Polievka kapustovo fazuľový-strapkáč

Autor receptu: fiby

Bola to polievka našich starých mám. Vylepšená je údeninou a klobáskou. Nikdy som ju nemala rada až ako som dospela som si ju obľúbila.

Suroviny

Postup

  1. Do vody dáme variť údené mäso (kolienko), kt. sme deň pred tým namočili. Varíme ho do mäkka až sa oddeľuje od kostí. Vyberieme ho a nakrájame na menšie kusy. Namočenú fazuľu z predošlého dňa dáme do hrnca variť kde sme varili údené mäso. Varíme do mäkka. Do fazule dáme bobkový list a ochutnáme či treba soľ. Po dovarení nakrájame klobásku a dáme variť. Keď je fazuľa a klobása mäkká pridáme kyslú kapustu. A všetko spolu varíme. Keď máme všetko mäkké pridáme za 5 lyžíc paradajkovej šťavy, pridáme údeninu a ešte varíme asi 5 min. Potom si urobíme svetlú zápražku z bravčovej masti, cesnak, hladká múka, červená sladká paprika. Pridáme do polievky a kto môže pridá si čili papričku.
  2. Po dovarení si spravíme zátrepku: Mlieko, smotana. Zahustíme podľa potreby narajbaným zemiakom a dáme zvrieť a odstavíme. Ja robím zemiaky osobitne (kašu), ktorú si pridávame do taniera.