Polenta s karamelizovanou cibuľou (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Postup

  1. Z koreňovej zeleniny uvaríme nesolený silný vývar.
  2. Cibuľu nakrájame na kolieska, poriadne osolíme a necháme v cedníku "vypotiť" aspoň 30 - 40 minút. Občas premiešame. (Editácia: tento krok už vynechávam. Cibuľu jemne solím asi po 10 minútach karamelizovania)
  3. Na panvici rozohrejeme 2 PL oleja. Cibuľu ešte trochu vyžmýkame a pridáme do panvice.
  4. Na slabom plameni pomaly karamelizujeme. Občas premiešame.
  5. Cibuľa pomaličky hnedne, stráca objem.V závislosti od množstva cibule a veľkosti panvice to trvá 40- 60 minút.
  6. Keď ma peknú zlatohnedú farbu pridáme 2 KL hnedého cukru. Premiešame a po cca 5 minútach prilejeme 3-4 lyžice vývaru a chvíľu deglazujeme. Odstavíme.
  7. Z vývaru vyberieme koreňovú zeleninu a do horúceho vsypeme 1/2 hrnčeka kukuričnej krupice. Metličkou rozmiešame. Za častého miešania varíme na miernom plameni cca 30 minút. Podľa potreby pridávame vodu. Ak použijete jemnú krupicu tento čas sa skráti na 8-10 minút.
  8. Polentu odstavíme, pridáme 1 - 2 PL lahôdkového droždia
  9. a karamelizovanú cibuľku. Premiešame. Ak máme nesolený vývar možno bude treba polentu dosoliť.
  10. Šampiňóny nakrájame na plátky. Na panvici potretej olejom ich opekáme do hneda.
  11. Rozmarínové lístky nasekáme
  12. a pridáme k hubám. Krátko spolu orestujeme a odstavíme. Dochutíme čiernym korením a soľou. So soľou opatrne, pretože chuť polenty je naozaj výrazná.