Polievka šošovicová kyslá s mrkvou (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Toto je jedlo jedno z mojich obľúbených ktoré varievala moja babka a neskôr i ja. Dôraz kladiem na mrkvu viď ďalej foto idú tam až tri mrkvy.

6 - 8
porcií
60 minút. minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tato polievka sa začína variť deň vopred večer. Údené bravčové koleno očistené,umyté, oholené( prosím Vás len nie s manželovým strojčekom), dáme variť do hrnca v ktorom potom budeme variť polievku. Pridáme cibuľu, cesnak, korenia, bobkové listy zo soľou opatrne, lebo údenina je slaná. Varíme pomaly asi 2,5 hodiny až je koleno úplne mäkké. Odstavíme do chladu do druhého dňa mäso necháme vo vode aby nevyschlo. To použijeme na zapekaný karfiol.
  2. Pred varením mäso vytiahneme (to použijeme na iné jedlo) a vývar prelejeme cez sito nech je čistý.
  3. Vývar necháme asi do pol hrnca a prilejeme 0,2l vývaru s karfiolu. pridáme umytú šošovicu, očistené a nakrájané zemiaky i očistené mrkvy a dáme variť.
  4. Ak je šošovica a zemiaky mäkké pridáme asi 1PL cukru mlieko a mliekovú zátrepku necháme rozvariť a varíme asi 10 minút pridáme za 1Pl octu a dosolíme ak je málo slané pomiešame a odstavíme ak je málo kyslé ocot dolejeme na tanieri. Ja to jedávam zo zemiakovými plackami. Dobrú chuť.