno, pomalé varenie má svoje opodstatnenie, najmä u vývarov, avšak aj inde.
dakujem za krásnu pochvalu a 5*
kde sú tie krásne časy, ked moja drhá stará mama mala aj dva kŕdle husí, na hody presne tak ako u vás sa zabíjali husy a tie dobroty z nich, hovoríš mi z duše :-))))
tvoja drahá pani mamička teda vedela variť, moja veľká poklona :-)
tvoje uznanie si veľmi vážim.
dakujem.
Prajem ti krásnu ńedeľu :-)
viem, že to ovládaš.
ak máš chuť diskutovať o foie gras a vykrmovaní, máš možnosť založiť samostatnú diskusiu.
nič v zlom.
dakujem ti za pochopenie.
veru. človek sa stále učí.
mala si úžasný obed - osvedčená vynikajúca klasika :-)
nuž, to bývali krásne časy, aj teraz sa občas pošťastí :-)
dakukem za pochvalu a krásny slnečný deň prajem aj ja tebe :-)
potešil sima.
dakujem ti.
tie teda vedeli variť delikatessy, pravdu máš :-)
netušila som, že moje recepty považuješ za skvelé, je to pre mňa veľká česť, vážim si to.
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie a krásne želanie :-)
aj ja Tebe prajem Krásny slnečný deň.
dakujem ti za pochvalu mojej polievky.