Polievka kapustovo fazuľový-strapkáč
Autor receptu: fiby
Bola to polievka našich starých mám. Vylepšená je údeninou a klobáskou. Nikdy som ju nemala rada až ako som dospela som si ju obľúbila.
Postup
- Do vody dáme variť údené mäso (kolienko), kt. sme deň pred tým namočili. Varíme ho do mäkka až sa oddeľuje od kostí. Vyberieme ho a nakrájame na menšie kusy. Namočenú fazuľu z predošlého dňa dáme do hrnca variť kde sme varili údené mäso. Varíme do mäkka. Do fazule dáme bobkový list a ochutnáme či treba soľ.
Po dovarení nakrájame klobásku a dáme variť. Keď je fazuľa a klobása mäkká pridáme kyslú kapustu. A všetko spolu varíme. Keď máme všetko mäkké pridáme za 5 lyžíc paradajkovej šťavy, pridáme údeninu a ešte varíme asi 5 min. Potom si urobíme svetlú zápražku z bravčovej masti, cesnak, hladká múka, červená sladká paprika. Pridáme do polievky a kto môže pridá si čili papričku.
- Po dovarení si spravíme zátrepku: Mlieko, smotana. Zahustíme podľa potreby narajbaným zemiakom a dáme zvrieť a odstavíme.
Ja robím zemiaky osobitne (kašu), ktorú si pridávame do taniera.