Podsitnianske kapustníky fotorecept

akeber - fotkaakeber, 27. februára 2013
Podsitnianske kapustníky (fotorecept)
Foto: akeber

Recept na kapustníky som získala z knihy Slovenský rok . V receptári kniha ponúka originálne recepty ľudových jedál , ktoré boli na Slovensku charakteristické Zobraziť celý popisRecept na kapustníky som získala z knihy Slovenský rok . V receptári kniha ponúka originálne recepty ľudových jedál , ktoré boli na Slovensku charakteristické pre dlhé pôstne predveľkonočné obdobie , typické jarné jedlá , obradové , sviatočné , každodenné z rôznych kútov Slovenska . Tieto kapustníky si pamätám už ako dieťa , robievala nám ich naša starká a i dodnes sa kapustníky u nás robia . Je to sýte jedlo , dajú sa aj na sladko aj na slano .

60 minút
príprava

Suroviny

600 g
400 ml
4 ks (uvarené a pretlačené)
1 bal
1 ČL
1 ČL
Plnka :
1 ks (menšia)




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme cez sitko , vmiešame droždie , soľ, kryštálový cukor. Pridáme pretlačené zemiaky.

    Podsitnianske kapustníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vlejeme vlažné mlieko a vypracujeme cesto ktoré necháme kysnúť na teplom mieste . tak 45 min.

    Podsitnianske kapustníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kapustu nakrájame , cibuľu popražíme do zlatista . Pridáme kapustu a na miernom ohni dusíme občas podlejeme vodou . Samozrejme že osolíme pridáme korenie , rascu a cukor .

    Podsitnianske kapustníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomocou lyžice vyberáme cesto na dobre pomúčenú dosku a vytvoríme placku .

    Podsitnianske kapustníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na ktorú dáme kapustu , preklopíme cesto a kraje popritláčame . Ponecháme 10 min ešte kysnúť .

    Podsitnianske kapustníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyprážame na rozpálenom oleji . Ukladáme na servítku , vsaje prebytočný olej .

    Podsitnianske kapustníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť !

    Podsitnianske kapustníky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

anina6
no veru musím aj ja vyskúšať, hneď by som si dala. receptík si ukladám.
margaretka28
Zaujímavé, že sa vysmážajú, také nepoznám, ale lákajú ma vyskúšať, ja robievam pečené a sladké, mám tu aj recept.
rea1
keď bol môj mimoriadne aktívny dedo po niekoľkých infarktoch už dosť otrávený životom, aby som ho rozptýlila, dohodli sme sa, že skúsim variť jedlá, ktoré varievala jeho mama, keď bol mladý. na recepty si musel spomenúť, samozrejme, aspoň približne čo v tom bolo, a potom sme skúšali. aj kapustové slimáky sme robili. kysnuté cesto a kapusta udusená ako na kapustové fliačky: cukor a veľa čierneho korenia. ale robila som to tak, že z kúskov cesta sa vyvaľkali dlhé pásy, naplnili sa kapustou, zašúľali sa na nie hrubého asi 30 cm dlhého "hada", hadov som nakoniec zatočila na slimákov a upiekla v trúbe. keď to tak po sebe čítam, hotový zverinec. :-) naše pokusy nie vždy vyšli na prvýkrát ale dedo sa vždy tešil, spomínal a rozprával a ja som sa vytešovala tiež. tieto kapustnáky, ako im hovoril, som mu robievala dosť často. ďakujem ti za pripomenutie, v dohľadnom čase spravím synovi, aj on má rád takéto staré recepty a pohovoríme o dedovi, ktorého nemal šancu poznať.
margaretka28
Jáj a ešte som zabudla (dnes píšem na etapy :-D), skúšala som pirôžky od @ čistinka a tam boli tiež zemiaky v ceste a smažilo sa to a vôbec neboli mastné, neviem či to spôsobia tie zemiaky, ale asi ano, preto som písala, že sa mi páči , že idú do cesta zemiaky aj v tomto recepte.
violeta
ja som skusala podla len narychlo povedaneho rcp od stupavcanky: do plnky dava sudovu kapustu oprazenu na cibulke, zmiesanu s postruhanymi v supke uvarenymi zemiakmi+korenie+bazalka(alebo nieco podobne, co sa tam hodi), boli dobre, ale rada by som ziskala poctivy rcp, piekla som ich, lebo ja nerada vyprazam:-D zemiaky do cesta nabuduce vyskusam
akeber
Dievčatá ďakujem :-) v knihe sú kapustníky na viac spôsobov čo kraj to iný postup iné suroviny . Sú tu aj kapustníky pečené ako od @margaretka28 ,......máš ich krásne :-)....... aj so sudovou kapustou . @alena45 , stránka mi nič neukázala tak som dala do vyhliadača kapustníky boli tam ale bez foto od Alice2 .
bojar
toto vyskúšam. moja stará mama kedysi to ešte chodil kristus po zemi piekla kakustníky tvaru štrúdly ale z kysnutého cesta

toto vyskúšam a moji český susedia budú zýrat jak vizír
soncya
krásny, tradičný recept. kapustníky robievam, vlastne veľmi veľa kysnutého hocičoho... :) Vždy som ich piekla, neskúšala som vyprážať. @akeber , sú lákavé, ako maľované, od radosti som normálne slinku pustila....
alena45
@akeber , všimla som si, asi to robí to slovo "podľa", čestina ho vypustila a tak to nejde otvoriť. Keď dáš názov receptu Kapustníky podľa starej mamy do googlu, tak to na labužníkovi.cz nájde.
gordonko
veru ani ja som dlho kapustníky nepoznal , v čechách sa to nerobiloa tu mi ich tiež nikto nespravil , až raz kolega si ich doniesol do roboty .... som sa čudoval , to bolo premňa niečo nevídané neslíchané .... no a potom ked už sme otom doma hodili reč ,žena prišla nato čo chcem a spravila ich , no robili sme ich z dusenej kapusty a piekli v trúbe ako buchty ............ už dlho sme ich nemali
afataga
tak toto som nejedla asi sto rokov :-) veru by som sa dala ponuknut, vyzeraju vyborne, robievala ich obcas moja babka, tak isto na sladko, ale ich piekla v rure
akeber
ďakujem za milé komentáre :-) ,myslím že aj keď je recept starý ešte sa udržuje vo viacerých kuchyniach @afataga , aj ja si ho pamätám ešte od mojej starkej aj kapustník pekávala a niekedy vyprážala , @bojar , nech sa vydaria a pochutia :-)
medovnicek
takéto recepty mám veľmi rada, už som ich dávnejšie nejedla, zvykla mi ich poslať mamka, keď ich piekla, lebo mojim chlapom nechutia a mne sa akosi nechcelo ich zatiaľ upiecť len pre seba, recept si však ukladám a možno ich niekedy budem robiť vnúčencom
helca103
ďalší veľmi dobrý starý recept. Máš ich naozaj veľmi pekné, ja nevyprážam ale pečiem v rúre.Je naozaj veľa receptov na túto dobrotu niekto na sladko,niekto na slano. Asi vyskúšam aj tieto tvoje vyzerajú lákavo.
janger
@akeber , same vyborne slovenske recepty davas :-). Ani som nevedela, ze kapustniky sa aj vysmazaju. Ja poznam len take pecene v rure.
orchidea
Jarka, aj tento recep stojí určite za vyskúšanie...hneď by som si dala z nich...
majerka
ja ich tiež robievam,ale s kyslou kapustou ktoru podusim na domácej prerastenej slaninke a pridám ešte na drobno nakrájanú klobásku a pečiem ich v rúre a po upečení ich trocha potriem rostopenou bravčovou masťou sú chutné a vôbec nie sú mastne .
eliatko
Dnes robene s kyslou kapustou, mnaaam, padli jedna radost, dokonca aj deti sa najedli :-) ukladam a ODPORUCAM :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia